Bron: Palestine Chronicle 13 februari 2024 ~~~

Palestijnse gevangenen vertelden Euro-Med Monitor dat Israëlische burgers mochten toekijken en lachend filmden hoe ze werden gemarteld en mishandeld door Israëlische soldaten.

Het Israëlische leger stond groepen Israëlische burgers toe om getuige te zijn van het martelen van Palestijnse gevangenen en om de misdaden te filmen met hun eigen telefoons, volgens schokkende getuigenissen die zijn ontvangen door de in Genève gevestigde Euro-Med Human Rights Monitor.

In een persbericht op maandag deelde de rechtengroep getuigenissen van recent vrijgelaten Palestijnse gevangenen waarin staat dat “groepen van tien tot twintig Israëlische burgers tegelijk werden toegelaten om toe te kijken en lachend Palestijnse gevangenen en gedetineerden te filmen in hun ondergoed terwijl soldaten van het Israëlische leger hen onderwierpen aan fysieke mishandeling”.

Dit misbruik omvatte “het slaan met metalen knuppels, elektrische stokken en het gieten van heet water op hun hoofd. De gevangenen werden ook verbaal mishandeld.”

Deze gevangenen werden gearresteerd tijdens invallen op de grond door Israëlische troepen in de Gazastrook en voor verschillende perioden vastgehouden in twee detentiecentra: één in het Zikim-gebied aan de noordelijke grens van de Gazastrook, en een ander verbonden aan de Naqab-gevangenis in het zuiden van Israël.

“Dit is de eerste keer dat deze illegale praktijken onder de aandacht komen van Euro-Med Monitor,” aldus de organisatie.

“Het voegt een nieuwe misdaad toe aan de lijst van misdaden die het Israëlische leger begaat tegen Palestijnen in de Gazastrook, en specifiek tegen gevangenen en gedetineerden die het slachtoffer zijn van wrede marteling, gedwongen verdwijningen, willekeurige arrestaties en het ontzeggen van een eerlijk proces, naast andere wreedheden.”

Gefilmd misbruik geüpload naar sociale media

Omar Abu Mudallala, 43 jaar, vertelde het Euro-Med Monitor team: “Ik werd gearresteerd bij het checkpoint dat was opgezet in de buurt van de Koeweit-rotonde …als onderdeel van de Israëlische willekeurige arrestatiecampagnes. Ik werd gedurende ongeveer 52 dagen onderworpen aan allerlei vormen van marteling en mishandeling.”

Hij zei dat Israëlische soldaten “Israëlische burgers meenamen om toe te kijken hoe wij naakt gemarteld werden.”

De soldaten, legde hij uit, vertelden de burgers, “‘Dit zijn Hamas terroristen die jullie hebben vermoord en jullie vrouwen hebben verkracht op 7 oktober,’ terwijl de Israëlische burgers filmden hoe we werden geslagen, mishandeld en gemarteld terwijl ze de draak met ons staken.”

Abu Mudallala zei: “Dit gebeurde vijf keer terwijl ik werd vastgehouden.” Hij zei dat hij de eerste keer geblinddoekt was, maar bij de andere vier incidenten “droegen we geen blinddoeken… Ik zag ze (de burgers) alle vier de keren met mijn eigen ogen.”

Een andere gevangene, DH genaamd, 42 jaar oud, vertelde Euro-Med Monitor dat “Israëlische burgers getuige waren van het misbruik en de martelingen waaraan we werden onderworpen…”.

“Ze namen ook foto’s van ons en plaatsten die op sociale media apps, met name ‘TikTok’, met de soldaten zelf (die) hetzelfde deden,” zei hij.

Schending van de Vierde Conventie van Genève

De mensenrechtengroep zei dat de marteling en onmenselijke behandeling van Palestijnse gevangenen en gedetineerden door het Israëlische leger illegaal is volgens het Statuut van Rome en misdaden tegen de menselijkheid zijn.

“De enscenering van deze mishandelingen door het leger als entertainment voor Israëlische burgers en de daaropvolgende fotografie van de slachtoffers komt neer op een ernstige schending van de waardigheid van deze individuen, evenals het plegen van oorlogsmisdaden”, aldus de organisatie.

“Ze lieten Israëlische burgers toekijken hoe wij naakt werden gemarteld”: IDF marteling van Palestijnse gevangenen wordt omgezet in entertainment voor Israëlische kijkers https://t.co/VYKj0QD6Mm
– Euro-Med Monitor (@EuroMedHR) 12 februari 2024

    Euro-Med Monitor verklaarde verder dat de Israëlische praktijken tegen Palestijnse gevangenen “flagrante schendingen zijn van internationale conventies en normen, in het bijzonder de Vierde Conventie van Genève uit 1949.”

    De Conventie “verbiedt een bezettingsautoriteit om gevangenen over te brengen van het bezette gebied naar detentiefaciliteiten op haar grondgebied, evenals het martelen, aanvallen of anderszins vernederen van de menselijke waardigheid van de gevangenen.”

    Topfoto: Een nieuw rapport van Euro-Med Monitor onthult schokkende details. (Foto: video-opname)


    gerelateerd (berichten in dit archief):