Bron: RT 14 februari 2024 ~~~~

In een bericht op het officiële X-account (voorheen Twitter) van het land wordt erkend dat foto’s uit Moldavië zijn gebruikt als “illustraties” van de hulp aan de Palestijnen.

Israël heeft dinsdag toegegeven dat het archiefbeelden van een Moldavisch vluchtelingenkamp heeft gebruikt in een video die het op X plaatste om zijn beweringen te promoten dat het tijdens de oorlog tienduizenden tonnen humanitaire hulp heeft geleverd aan Gaza.

Het officiële X-account van het land verwijderde de video met de gewraakte foto, die naar eigen zeggen “alleen voor illustratieve doeleinden” was gebruikt, en beloofde “transparantie te betrachten” bij volgend beeldmateriaal.

BBC-verslaggever Shayan Sardarizadeh bracht de frauduleuze clip maandag aan het licht door naast elkaar screenshots te plaatsen van de video van Israël, waarin werd beweerd dat West-Jeruzalem “23.000 ton tenten en onderdakmateriaal” naar Gaza had gestuurd, en de originele afbeelding op de stockfotoservice iStock.

De beschrijving van de foto luidt duidelijk: “Land ingericht op het grondgebied van Moldavië met tenten bij de grens van Oekraïne voor vluchtelingen die uit de oorlog in Oekraïne komen.”

Israël beweerde in de video dat het 11.000 hulpvrachtwagens naar Gaza had gestuurd sinds het in oktober de oorlog verklaarde aan Hamas, waaronder 140.000 ton voedsel, 1.000 watertrucks en 17.000 ton medische voorraden, naast het onderdakmateriaal dat zou zijn gestuurd.

Terwijl de VN schat dat 2 miljoen Palestijnen in Gaza – bijna alle 2,1 miljoen inwoners van het gebied- op dit moment afhankelijk zijn van dergelijke humanitaire hulp, benadrukte de Palestijnse Rode Halve Maan vorige maand een sterke daling in de hulpleveringen sinds het begin van de oorlog.

De organisatie zei dat ze gemiddeld slechts 94,5 hulpvrachtwagens per dag ontving in de afgelopen drie maanden, vergeleken met de 500 die dagelijks binnenkwamen vóór 7 oktober, zelfs nu Israël blijft volhouden dat er geen limiet is op humanitaire hulp die Gaza binnenkomt, waarbij het afwisselend Hamas en Egypte de schuld geeft dat er zo weinig door de grensovergang bij Rafah komt.

Veel commentatoren op X vroegen zich af waarom, als Israël de Palestijnen echt van zo’n humanitaire premie voorzag, het geen foto’s van zijn eigen hulpleveringen gebruikte.

West-Jeruzalem beschuldigde vorige maand expliciet 13 medewerkers van UNRWA, de Palestijnse hulporganisatie voor vluchtelingen van de VN, van het helpen van Hamas tijdens de inval op 7 oktober, waarbij 1200 Israëli’s omkwamen en 240 anderen gevangen werden genomen, waardoor meer dan een dozijn landen honderden miljoenen dollars aan financiering hebben gestopt zonder onderzoek.

De beschuldiging kwam dagen na de voorlopige uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. West-Jeruzalem was verplicht om de hulpleveranties op te voeren om de humanitaire ramp te verlichten die de Palestijnse bevolking van Gaza treft, waarvan de meesten volgens de VN hongersnood lijden. Israël heeft daar sinds het begin van de oorlog meer dan 28.000 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen, volgens het ministerie van Volksgezondheid van het gebied, en meer dan 85% van de inwoners is ontheemd geraakt door Israëlische bombardementen.

Vluchtelingenkamp in Palanca, Moldavië © Getty Images / Adri Salido


gerelateerd (berichten in dit archief):