Bron: Nieuwsdeck, 
theCradle 25 mei 2024 ~~~

Israël escaleerde zijn aanvallen op burgers in Gaza op 24 mei in reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat Israël moet stoppen met zijn militaire operatie in de zuidelijke Gazastad Rafah.

Het Wereldgerechtshof oordeelde dat Israël onmiddellijk moet stoppen met de aanval op Rafah als onderdeel van de lopende zaak waarin Tel Aviv wordt beschuldigd van genocide.

De uitspraak van het ICJ van vrijdag maakte deel uit van een lopende zaak om vast te stellen of Israël genocide pleegt in Gaza. De uitspraak is een voorlopige maatregel om de Israëlische militaire actie te stoppen in reactie op de voortdurende aanval op Rafah, die honderden Palestijnen het leven heeft gekost en honderdduizenden mensen op de vlucht heeft gejaagd die al ontheemd waren door Israëlische bombardementen in het noorden van Gaza.

Premier Benjamin Netanyahu ontkende de beschuldigingen in de zaak die was aangespannen door Zuid-Afrika dat Israël genocide uitvoerde in Gaza als “vals, schandalig en moreel verwerpelijk”.

Hij beweerde dat de operaties in Rafah niet zouden worden uitgevoerd op een manier die “de Palestijnse burgerbevolking in Gaza levensomstandigheden aan kan doen die haar fysieke vernietiging geheel of gedeeltelijk zouden kunnen bewerkstelligen.”

Israëlische gevechtsvliegtuigen lanceerden echter gewelddadige en ongekende aanvallen op Rafah, enkele momenten nadat het ICJ zijn bevel uitvaardigde om de militaire operatie tegen de stad te stoppen, meldde Al Mayadeen.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldde vrijdag dat Israëlische strijdkrachten zes bloedbaden hebben aangericht tegen families in Gaza, waarbij 57 doden en 93 gewonden vielen, wat het aantal doden sinds het begin van de oorlog in oktober op 35.857 brengt.

Het ministerie benadrukte dat verschillende slachtoffers nog steeds onder het puin en op de wegen liggen, waar ambulances en burgerbeschermingsteams hen niet kunnen bereiken.

Al Mayadeen meldt dat luchtaanvallen gericht waren op het Al-Shaboura kamp in het centrum van Rafah, terwijl artillerie meerdere gebieden aanviel, waaronder in de buurt van twee ziekenhuizen, het Martyr Abu Youssef Al-Najjar ziekenhuis en het Kuwait Specialized Hospital in het centrum van Rafah, evenals de wijken Khirbet Al-Adas, Al-Madkha Street, Al-Geneina.

Israëlische gevechtsvliegtuigen beschoten ook het Al-Mawasi-gebied in de stad Khan Yunis, wat leidde tot een aantal doden en gewonden. Israël had het Al-Mawasi-gebied aangewezen als een veilige zone waar degenen die in Rafah schuilen naartoe moesten vluchten in de aanloop naar de aanval, die twee weken geleden begon.

In centraal Gaza hebben burgerbeschermingsteams de lichamen geborgen van acht Palestijnen, waaronder kinderen en vrouwen, in een huis van de familie Al-Naji, dat gebombardeerd werd door Israëlische gevechtsvliegtuigen in Jaffa Street achter de Hamza Moskee, ten oosten van Gaza Stad.

Een Israëlische luchtaanval was gericht op de wijk Al-Zaytoun ten zuidoosten van Gaza Stad.

Volgens Amnesty International is elke weigering van Israël om de operaties in Rafah te stoppen na het bevel van het ICJ een daad van genocide.

“Met dit bevel heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) – het belangrijkste gerechtshof van de VN – het glashelder gemaakt: de Israëlische autoriteiten moeten de militaire operaties in Rafah volledig stopzetten, omdat elke voortdurende militaire actie een aan de grondslag liggende daad van genocide zou kunnen zijn”

“Ondubbelzinnig vormen de grondinvasie en de daarmee gepaard gaande massale gedwongen verplaatsingen die het heeft veroorzaakt, een verder onherstelbaar risico voor de rechten van het Palestijnse volk die beschermd worden door de Genocide Conventie en vormen een verdere bedreiging voor hun gehele of gedeeltelijke fysieke vernietiging.”

Topfoto: Een man draagt een huilend kind terwijl hij voor een gebouw loopt dat is verwoest tijdens een Israëlische luchtaanval in Gaza Stad op 7 oktober 2023. (Foto: Mohammed Abed, AFP)