Bron: Al Mayadeen 3 mei 2024 ~~~ 

In een gezamenlijke verklaring op donderdag kondigden het Hoger Comité voor Gevangenenzaken en de Palestijnse Gevangenen Club het martelaarschap aan van Dr. Adnan Al-Bursh, 50 jaar oud, een consultant en hoofd van de orthopedische afdeling in het Al-Shifa Ziekenhuis in Gaza, en van Ismail Khudair, 33 jaar oud. Beiden werden vermoord tengevolge van martelingen in Israëlische gevangenissen

Martelaar Al-Bursh woonde in Jabalia, Noord-Gaza. Hij werd in januari 2024 door de Israëlische strijdkrachten gearresteerd terwijl hij met zijn personeel zijn taken uitvoerde in het Al-Awda Ziekenhuis.

نموت واقفين ولن نركع….
ومثل ما حكيت… ما يبقى في الوادي الا حجارتو… واحنا حجارتو#مستشفى_الشفاء#مستشفى_الاندونيسي pic.twitter.com/FKyTMdRrvS
– د.عدنان البرش Adnan Albursh (@DrBursh) 20 november 2023

Informatie verkregen door Palestijnse burgerzaken gaf aan dat Al-Bursh gemarteld werd in de Ofer gevangenis op 19 april 2024, en dat zijn lichaam nog steeds wordt vastgehouden door Israëlische troepen. Het onthult ook dat Al-Bursh verwondingen opliep toen hij ongeveer vijf maanden voor zijn dood in een Indonesisch ziekenhuis verbleef.

Ook martelaar Khudair stierf na zijn arrestatie. Zijn lichaam werd vandaag overgedragen samen met tientallen gevangenen uit Gaza die werden vrijgelaten via de grensovergang Karam Abu Salem, zoals aangekondigd door de Borders and Crossings Authority in Gaza.

#طوفان_القدس #غزة_تقاوم#هنا_غزه_العتيده#غزة_تحت_القصف#GazaUnderAttack #Gaza_under_attack pic.twitter.com/VTa121iRoH
– د.عدنان البرش Adnan Albursh (@DrBursh) 6 november 2023

Het Gevangenen Comité en de Gevangenen Club hebben bevestigd dat beide martelaren zijn gedood als gevolg van marteling en medische moord.

In de verklaring wordt opgemerkt dat de dood van Al-Bursh een opzettelijke moord was, gepleegd door het Israëlische regime als onderdeel van zijn genocidestrategieën, die onder andere gericht zijn op gezondheidsfaciliteiten en professionals.

Al-Bursh zal altijd in onze herinnering blijven voor zijn onbaatzuchtige toewijding en heldhaftige inzet om medische hulp te bieden aan mensen in nood, voegde de verklaring eraan toe.

اعدمه الجيش النازي ليُخفي شهادته عن حجم الجرائم المروعة التي ارتكبها الجيش الصهيوني في مجمع الشفاء الطبي…
الطبيب #عدنان_البرش شهيداً في سجون النازية الصهيونية… pic.twitter.com/YjAxS5zUL5
– أدهم أبو سلمية 🇵🇸 Adham Abu Selmiya (@adham922) 2 mei 2024

Met de bekendmaking van de dood van Al-Bursh en Khudair is het totale aantal gevangenen dat in Israëlische gevangenissen en kampen is gestorven als gevolg van marteling, medische nalatigheid en uithongeringsbeleid opgelopen tot 18. Dit is inclusief degenen van wie de dood bekend is. 17 van wie de dood officieel is aangekondigd en hun identiteit bekend is gemaakt, en één persoon uit Gaza van wie de dood is aangekondigd zonder dat zijn identiteit bekend is gemaakt.

Maar de Club en het Comité zeggen dat de cijfers veel hoger zijn dan gemeld. Eerdere rapporten hebben aangetoond dat niet minder dan 27 gedetineerden uit Gaza zijn omgekomen in Israëlische gevangenissen en kampen.

De beschikbare gegevens over gedetineerden blijven beperkt, inclusief namen, plaatsen van detentie en aantallen gedetineerden. De enige gegevens die door het Israëlische regime zijn opgegeven zijn wat zij als “onwettige strijders” bestempelen; hun aantal vanaf begin april is 849.

Sommige ex-gevangenen vertelden over hun ervaringen in Sectie 23, waar het regime gevangenen uit Gaza vasthoudt, en de soorten martelingen en vernederingen waaraan ze werden blootgesteld, waaronder geluiden die uit de sectie kwamen en de voortdurende razzia’s door gewapende politie en honden.

De Club en het Comité merkten op dat hun oproepen aan de internationale gemeenschap om gedwongen verdwijningen aan te pakken niet zijn beantwoord. Ze deden opnieuw een beroep op de VN en internationale NGO’s om hun verantwoordelijkheid te nemen en Israëlische oorlogsmisdaden aan te pakken.

Met het martelaarschap van Al-Bursh is het aantal martelaren in de gezondheidssector in Gaza gestegen tot 496 sinds 7 oktober, volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza.

Het ministerie kondigde aan dat de tol van Israëlische misdaden tegen de Palestijnse gezondheidssector in Gaza is gestegen tot 1.500 gewonden en 309 gevangenen. Het herhaalde zijn oproep aan de internationale gemeenschap en gezondheids- en mensenrechtenorganisaties om in te grijpen en gevangenen te beschermen tegen marteling, terrorisme en moord.

Topfoto: Martelaar Dr. Adnan Al-Bursh die gedood werd in Israëlische gevangenissen rustend na een van de operaties die hij uitvoerde op gewonde mensen tijdens de voortdurende agressie tegen Gaza en haar inwoners (X: @DrBursh)