Bron:  Saïd Bouamama  
Dewereldmorgen 30 januari 2024 ~~~ 

Israël beschuldigt twaalf werknemers van de UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, van deelname aan de aanvallen van 7 oktober, die voor Israël het voorwendsel waren om al meer dan 110 dagen een genocide te plegen in de Gazastrook. De beschuldiging komt enkele dagen nadat het Internationaal Gerechtshof van de VN eiste dat de zionistische staat “elke mogelijke daad van genocide in Gaza zou voorkomen”.

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Het UNRWA had kort tevoren Israël beschuldigd van het beschieten van twee van haar tanks op een van haar schuilplaatsen in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij kwam 13 mensen om en geraakten er meer dan 75 gewond.

Thomas White, een van de verantwoordelijken van UNWRA in Gaza, reageerde daarop als volgt: “De slachtoffers zijn inwoners van Gaza die voor andere gevechten waren gevlucht en hun toevlucht zochten in een opleidingscentrum van UNRWA. Door de aanval ging het gebouw in brand.

De situatie in Khan Younis, en deze aanval in het bijzonder, toont dat de fundamentele beginselen van het internationaal humanitair recht, namelijk het onderscheid tussen burgers en soldaten, proportionaliteit en voorzorg bij het uitvoeren van aanvallen, voortdurend met voeten worden getreden. Dit is onaanvaardbaar en afschuwelijk en moet stoppen.”

UNRWA al de hele tijd onder vuur, ook militair

De dag na de aanval reageerde het UNRWA ook met een officieel persbericht: “Gisteren werd het UNRWA-trainingscentrum in Khan Younis getroffen door beschietingen. Daarbij werd een gebouw geraakt waar 800 ontheemden wonen. Er zijn 43.000 binnenlandse ontheemden geregistreerd in dit extreem overvolle UNRWA-onderkomen en die zitten nu vast in het epicentrum van de oorlog in de Gazastrook (…).

“De schuilplaats van de VN is sinds 7 oktober 2023 al 22 keer direct en indirect getroffen door militaire acties”

Velen zijn al meerdere keren verhuisd en kunnen nergens anders heen. De hele dag en tot in de vroege avond werden ambulances en onze eigen noodhulpteams verhinderd op het terrein te komen. Het opvangcentrum in Khan Younis wordt al vijf dagen belegerd. Ook daar zijn verschillende mensen gedood of gewond.

De schuilplaats is sinds 7 oktober 2023 al 22 keer direct en indirect getroffen door militaire acties. De aanval van gisteren was de derde directe aanval op het complex. Bovenop de gebouwen wappert een VN-vlag en toch zijn ze minstens twee keer getroffen door tankvuur, zonder waarschuwing.”

Israël tovert zich nogmaals om in slachtoffer

Net toen er kritiek begon te komen op deze zoveelste schending van het internationaal recht door de staat Israël, probeerde de zionistische agressor de UNRWA te criminaliseren en zichzelf te veranderen van dader in slachtoffer van terrorisme. Dat is opnieuw de gekende strategie van de tegenaanval.

In dit geval wil Israël vooral mist spuien en een fictief debat op gang brengen om een ander debat te maskeren: de methode van de “omkering van de beschuldiging”.

De schendingen van het internationaal recht zijn zo flagrant dat zelfs de bondgenoten van Israël zich genoodzaakt zien om de zwaarste schendingen aan de kaak te stellen en de zionistische staat op te roepen om zich terughoudend op te stellen en bijvoorbeeld de gebouwen van de Verenigde Naties te ontzien. Zelfs de minister van Buitenlandse Zaken van de VS veroordeelde deze keer de aanvallen op het UNRWA-gebouw.

Dit is niet de eerste keer dat Israël de UNRWA beschuldigt van samenspanning met Hamas en de terugtrekking van de organisatie uit de Gazastrook eist, zonder ooit enig bewijs te leveren. Niet zonder resultaat. In 2018 zette Donald Trump de VS-bijdrage van 300 miljoen dollar aan UNRWA stop. Die zijn pas in 2021 hervat.

Bestaansreden UNRWA

Alleen al het bestaan van UNRWA is in feite een scherpe aanklacht tegen de staat Israël. Dat herinnert eraan dat de zionistische staat werd gebouwd en nog steeds bestaat op basis van de onteigening van miljoenen Palestijnen die tot vluchtelingen werden gemaakt.

Bijna 6 miljoen Palestijnen zijn als vluchteling geregistreerd bij UNRWA, dat hen minimale diensten garandeert op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen en noodhulp. Het bestaan van het UNRWA is daardoor een permanente aanklacht tegen de misdaden waarop de staat Israël historisch is gebouwd.

UNRWA bestaat alleen omdat Israël al 6 miljoen mensen tot vluchteling maakte

Bij deze vluchtelingen zijn ook de 700.000 Palestijnen die tussen april en augustus 1948 werden verdreven tijdens de oprichting van de staat Israël, die de Palestijnen de Nakba of catastrofe noemen. Deze vluchtelingen en hun nakomelingen hebben geen nationale status meer en alleen nog de vluchtelingenstatus die ze van de Verenigde Naties hebben gekregen.

Foto: X/@UNRWA

Zij eisen het recht op terugkeer en Israël beschuldigt het UNRWA ervan deze eis te steunen. Daarom heeft Israël altijd de ontbinding van UNRWA geëist. De huidige beschuldigingen van medeplichtigheid van twaalf UNRWA-agenten aan de aanvallen van 7 oktober zijn slechts een nieuwe fase in deze doelstelling om de ontbinding van de VN-organisatie te verkrijgen.

De huidige beschuldigingen tegen UNRWA zijn slechts een nieuwe fase in de poging om de VN-organisatie te ontbinden

UNRWA was zich bewust van het ware doel van deze beschuldigingen en ontsloeg de werknemers onmiddellijk in afwachting van het resultaat van het onderzoek. De inhoud van de beschuldigingen is alleen bekend door een lek naar de New York Times. De krant onthulde dat Israël bewijs had via telefoontaps en het traceren van mobiele telefoons dat 10 UNRWA-werknemers tot Hamas behoorden en een ander tot de Islamitische Jihad.

Volgens de New York Times bewijst dit ook dat zij deelnamen aan de aanvallen van 7 oktober: “De beschuldigingen slaan op een UNRWA-schooldecaan, die zou hebben geholpen bij de ontvoering van een vrouw en haar zoon door in Khan Younis, een maatschappelijk werker uit Nuseirat die een Israëlische soldaat zou hebben helpen ontvoeren.

Het slaat ook op andere medewerkers van de UNRWA die bij de aanval van 7 oktober munitie zouden hebben geleverd aan terroristen en de voertuigbewegingen in Israël zouden hebben gecoördineerd. In het rapport staat ook dat een andere werknemer “deelnam aan het bloedbad in een kibboets waarbij 97 mensen omkwamen”.

De zoveelste leugen om oorlog te rechtvaardigen?

Of de beschuldigingen grond raken, zal het onderzoek uitwijzen. Feit is dat het niet de eerste keer is dat er pseudo-bewijsmateriaal wordt aangevoerd om een oorlogsdoel te rechtvaardigen. Herinnert u zich nog het flesje met antrax dat Colin Powell in 2003 toonde om de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad te krijgen voor de oorlog in Irak? Het was allemaal een leugen. Of de bewering in 1990 dat Saddam Hoessein in Koeweit couveuses liet uitschakelen. Ook een leugen.

Deze keer hoopt Israël de volledige terugtrekking van de UNRWA uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te verkrijgen en de organisatie permanent te verzwakken door haar in de portemonnee te raken.

Westerse landen achter klacht Israël

Nog voor het minste onderzoek, hebben de Verenigde Staten onmiddellijk hun bijdrage aan UNRWA opgeschort. Onmiddellijk gevolgd door Frankrijk, Italië, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Nederland en Japan. Een staaltje van Westerse eensgezindheid die objectief gezien steun betekent voor de Israëlische staat te midden van genocide.

Zoals het hoofd van het VN-agentschap, Philippe Lazzarini, opmerkt: “Het is schokkend dat de bijdragen worden opgeschort als reactie op beschuldigingen tegen een kleine groep werknemers, gezien de maatregelen die al genomen zijn en de rol van het VN-agentschap dat 2 miljoen mensen nodig hebben om te overleven.

Het gevoel van straffeloosheid voor Israël kan alleen maar leiden tot nog meer bloedbaden in de toekomst

Het gevoel van straffeloosheid voor Israël dat dit soort steun in de hand werkt, kan alleen maar leiden tot nog meer bloedbaden in de toekomst. Israëls oorlogspropaganda tegen de UNRWA is de toepassing van het bekende adagium: “Als je een boodschap wil smoren, moet je de boodschapper besmeuren”.

Voor meer informatie

UN chief urges countries to reverse UNRWA funding suspension
Details emerge on U.N. Workers accused of Aiding Hamas Raid