Bron: thecradle News Desk 9 november 2023 ~~~ 

Nieuw beeldmateriaal bevestigt eerdere rapporten die zeggen dat het Israëlische leger verantwoordelijk is voor veel van de Israëlische slachtoffers tijdens de eerste dag van Operatie Al-Aqsa Vloed

Het Israëlische leger heeft dronebeelden vrijgegeven waarop honderden verschroeide en beschadigde auto’s te zien zijn die verwijderd zijn van het Nova muziekfestival, wat verder bewijs levert dat de Israëlische strijdkrachten waarschijnlijk veel van hun eigen mensen hebben gedood tijdens de start van Operatie Al-Aqsa Flood op 7 oktober, meldde RT op 6 november.

Het Nova festival vond plaats in de buurt van Kibboets Beeri, op slechts vijf kilometer afstand van de scheidingsmuur in Gaza. Het was een van de eerste doelwitten die getroffen werd door Palestijnse verzetsstrijders toen ze uitbraken uit Gaza en vanaf 6:30 uur ‘s ochtends militaire bases en nederzettingen aanvielen.

Tijdens de aanval slaagden de Palestijnse strijders erin om ongeveer 240 Israëli’s gevangen te nemen, waaronder soldaten, kolonisten en buitenlanders.

De nieuwe dronebeelden laten vanuit de lucht honderden verbrande en vernielde auto’s zien die van het terrein van het festival zijn gehaald en op een onverharde parkeerplaats zijn neergezet, waardoor een geïmproviseerde schroothoop is ontstaan.

De Israëlische reddingsdienst Zaka beweert dat ze 260 lichamen van het festivalterrein hebben gehaald. Israël beweert dat ze werden afgeslacht door Hamasstrijders en Palestijnse plunderaars die in de uren na de Hamasaanval het open grenshek van Gaza overstaken.

De beelden lijken echter eerdere berichten in Israëlische media te bevestigen dat Israëlische piloten met Apache helikopters op de aanvallen reageerden door het vuur te openen op zowel Hamas-strijders als Israëliërs.

Een bericht in Yedioth Ahronoth van 15 oktober legt uit dat de eerste helikopters ongeveer een uur na het begin van de gevechten in de Gazastrook arriveerden.

De Hebreeuwstalige krant meldt dat de missie van de gevechtshelikopters en de bewapende Zik-drones was om de stroom van Hamas-strijders en plunderaars te stoppen die Israëlisch grondgebied binnenstroomden via de gaten in het grenshek van Gaza.

Dit werd bemoeilijkt door de moeite die de piloten hadden om onderscheid te maken tussen Hamas-strijders, Palestijnse plunderaars gekleed in burgerkleding en Israëliërs.

De krant schrijft: “Deze misleiding werkte geruime tijd totdat de Apaches alle beperkingen moesten overslaan. Pas rond 9.00 uur begonnen sommigen van hen uit zichzelf, zonder toestemming van meerderen, met de kanonnen op de terroristen te schieten.”

“De intensiteit van het vuur tegen de duizenden terroristen was in het begin enorm en pas op een bepaald moment begonnen de piloten de aanvallen af te remmen en het doel zorgvuldig te selecteren,” voegde de krant eraan toe.

Ondanks de verwarring vuurden achtentwintig Israëlische gevechtshelikopters gedurende de dag alle munitie af die ze bij zich hadden, waaronder honderden 30 mm kanongranaten en Hellfire raketten.

Toen zijn Apache om ongeveer 10:00 uur was geland om munitie te herladen, instrueerde de commandant van het 190 squadron de andere piloten “om te schieten op alles wat ze zien in het gebied rond het hek”, dat Israël scheidt van Gaza.

Dezelfde commandant viel op een gegeven moment een Israëlische militaire post aan met belegerde soldaten erin om het Israëlische leger te helpen het te heroveren op Hamas en opende het vuur in de buurt van huizen in een kibboets ter ondersteuning van een officier van de Sinaï-divisie die met een parachute de strijd was aangegaan met Hamas-militanten.

Volgens de luchtmacht vielen helikopters en straaljagers in de eerste vier uur na het begin van de gevechten ongeveer 300 doelen aan, de meeste op Israëlisch grondgebied.

Israëls reactie op de Hamas-aanval en het probleem van de gevangenen kwam naar voren in commentaar op 7 oktober van de Israëlische militaire woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari. Hij beschreef hoe het Israëlische leger omging met “gijzelingssituaties” door zowel luchtaanvallen als grondtroepen te gebruiken.

Hagari zei dat het leger “op 22 locaties aan het vechten was” en voegde eraan toe dat er “geen gemeenschap in het zuiden van Israël is waar we geen troepen hebben, in alle steden”.

“Er zijn daar speciale troepen met senior commandanten en er zijn daar live vuurgevechten aan de gang,” zei hij.

De Israëlische luchtmacht had op “verschillende locaties aanvallen uitgevoerd,” zei Hagari, eraan toevoegend dat er “honderden doden waren, waaronder veel terroristen.”

De belangrijkste inspanning was het “elimineren” van al degenen “die Israël infiltreerden en proberen terug te keren naar de Gazastrook,” zei hij. “Allereerst zullen we vanuit de lucht aanvallen en daarna ook met zware middelen op de grond,” voegde hij eraan toe.

Reageren op gijzelingssituaties met zulke overweldigende vuurkracht betekende dat de veiligheid van de gijzelaars zelf geen prioriteit was.

The Guardian meldde dat Israëls invloedrijke minister van Financiën en kolonistenleider Bezalel Smotrich er tijdens een kabinetsvergadering laat op 7 oktober, toen de Hamas-aanval nog aan de gang was, bij het Israëlische leger op aandrong om “Hamas bruut aan te vallen en geen rekening te houden met de kwestie van de gijzelaars”.

Yasmin Porat, die op 7 oktober de aanval van Hamas op de Be’eri kibboets nabij Gaza overleefde, verklaarde in een radio-interview op de Israëlische staatszender Kan dat er ook Israëlische burgers werden gedood door hun veiligheidstroepen.

“Ze hebben iedereen uitgeschakeld, inclusief de gijzelaars,” vertelde de moeder van drie kinderen aan Kan. “Er was zeer, zeer zwaar kruisvuur.”

Zoals Mondoweiss opmerkte, publiceerde het liberale Israëlische dagblad Haaretz op 13 oktober een lang artikel waarin werd beschreven hoe een Israëlische commandant, brigadegeneraal Avi Rosenfeld van de Gaza-divisie, de moeilijke keuze maakte om luchtaanvallen op zijn eigen basis uit te voeren toen Hamas-strijders deze overrompelden en veel van de soldaten binnen gevangen namen en doodden.

Gebarricadeerd in de ondergrondse oorlogskamer van de divisie met een handvol mannelijke en vrouwelijke soldaten probeerde Rosenfeld “wanhopig de aangevallen sector te redden en te organiseren. Veel van de soldaten, waarvan de meesten geen gevechtspersoneel waren, werden buiten gedood of gewond. De divisie was genoodzaakt om een luchtaanval op de basis zelf aan te vragen om de terroristen af te slaan.”

Een soortgelijk geval deed zich voor in Sderot, een stad met 30.000 inwoners op 12 kilometer van de grens met Gaza, tijdens de Hamas-aanval op 7 oktober.

Journaliste Stephanie Freid van het Chinese CGTN bezocht Sderot een week later. Ze rapporteerde dat Sderot “een stad was die was overgenomen door Hamas-strijders. Veel mensen werden gedood en er waren vuurgevechten. En het bewijs daarvan ligt hier in de wrakstukken van het politiebureau. Het werd hier overgenomen. Tot 20 mensen werden hier gedood, waaronder gevangenen die in het station werden vastgehouden.”

De Hamasstrijders en hun politiegevangenen werden blijkbaar gedood toen Israëlische troepen het vuur openden op het station met een tank.


Gerelateerd (berichten in subarchief /Palestina):