Bron: presstv dinsdag, 26 december 2023 ~~~

Paus Franciscus heeft de “wanhopige humanitaire situatie” in de Gazastrook betreurd en herhaalde zijn oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en hulpverlening aan het belegerde gebied.

“Ik pleit voor een einde aan de militaire operaties met hun ontstellende slachting van onschuldige burgerslachtoffers, en roep op tot een oplossing voor de wanhopige humanitaire situatie door een opening voor de levering van humanitaire hulp,” zei hij maandag in zijn kerstboodschap.

De paus riep op om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen door “een oprechte en volhardende dialoog tussen de partijen, ondersteund door een sterke politieke wil en de steun van de internationale gemeenschap”.

Hij zei dat kinderen die sterven in oorlogen, waaronder in Gaza, de “kleine Jezus van vandaag” zijn en dat Israëlische aanvallen daar een ” ontstellend aantal” van onschuldige burgers hebben opgeleverd.

In zijn toespraak op kerstavond benadrukte de paus de noodzaak van vrede in het Heilige Land.

“Vanavond is ons hart in Bethlehem, waar de Prins van de Vrede opnieuw wordt afgewezen door de zinloze logica van oorlog, door het wapengekletter dat zelfs vandaag nog verhindert dat hij een plaats vindt in de wereld,” zei de paus.

Hij haalde opnieuw uit naar de wapenindustrie en zei dat deze uiteindelijk de “touwtjes van de oorlog in handen heeft”.

Vorige week veroordeelde paus Franciscus het regime in Tel Aviv voor het plegen van terrorisme tegen Palestijnen in Gaza, nadat een Israëlische sluipschutter twee vrouwen had gedood in een katholieke kerk in Gaza waar ze hun toevlucht hadden gezocht.

Meer dan 20.600 Palestijnen, de meesten vrouwen en kinderen, zijn afgeslacht door de Israëlische bezettingstroepen nadat het regime op 7 oktober een oorlog ontketende tegen de Strook.

De oorlog, die zijn vierde maand nadert, heeft volgens de Verenigde Naties geleid tot een “catastrofale” humanitaire situatie in Gaza.

Volgens schattingen van hulporganisaties is tot 85 procent van de 2,3 miljoen mensen in Gaza – een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld – al uit hun huizen verdreven en zitten ze nu opeengepakt in een steeds kleiner gebied vlakbij de grens.

Ook Palestijnse christenen zijn het slachtoffer van Israëls genocidecampagne in Gaza

Naast Palestijnse moslims zijn ook Palestijnse christenen het slachtoffer van de genocidecampagne van het Israëlische regime in de belegerde Gazastrook, waaronder het bombarderen van de oudste kerk van Gaza.

Humanitaire organisaties hebben gewaarschuwd dat Gaza wordt bedreigd door hongersnood en ziektes nadat de hulpleveranties werden vertraagd of stopgezet door een gebrek aan brandstof en stroomuitval.

Uit solidariteit met de slachtoffers van de meedogenloze agressie van de bezetter hebben christelijke gemeenschappen in de stad Bethlehem op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook dit jaar besloten om de jaarlijkse kerstfestiviteiten af te gelasten.

“Als Christus vandaag geboren zou worden, zou hij geboren worden onder het puin en de Israëlische beschietingen,” zei dominee Munther Isaacs van de Lutherse kerk in Bethlehem.

“Dit jaar vieren we geen Kerstmis, het is onmogelijk om Kerstmis te vieren terwijl er genocide plaatsvindt in ons land,”

Een Palestijn rouwt om familieleden die zijn gedood tijdens een nachtelijke Israëlische aanval op het Al-Maghazi vluchtelingenkamp, tijdens een massale begrafenis in het Al-Aqsa ziekenhuis in Deir Al-Balah, in de centrale Gazastrook, op 25 december 2023. (Foto door AFP)