Bron: Al Mayadeen Engels 
5 november 2023 ~~~

Saudi-Arabië onderschept opnieuw een ballistische raket uit Jemen die op weg is naar “Israël”. De betrekkingen tussen Riyad en “Tel Aviv” lijken te verbeteren.

Saudi-Arabië heeft zaterdagavond een ballistische raket onderschept die vanuit Jemen op weg was naar “Israël”, meldden Israëlische media op zondag.

De Israëlische onderzoeker Guy Bechor verklaarde dat hoewel Saoedi-Arabië een “tijdelijke opschorting” van de normalisatiebesprekingen met de Israëlische bezetting aankondigde, de contacten over de kwestie de afgelopen twee dagen “op een hoog niveau” werden hervat.

Bronnen die bekend zijn met de zaak vertelden Reuters eerder dat Saoedi-Arabië de door de VS gesteunde plannen voor normalisatie met de Israëlische bezetting had opgeschort.

Jemen heeft verschillende aanvallen gelanceerd tegen de Israëlische bezetting, waarbij de eerste aanval werd onderschept door de VS en Saoedi-Arabië en de bezorgdheid wekte van sommige Arabische buurlanden, terwijl andere hun weg vonden naar bezet Palestina en Israëlische militaire doelen troffen.

Roi Kais, de Arab Affairs expert van Israeli Kan TV, wees de Verenigde Arabische Emiraten aan als de meest bezorgde landen, waarbij hij opmerkte dat een lid van het parlement van de VAE, die liever anoniem wilde blijven, zijn bezorgdheid uitsprak dat de reactie van Israël op de acties van Sanaa “de omvang van de oorlog zou kunnen doen escaleren”.

Het tweede meest bezorgde land volgens Kais is Jordanië, dat zijn ambassadeur uit “Israël” terugriep uit protest tegen de voortdurende oorlog.

Hardnekkig Jemenitisch Verzet

Yemeni Armed Forces woordvoerder Yahya Saree zei op woensdag dat de Yemeni Armed Forces een grote partij loitering munitions, d.w.z. kamikaze drones, hebben gelanceerd in de richting van verschillende Israëlische doelen diep in bezet Palestina.

“We hebben de afgelopen uren een grote partij drones gelanceerd op doelen diep in de Israëlische nederzetting in bezet Palestina, en ze hebben, bij de gratie van Allah, hun doelen bereikt,” zei brigadegeneraal Saree.

Sanaa benadrukte dat de Jemenitische strijdkrachten “militaire operaties zullen blijven uitvoeren ter ondersteuning van het onderdrukte Palestijnse volk en in antwoord op de oproepen en de verzoeken van het Jemenitische volk en alle mensen van de Ummah, totdat de Israëlische agressie tegen onze broeders in de weerbare Gazastrook ophoudt.”

Een dag eerder werd gemeld dat een drone uit de richting van de Rode Zee de nederzetting “Eilat” binnendrong voordat hij werd onderschept door de Israëlische bezetting, volgens berichten in de Israëlische media.

De operaties komen in het licht van de grote solidariteit met het Palestijnse volk vanuit Jemen, met de steun die Sanaa biedt om wraak te nemen op de Israëlische bezetting voor haar voortdurende misdaden en bloedbaden tegen de burgers in Gaza.

Topfoto: Een lid van de Amerikaanse luchtmacht staat bij een Patriot-raketbatterij op de luchtmachtbasis Prince Sultan in Saudi-Arabië, 20 februari 2020.