Bron: Diana Khwaelid Jenin,  
ISM-rapport, 10 november 2023 ~~~

Op donderdagochtend 10 november 2023 bestormden de Israëlische bezettingstroepen het vluchtelingenkamp Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.

Een 24 uur lang durende militaire operatie door de Israëlische bezettingstroepen in het Jenin kamp om enkele Palestijnse militanten te arresteren. Enorme militaire voertuigen bestormden het kamp in de vroege uren van donderdagochtend, rond 9:30 uur.

Israëlische bezettingsvoertuigen, waaronder D9 bulldozers, verwoestten de hoofdstraten van het kamp, vernietigden de infrastructuur van het kamp en veroorzaakten zeer ernstige materiële en menselijke schade.

Een kind leunt op vernield meubilair in een beschadigde straat in Jenin

Het is opmerkelijk dat tijdens de agressie tegen Jenin en het kamp, de bezettingstroepen 4500 school- en kleuterschoolleerlingen tot in de avonduren in hun scholen vasthielden. Ze schoten op ambulances van de Rode Halve Maan, waardoor een verpleger gewond raakte door een kogel in zijn rug. Ze vielen de spoedafdeling van het Jenin Government Hospital binnen, arresteerden de gewonde Mohammed Abu Saraya uit een ambulance en vernielden de infrastructuur van straten, water en elektriciteit, naast het Martelarenmonument.

15 Palestijnen werden gedood in Jenin tijdens de bestorming van het kamp, waaronder een kind, Mohammed Zayed, 15 jaar.

De Israëlische bezettingstroepen bombardeerden ook drie Palestijnse huizen met drones. In één van de huizen waren alleen vrouwen. In een ander huis waren 8 Palestijnen, vijf van hen stierven en vier van hen verkeren in een ernstige gezondheidstoestand.

Verbrande stukken papier en foto’s op straat

De begrafenisceremonie van de martelaren begon voor het regeringsziekenhuis van Jenin, met een begrafenis die werd bijgewoond door tienduizenden burgers. De lichamen van de martelaren werden op de schouders gehesen, terwijl de rouwenden door de straten van de stad en het kamp naar hun familiehuizen trokken, om vervolgens voor hen en hun gezondheid te bidden in de moskee van het kamp Jenin.

De deelnemers aan de begrafenis scandeerden slogans waarin de misdaden van de bezetting en de bloedbaden die zij aanricht in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever werden veroordeeld, en riepen op tot nationale eenheid. Ze riepen ook de internationale gemeenschap op om tussenbeide te komen en zich te scharen aan de zijde van het weerloze volk dat voortdurend het slachtoffer is van Israëlische agressie, geweld, executies en bloedbaden.

Een menigte mensen in Jenin draagt het lichaam van een martelaar

Ze hielden verschillende toespraken waarin ze de misdaden van de bezetting en haar voortdurende agressie tegen de bevolking van Jenin, het kamp, dorpen en steden van het gouvernement veroordeelden, en benadrukten dat deze bloedbaden en terrorisme het Palestijnse volk er niet van zullen weerhouden zich te verzetten en de confrontatie aan te gaan met de bezetting en de kolonialisten.

Topfoto: Een Palestijnse vrouw loopt door een straatje in Jenin