Bron: Newsdesk v. TheCradle 30 december 2023 ~~~ 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de noodverkoop van 155 mm artilleriegranaten goedgekeurd terwijl Israël de meest verwoestende oorlog tegen burgers voert deze eeuw.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, gebruikte de noodbevoegdheid om op 30 december de verkoop van 147,5 miljoen dollar aan 155 mm artilleriegranaten aan Israël goed te keuren, waarmee hij voor de tweede keer sinds het begin van de oorlog tegen Gaza de standaardprocedure van het Congres voor wapenverkopen omzeilde.

Een woordvoerder van het State Department zei vrijdag dat “gezien de dringende defensieve behoeften van Israël, de minister het Congres heeft geïnformeerd dat hij gebruik heeft gemaakt van zijn gedelegeerde bevoegdheid om vast te stellen dat er sprake is van een noodsituatie die de onmiddellijke goedkeuring van de overdracht noodzakelijk maakt”.

Eerder deze maand gebruikte Blinken dezelfde noodprocedure om de verkoop van 14.000 tankgranaten, ter waarde van meer dan 106 miljoen dollar, aan Israël goed te keuren.

De snelle goedkeuring van de verkoop van artilleriegranaten komt op het moment dat het Israëlische leger de bombardementen in Gaza opvoert.

Eerder deze week, op kerstavond, bombardeerden Israëlische troepen het Meghazi kamp, waarbij 86 Palestijnen omkwamen in één aanval.

De Israëlische regeringswoordvoerder Eylon Levy vergoelijkte het dodental door Sky News te vertellen dat het leger een “verkeerde munitie” had gebruikt.

Maar hij weigerde zich te verontschuldigen voor het verlies aan mensenlevens en zei niet welk type munitie was gebruikt, ondanks dat hij daar meerdere keren op werd aangesproken door Sky News presentator Niall Paterson.

Israël heeft regelmatig bommen van 2000 pond van Amerikaanse makelij gebruikt om woonwijken in Gaza aan te vallen.

Dergelijke aanhoudende gevallen doen twijfels rijzen over de oprechtheid van de retoriek van het Witte Huis dat Israël oproept om af te zien van het massaal doden van Palestijnse burgers.

Josh Paul, een voormalig wapenexpert van het ministerie van Buitenlandse Zaken die in oktober uit protest ontslag nam, vertelde aan The Washington Post dat Blinkens beslissing om deze ongeleide munitie met spoed in te zetten Israël in staat stelt om door te gaan met het soort operaties in Gaza die “hebben geleid tot zoveel Palestijnse burgerdoden”.

“Dit is beschamend, laf en zou eerlijk gezegd de maag van elk fatsoenlijk mens moeten doen omdraaien”, zei hij.

Volgens een analyse van de Washington Post is de oorlog van Israël tegen Gaza verwoestender geweest dan elk ander conflict in de 21e eeuw.

De internationale verontwaardiging over de Israëlische bombardementen houdt aan, en Zuid-Afrika deed een beroep op de Genocide Conventie bij het Internationaal Gerechtshof op dezelfde dag dat Blinken de extra wapenverkoop goedkeurde.

Bron: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt in Tel Aviv, dinsdag 17 oktober 2023, na een nachtelijke ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. (Foto: Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS/File Photo)