Bron: Tyler Durden Zerohedge 29 Januari 2024 ~~~ 

De financiering van het belangrijkste VN-agentschap in Gaza is stopgezet, aangezien landen die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de fondsen hen hebben afgesloten (de VS, het VK en ook Nederland), na de beschuldigingen van Israël dat ten minste een dozijn werknemers van het VN-agentschap betrokken zouden zijn geweest bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober.

De organisatie die de formele naam United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) draagt, zou volgens die informatie al verschillende medewerkers ontslagen hebben naar aanleiding van de beschuldigingen, en de controverse heeft ertoe geleid dat de Verenigde Staten het voortouw hebben genomen door alle donaties stop te zetten. De UNRWA wordt al lange tijd belaagd met zuke beschuldigingen en in 2018 heeft de regering Trump de Amerikaanse financiering stopgezet, maar deze werd in 2021 onder de regering Biden weer hersteld.

Via Al Jazeera:

Op een moment dat minstens 85% van de bevolking van Gaza ontheemd is, oftewel zo’n 1,9 miljoen mensen, waarschuwt de UNRWA nu dat de humanitaire hulporganisatie in februari zonder geld zal komen te zitten. Het is in wezen de enige bron van voedsel, medicijnen en hulp voor de groeiende vluchtelingenpopulatie die in de zuidelijke helft van de Gazastrook is ontstaan.

“Als de financiering niet wordt hervat, kan Unrwa haar diensten en operaties in de hele regio, inclusief Gaza, na eind februari niet voortzetten”, aldus een vertegenwoordiger van het agentschap.

Volgens CNN hebben de volgende landen hun hulp opgeschort:

 • Verenigde Staten
 • Canada
 • Italië
 • Duitsland
 • Zwitserland
 • Nederland
 • Australië
 • Verenigd Koninkrijk
 • Finland
 • Frankrijk
 • Japan
 • Oostenrijk
 • Roemenië

Enkele andere landen hebben echter toegezegd hun hulp voort te zetten ondanks de Israëlische beschuldigingen. Dit zijn onder andere: Ierland, Noorwegen, Turkije, Luxemburg en Spanje.

Op maandag publiceerde The Wall Street Journal een samenvatting van wat volgens hen een inlichtingendossier is dat door Israëlische functionarissen aan hun Amerikaanse tegenhangers is verstrekt. Daarin worden 12 lokale VN-medewerkers genoemd die banden hadden met de terreuraanslag van 7 oktober waarbij 1200 mensen omkwamen en honderden werden ontvoerd.

Hieronder staan enkele van de bevindingen van de Israëlische inlichtingendienst:

Minstens 12 medewerkers van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de V.N. hadden banden met de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober en ongeveer 10% van al haar medewerkers in Gaza hebben banden met islamistische militante groeperingen, volgens inlichtingenrapporten die zijn bekeken door The Wall Street Journal.

Zes medewerkers van de United Nations Relief and Works Agency maakten deel uit van de golf van Palestijnse militanten die 1.200 mensen doodden in de dodelijkste aanval op Joden sinds de Holocaust, volgens het inlichtingendossier. Twee hielpen Israëliërs ontvoeren. Twee anderen zijn getraceerd op locaties waar tientallen Israëlische burgers zijn doodgeschoten. Anderen coördineerden de logistiek voor de aanval, waaronder de aanschaf van wapens.

Van de 12 UNRWA-werknemers die banden hadden met de aanvallen, waren er zeven leraren basis- of voortgezet onderwijs, waaronder twee wiskundeleraren, twee leraren Arabische taal en één leraar basisonderwijs.

Het rapport beschrijft dat in sommige gevallen individuele UNRWA werknemers feitelijk hadden deelgenomen aan de grensoverschrijdende invallen van 7 oktober – terwijl een andere, een vrouwelijke wiskundeleraar, een foto van een vrouwelijke Israëlische gijzelaar op haar telefoon bleek te hebben. In één geval ging een Palestijnse maatschappelijk werker ervandoor met het lichaam van een overleden Israëlische soldaat.

WSJ merkt op dat er in totaal zo’n 13.000 VN-medewerkers in Gaza zijn en dat de overgrote meerderheid Palestijns is. “Inlichtingenschattingen gedeeld met de VS concluderen dat ongeveer 1.200 van de ongeveer 12.000 werknemers van de VN in Gaza banden hebben met Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad, en ongeveer de helft heeft naaste familieleden die behoren tot de islamistische militante groeperingen”, aldus het rapport.

Wat betreft het evalueren van de beweringen in het dossier van de Israëlische inlichtingendienst, dat de regering ongetwijfeld graag openbaar wilde maken, is het belangrijk om te onthouden dat de Verenigde Naties meerdere niveaus heeft: internationaal personeel, regionaal personeel en lokaal personeel. Lokaal VN-personeel bestaat altijd voornamelijk uit de lokale bevolking. De kantoren van de VN in Damascus worden bijvoorbeeld bijna volledig bemand door Syriërs.

In het geval van Gaza is de bewering dat “ongeveer 10% van al het personeel in Gaza banden heeft met islamitische militante groeperingen” volkomen logisch, en toch zou het wel eens niet zo alarmerend of significant kunnen zijn als WSJ het laat klinken, gezien het feit dat in Gaza de enige “regering” over de Strook gerund wordt door Hamas. Dus elk openbaar ziekenhuis, universiteit, sociale organisatie, of zelfs basisschool of middelbare school, tot op het niveau van een gaarkeuken op de hoek, wordt tot op zekere hoogte gesteund door of geassocieerd met Hamas. Dit is vergelijkbaar met elke verpleegster of schoolmeester in het Irak van Saddam Hoessein die een lid van de Baathistische partij moest zijn.

Tot op zekere hoogte was dit het dilemma vanaf het begin van het Gazaconflict: Israël liet humanitaire hulp toe, terwijl het heel goed wist dat die hulp alleen kon worden gedistribueerd door groepen die banden hadden met/onder toezicht stonden van Hamas. Dat er onder de 13.000 VN-medewerkers enkele zijn die banden hebben met Hamas is geen verrassing of openbaring. Tot op zekere hoogte is dit Israëlische “dossier” dus opzettelijk getimed en berekend voor publieke consumptie in het Westen, en als onderdeel van het verder uitpersen van de bevolking van Gaza, terwijl de uitputtingsslag tegen Hamas doorgaat zonder dat het einde in zicht is.

Betreffende de verontwaardiging in dit scenario van hardline jihadistische militante groeperingen die terreuraanslagen plegen en stilletjes profiteren van financiering door de Verenigde Naties… zou je verwachten dat dezelfde “verontwaardiging” zou worden toegepast op Idlib, waar de VN en de VS actief humanitaire hulp verschepen naar Syrische al-Qaeda/Hay’at Tahrir al-Sham (naast andere kwaadaardige vormen van historische hulp). Zoals typisch is voor het buitenlands beleid van de VS, is de verontwaardiging altijd selectief, gebaseerd op wie de vriend of vijand van het moment is.