OVERZICHT ISRAELISCHE MENSENRECHTEN-SCHENDINGEN EN ACHTERGRONDINFORMATIE

Van zeer grote informatieve waarde zijn de maandelijkse specials, die de achtergronden belichten en een goede analyse van een specifiek thema geven.

met dank aan staatvanbeleg.com

English overviews available on the website Staatvanbeleg.com

Overzicht augustus 2021

De laatste 10 jaar van afbraak

In de maand augustus documenteerde Staat van Beleg 1547 mensenrechtenschendingen en 133 rapporten. Deze maand schrijven we over de laatste 10 jaar van sloop en vernietiging in de Westelijke Jordaanoever.
Palestijnse bouwwerken gesloopt: 6.533
Door donors gefinancierde bouwwerken gesloopt: 1.347
Palestijnse mensen getroffen door vernietiging: 110.193
Palestijnse mensen ontheemd: 9.451

Lees verder

Overzicht juni 2021

In de maand juni 2021 registreerde Staat van Beleg 2,627 schendingen en 224 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over de vestiging van een buitenpost door kolonisten op “Mount Sabih” in het dorp Beita, ten zuiden van Nablus, en de inname van Palestijns land in de omgeving.,…

Lees verder→

Overzicht mei 2021

9 juni 2021

In de maand mei 2021 registreerde Staat van Beleg 26,843 schendingen, een gemiddelde van zo’n 900 schendingen per dag, en 183 rapporten. De totaallijst van de dodelijke slachtoffers in de Gazastrook van het ministerie van Gezondheid is nog niet vrijgegeven. Wij zullen dit artikel updaten zodra het kan.

Deze maand schrijven we over de culturele sector. Een heel ander beeld dan we krijgen wanneer we de officiële media volgen. Maar toch zijn er veel geluiden te horen over een verandering in de publieke opinie. Talloze artiesten hebben zich uitgesproken tegen het recente geweld in de Gazastrook en in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem waar Palestijnen uit hun huizen worden gezet.

Lees verder →

Overzicht april 2021

Deze maand schrijven we over Palestijnse slachtoffers van opzettelijke aanrijdingen.

In de maand april 2021 registreerde Staat van Beleg 1,205 schendingen en 189 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over Palestijnse slachtoffers van opzettelijke aanrijdingen.

Op 7 april overleed de 73-jarige Palestijnse Shafiqa Mohamed Au

Aqeel aan ernstige verwondingen die ze de dag ervoor had opgelopen toen een joodse kolonist met zijn auto op haar inreed op een weg ten zuiden van al-Khalil, in de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens lokale bronnen reed een kolonist in de omgeving van Muthalat as-Simya, nabij as-Samu ten zuiden van al-Khalil, met hoge snelheid over de vrouw waardoor ze ernstig gewond raakte

Dit incident is niet het eerste in zijn soort. Veel Palestijnen werden blootgesteld aan aanrijdingen door Israëlische kolonisten toen ze de hoofdwegen overstaken die de Palestijnse steden met elkaar verbinden. Echter, de Israëlische bezettingsautoriteiten zijn altijd snel met het rechtvaardigen van deze aanvallen door ze weg te zetten als onopzettelijke ongelukken. De daders zullen daarom niet worden gearresteerd, aangeklaagd en gestraft worden door Israël.

Lees verder →

Overzicht maart 2021

Deze maand schrijven we over de gebrekkige verslaggeving van de reguliere media over de vissers in de Gazastrook

In de maand maart 2021 registreerde Staat van Beleg 988 schendingen en 183 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over de gebrekkige verslaggeving van de reguliere media over de vissers in de Gazastrook.

Op 7 maart werden drie Palestijnse vissers, de gebroeders Yahya Lahham, Hamdi Lahham en Zakaria Lahham, gedood door een mysterieuze explosie voor de kust van Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. De aard noch de oorzaak van de explosie was bekend destijds.

Wat in het bijzonder onze aandacht trok was dat de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) op dezelfde ochtend rapporteerde over het incident. In de koptekst werd de “mysterieuzee explosie” genoemd.

Lees verder →

Overzicht februari 2021

Deze maand schrijven we over een database met gegevens over Israëlische wapenverkoop die recentelijk werd gelanceerd.

In de maand februari 2021 registreerde Staat van Beleg 1,111 schendingen en 127 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over een database met gegevens over Israëlische wapenverkoop die recentelijk werd gelanceerd.

Wanneer we de voortdurende Israëlische schendingen volgen valt het op dat er een bepaald patroon te zien is in hoe de internationale gemeenschap hun bezorgdheid toont en reageert op de incidenten. Alleen wanneer dingen echt te moeilijk zijn om te negeren dan zien we een serie van veroordelingen en wat geluiden van bezorgdheid van diverse internationale instanties. Een goed voorbeeld zijn de sloopacties die plaatsvonden in het bedoeïenendorp Khirbat Hamsa al-Foqa, in de noordelijke Westelijke Jordaanoever. Al in november 2020 sloopten Israëlische troepen meer dan 70 structuren, inclusief woningen en sanitaire faciliteiten. Direct na de sloopactie bracht de EU een veroordeling uit, gevolgd door een andere veroordeling, en nog een.…

Lees verder →

Overzicht januari 2021

Deze maand schrijven we over de overeenkomsten tussen Trump’s militante blanke nationalistische supporters en extremistische Israëlische kolonisten.

In de maand januari 2021 registreerde Staat van Beleg 1,052 schendingen en 147 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over de overeenkomsten tussen Trump’s militante blanke nationalistische supporters en extremistische Israëlische kolonisten.

Op 6 januari, tijdens de telling van de stemmen voor de presidentiële verkiezing 2020 in de Verenigde Staten bestormde een pro-Trump menigte het capitol. Het nieuws werd wereldwijd breed uitgemeten. In de menigte werd een Israëlische vlag gespot, die wapperde naast andere vlaggen die de QAnonsamenzwering, de III% militiebeweging en andere populaire rechtsextremistische doelen steunen. “De bijbel zegt, wanneer je Israël zegent, dan zou jij gezegend moeten zijn” verklaarde de demonstrant die met de vlag zwaaide, waarbij hij een bijbelvers uitsprak dat geliefd is bij de christelijke zionistische beweging. “Dus we zijn een natie die Israël steunt”. 

De overlap van de militiare en wetshandhaving met Trump’s militante rechtsextremistische supporters is het toonbeeld van de banden en ideologieën die de kolonisatie van het continent en de oprichting van de Verenigde Staten bestuurden. Kolonistenmilities voerden oorlog tegen de inheemse staten op het land dat de Verenigde Staten zou vormen. Het gebruik van geweld en terreur om de bestaande bewoners te verdrijven faciliteerde de onteigening door de staat van inheems land. ……

Lees verder →

2020 in Cijfers

Deze maand kijken we terug op het jaar 2020

In de maand december 2020 registreerde Staat van Beleg 898 schendingen en 162 rapporten. ( Zie ook ons archief ) Deze maand kijken we terug op het jaar 2020. –

Een terugblik Ook het jaar 2020 was weer een bewogen jaar

in bezet Palestina. Net als de rest van de wereld was men in Palestina in de greep van het COVID-19 virus, maar ook de Israëlische schendingen gingen onverminderd door. In sommige gevallen was COVID-19 zelfs een excuus voor weer nieuwe schendingen en treiterijen, zoals het onthouden van hygiëneproducten aan Palestijnse gevangenen, het gebruiken van de pandemie als intimidatiemiddel en Israëlische soldaten die autoportieren en voordeuren van Palestijnen bespugen in een poging tot verspreiding van het virus.

In het jaar 2020 hebben we in totaal maar liefst 9587 Israëlische schendingen kunnen registreren, een gemiddelde van ruim 26 nieuwe schendingen per dag. In 2019 waren dit er 8828.…

Lees verder →

Overzicht november 2020

Deze maand schrijven we over de herhaaldelijke aanvallen van Israëlische kolonisten en soldaten op Palestijnse boeren tijdens de olijvenoogst.

In de maand november 2020 registreerde Staat van Beleg 950 schendingen en 135 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over de herhaaldelijke aanvallen van Israëlische kolonisten en soldaten op Palestijnse boeren tijdens de olijvenoogst.

In een verklaring die op 5 november werd afgegeven door “The Office for Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)” werd genoemd dat tussen 7 oktober en 2 november 33 incidenten werden gerapporteerd van Israëlische kolonisten die Palestijnen aanvielen of hun bomen en oogst vernielden. Deze incidenten hebben geleid tot 25 Palestijnse gewonden, 100 afgebrande of beschadigde olijfbomen en de diefstal van grote hoeveelheden olijven.

In de verklaring vernemen we dat bij sommige incidenten het Israëlische leger ingreep toen kolonisten en Palestijnen elkaar troffen. De soldaten maakten gebruik van traangas en kogels met een rubber laagje waarbij olijfboeren gewond raakten en ze gedwongen werden hun land te verlaten.

Op 12 november werd de 77-jarige Palestijnse boer Mohamed al-Sablibi hevig mishandeld door Israëlische troepen toen hij olijven aan het plukken was op zijn land nabij de illegale nederzetting Bat Ayin die werd gebouwd op een stuk land dat werd geannexeerd van Beit Ummar.

Lees verder

Overzicht oktober 2020

Deze maand schrijven we over Palestijnse bouwwerken die met donorgeld zijn betaald en door Israël werden gesloopt of in beslag werden genomen

In de maand oktober 2020 registreerde Staat van Beleg 846 schendingen en 157 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over Palestijnse bouwwerken die met donorgeld zijn betaald en door Israël werden gesloopt of in beslag werden genomen

Sloop en verdrijving

De Israëlische bezettingsautoriteiten hebben sinds het begin van dit jaar meer dan 500 Palestijnse gebouwen gesloopt in de bezette Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem onder het voorwendsel van onbevoegde bouw.

Er zijn veel Palestijnen dakloos gemaakt tijdens de pandemie en zonder de vereiste bouwvergunningen worden gebouwen herhaaldelijk gesloopt en worden zelfs tenten, die vaak worden gedoneerd door de Palestijnse autoriteiten en liefdadigheidsinstellingen, keer op keer in beslag genomen. Zelfs waterleidingen om bedoeïenen in hun waterbehoefte te voorzien worden vernield.

Recentelijk werden 73 mensen, inclusief 41 kinderen, verdreven toen de Israëlische autoriteiten hun huizen, andere bouwwerken en bezittingen vernielden in de Palestijnse gemeenschap Humsa Al Bqai’a. Driekwart van de inwoners van de gemeenschap verloor hun onderkomens waarmee dit de grootste gedwongen verdrijving is in de afgelopen vier jaar. …

Lees verder

Overzicht september 2020

Deze maand schrijven we over klimaatverandering in bezet Palestina.

In de maand september 2020 registreerde Staat van Beleg 659 schendingen en 111 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”). Deze maand schrijven we over klimaatverandering in bezet Palestina.

Vorig jaar vanaf 20-27 september vonden een aantal internationale stakingen en…

Lees verder →

Overzicht augustus 2020

In de maand augustus 2020 registreerde Staat van Beleg 789 schendingen en 143 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”).
Deze maand schrijven we over de 20 nachtelijke Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

Op de avond van 13 augustus werd het gemeentehuis in Tel Aviv verlicht met de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten nadat Israël en de Emiraten hadden aangekondigd dat ze volledige diplomatieke betrekkingen zijn aangegaan. Slechts een paar uur na de aankondiging voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een aantal luchtaanvallen uit op diverse doelen in de Gazastrook.

Dit was niet de eerste luchtaanval in augustus en er zouden er nog velen volgen. In de meeste gevallen vergold het Israëlische leger het oplaten van ontvlambare ballonnen vanaf de Gazastrook richting nabijgelegen Israëlische nederzettingen en in sommige gevallen was het een reactie op raketten die werden afgevuurd vanaf de Gazastrook. De ballonnen werden opgelaten uit protest vanwege Israël’s weigering om alle artikelen van de overeenkomst met betrekking tot de blokkade op de Gazstrook uit te voeren.

Lees verder→

Overzicht juli 2020

Het afgebrande huis in het Palestijnse dorp Duma in augustus 2015. (Flash90)

In de maand juli 2020 registreerde Staat van Beleg 829 schendingen en 163 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”).
Deze maand schrijven we over de stand van zaken rond de berechting van de daders in de Duma brandstichtingszaak.

Toen we in juli 2015 net waren begonnen met dit archief werden twee familiehuizen in Duma, een Palestijns dorp in de Westelijke Jordaanoever, door gemaskerde daders aangevallen met gasbommen. Volgens alle rapporten was het eerste huis leeg en vervolgens gingen ze naar een tweede huis waar de achttien maanden oude Ali Sa’ad Dawabsheh levend verbrandde. Zijn ouders en vijfjarige broer Ahmed Dawabsheh raakten zwaar gewond en werden met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd. De vader, Sa’ed Muhammad Hassan Dawabsheh, overleed een paar dagen later aan zijn brandwonden. Vijf weken later overleed de moeder, Reham Dawabsheh, aan haar verwondingen.

Lees verder→


Overzicht juni 2020

Bedoeïenenkinderen dwalen af van hun dorp al-Hadidiya in de Westelijke Jordaanoever dat zich nu binnen een afgesloten Israëlische militaire zone bevindt. Foto: IRIN/Phoebe Greenwood

In de maand juni 2020 registreerde Staat van Beleg 972 schendingen en 189 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”).
Deze maand schrijven we over de impact die de Israëlische de facto annexatie van land in de Westelijke Jordaanoever heeft op Palestijnse boeren en bedoeïenen.

In de afgelopen weken waren we getuige van een mediastorm over de intentie, met een door Netanyahu zelfverklaard streefdoel van 1 juli, om de Israëlische souvereiniteit over alle nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. De meeste van de artikelen bevatten speculaties over of het daadwerkelijk gaat plaatsvinden, wanneer het zal gaan plaatsvinden en in welke omvang het gaat plaatsvinden.

We zouden graag de “Settlements Regularization Law” onder uw aandacht willen brengen die door de Knesset in 2017 werd aangenomen. Deze wet zou alle nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever die gebouwd zijn op Palestijns privéland legaliseren door het land de facto te onteigenen, nederzettingen te plannen en met terugwerkende kracht de huizen die al gebouwd waren op het land te autoriseren. De wet zou deze nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever regulariseren met gebieden die eenzijdig geannexeerd zijn door Israël zoals de Golanhoogte en Oost-Jeruzalem, in strijd met internationale wetgeving.

Lees verder →


Overzicht mei 2020

Bron: “The Palestinian Poster Project”, kunstwerk van Mohammed Hamza – 2012

In de maand mei 2020 registreerde Staat van Beleg 608 schendingen en 133 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department”).
Deze maand schrijven we over de dood van een Israëlische soldaat. Hoe de media het lieten afweten om meer details te verstrekken over de omstandigheden rond het incident en updates te geven van Israëlische schendingen, inclusief het doden van drie Palestijnen, die plaatsvonden in de nasleep van het incident. We zullen ook een licht laten schijnen op het Israëlische apartheidsbeleid binnen de rechtsgang.

Op 12 mei werd tijdens een Israëlische inval in de Palestijnse plaats Ya’bad, ten zuidwesten van Jenin, de 21-jarige Israëlische soldaat sergeant Amit Ben Ygal gedood door Palestijnen die een grote steen vanaf een dak op zijn hoofd gooiden. Het incident werd vrijwel direct groots door de reguliere media verslagen. Echter, veel van de berichten gaven geen achtergrondinformatie over het bezette dorp Ya’bad waarmee deze daad eerder onder een vezetsactie geplaatst zou worden in plaats van een moord in koelen bloede. Daarom zullen we de ontbrekende informatie aanvullen.

Lees verder→


Overzicht april 2020

Een spotprent die op 16 maart 2020 gepubliceerd werd in Al-Hayat al-Jadida 

In de maand april 2020 registreerde Staat van Beleg 431 schendingen en 146 rapporten. (Zie ook ons archief en de maandrapporten van het “Negotations Affairs Department).
Deze maand schrijven we over Israëlische schendingen tijdens de crisis van het coronavirus COVID-19.

Het zou een goede gelegenheid zijn geweest voor Israël om samen te werken met de Palestijnse autoriteiten om het coronavirus COVID-19 te bestrijden teneinde zowel Israëlische als Palestijnse burgers te beschermen.

Volgens internationale wetgeving heeft Israël als bezettende macht de plicht om de mensen die ze bezet te beschermen. In the Vierde Genève Conventie onder Deel III. Status en Behandeling van Beschermde Personen, Artikel 56 lezen we:

“ De bezettende Mogendheid is verplicht met alle haar ten dienste staande middelen, met medewerking van de nationale en plaatstelijke autoriteiten, de ziekeninrichtingen en de geneeskundige diensten in stand te houden, alsmede de volksgezondheid en de algemene hygiëne in het bezette gebied te verzekeren, in het bijzonder door de invoering en toepassing van prophylactische en preventieve maatregelen welke noodzakelijk zijn om de verbreiding van besmettelijke ziekten en van epidemieën te bestrijden. Aan het geneeskundig personeel van alle categorieën zal worden toegestaan zijn taak te vervullen.

Indien nieuwe ziekeninrichtingen worden geopend in bezet gebied en, de bevoegde organen van de bezette Staat aldaar niet meer functioneren, moeten de bezettingsautoriteiten, zo nodig, aan die ziekeninrichtingen de erkenning, als bedoeld in artikel 18, verlenen. Onder soortgelijke omstandigheden moeten de bezettingsautoriteiten eveneens het personeel van de ziekeninrichtingen en de transportvoertuigen krachtens de bepalingen van de artikelen 20 en 21 erkennen.

Bij de invoering van maatregelen voor de volksgezondheid en hygiëne, alsmede bij hun toepassing, moet de bezettende Mogendheid rekening houden met de morele en ethische opvattingen van de bevolking van het bezette gebied.”

Lees verder→


Overzicht maart 2020

Deze maand schrijven we over de “Negotiations Affairs Department”.

In de maand maart 2020 registreerde Staat van Beleg 673 schendingen en 190 rapporten. (Zie ook ons archief).
Deze maand schrijven we over de “Negotiations Affairs Department”.

Zoals u zult zien heeft de NAD een veel hoger aantal schendingen. Dit komt omdat Staat van Beleg alleen de schendingen archiveert die in de media verschijnen. Daarnaast is de NAD zeer nauwkeurig, speciaal wanneer het gaat om reisrestricties door wegblokkades. Deze informatie zien we niet zo uitgebreid in de media en daarom dachten we dat het een welkome toevoeging zou zijn aan ons archief.

U kunt hieronder lezen hoe en door wie de NAD is opgericht en waar de organisatie voor staat.

Lees verder →


Overzicht februari 2020

Deze maand schrijven we over ‘de deal van de eeuw’.

In de maand februari 2020 registreerde Staat van Beleg 1,008 schendingen en 175 rapporten. (Zie ook ons archief).
Deze maand schrijven we over ‘de deal van de eeuw’.

‘De deal van de eeuw’, die eind januari werd onthuld, werd breed besproken in de media en werd vanuit alle mogelijke invalshoeken beschreven. Om te weten wat de ‘deal’ precies inhoudt geeft dit artikel van Mondoweiss een goede indruk van wat de ‘deal’ inhoudt en wat er aan ontbreekt.

Ondertussen is de naam van de ‘deal’ alom geaccepteerd terwijl het discutabel is of we wel kunnen spreken over een deal wanneer een van de partijen niet betrokken was bij de opmaak en het plan vanaf het begin heeft afgewezen. Een belangrijke vraag is of deze deal als een verrassing komt en of we kunnen spreken over een vernieuwende aanpak voor oplossingen. En nog belangrijker, zal Israël doorgaan met de plannen ondanks de afwijzing van Palestina? Laten we zien of we deze twijfelachtige punten kunnen ontmaskeren.

Lees verder→


Overzicht januari 2020

Deze maand schrijven we over het Israëlische militaire beleg van Issawiya in Oost-Jeruzalem.

In de maand januari 2020 registreerde Staat van Beleg 925 schendingen en 161 rapporten. (Zie ook ons archief).
Deze maand schrijven we over het Israëlische militaire beleg van Issawiya in Oost-Jeruzalem.

Palestijnen woonachtig in de bezette gebieden worden onderworpen aan dagelijks geweld en restricties. In elk deel van de bezette gebieden is de aanwezigheid van de bezetter waar te nemen. Er zijn echter plaatsen die onder een nog striktere controle zijn. Dit zijn de plaatsen waar Israël haast wil maken met het verdrijvingsproces, voornamelijk voor de uitbreiding van nederzettingen en de planning van infrastructuur.

Een goed voorbeeld is Hebron waar kolonisten vrij kunnen rondlopen om de levens van Palestijnse inwoners onleefbaar te maken in hun poging om de Palestijnse huizen in het oude centrum van de stad over te nemen. Een ander voorbeeld zijn de bedoeïenengemeenschappen in de Jordaanvallei die constant bedreigd worden door sloop.

Het is opvallend hoe Israël verschillende technieken hanteert om Palestijnen van hun land en uit hun huizen te verdrijven. In Hebron zien we de samenwerking met kolonisten en in de Jordaanvallei de herhaaldelijke sloopacties en aanvallen op Palestijnse bezittingen. Wat we zien in Issawiya is een aanpak die de levens van Palestijnse inwoners iedere minuut van hun leven beïnvloedt, dag in dag uit. Sinds de aanvang van de operatie in mei 2019 heeft Issawiya te maken met dagelijkse en nachtelijke invallen van politie, huiszoekingen, arrestaties en wegblokkades.

Lees verder→


ER WAS VEEL GOEDE ACHTERGRONDINFORMATIE IN DE VOORGAANDE JAREN – DEZE IS ZEKER NIET ‘OUD’ EN ‘ACHTERHAALD’, WANT ZOALS U MISSCHIEN WEL WEET, GAAT HET ONVERMINDERD VERDER EN WORDT DE SITUATIE ALSMAAR ERGER IN BEZET PALESTINA – HELAAS.

HIERONDER VIND U RUIM 50 MAANDELIJKSE
OVERZICHTEN EN ACHTERGRONDEN

JAARGANGEN 2015 – 2019