Bron:: imemc 1 november 2023 ~~~

Op woensdagmorgen, de 26e dag van de Israëlische aanval, zette het Israëlische leger zijn willekeurige bombardementen en beschietingen voort op verschillende delen van de Gazastrook, waaronder huizen en woongebouwen in het dichtbevolkte kustgebied, waarbij honderden Palestijnen werden gedood en gewond.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldde dat honderden Palestijnen, vooral vrouwen en kinderen, gedood werden in verschillende delen van de Gazastrook, vooral in het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza waar ten minste 400 Palestijnen werden gedood, de wijk Zeitoun en het vluchtelingenkamp Nusseirat in het midden van Gaza, nadat het leger veel raketten en granaten had afgevuurd en hele woonblokken met de grond gelijk had gemaakt.

Medische bronnen zeiden dat zes Palestijnen werden gedood en vele gewond toen de Israëlische luchtmacht een raket afvuurde op een huis van de familie Krezim voor de Al-Fakhoura kliniek, ten westen van Jabalia in het noorden van Gaza.

Minstens dertig Palestijnse huizen werden met de grond gelijk gemaakt door Israëlische raketten, wat leidde tot de dood van tientallen Palestijnen en de verwonding van honderden, velen ernstig.

De bronnen voegden eraan toe dat acht Palestijnen gedood werden en verscheidene anderen gewond raakten toen het leger een raket afvuurde op het huis van de familie Abu Al-Aish in blok 2 van het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza.

Medische bronnen in Gaza zeiden dat Palestijnse artsen met spoed een keizersnede moesten uitvoeren om het leven van een ongeboren baby te redden nadat zijn moeder was gedood in Jabalia.

Verder werden ten minste vijf Palestijnen gedood en meer dan 40 gewond, voornamelijk kinderen en vrouwen, toen het leger raketten en granaten afvuurde op de huizen van de families Abu Odah en Abu Nasr in Khan Younis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

Het leger vuurde ook raketten af op de wijk Tal Al-Hawa, vlakbij het Al-Quds Ziekenhuis, ten westen van Gaza Stad, terwijl Israëlische militaire helikopters een spervuur van scherpe granaten afvuurden op huizen in verschillende delen van de stad.

Vermeldenswaard is dat het Israëlische leger de publicatie toestond van de dood van negen van zijn soldaten en de verwonding van vier anderen, nadat het verzet in Gaza hun pantservoertuigen met een raket aanviel in het noorden van Gaza.

De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) zei dat ze het aantal ambulances moest verminderen door ernstige brandstoftekorten en voegde eraan toe dat haar werkers en vrijwilligers geconfronteerd worden met tal van obstakels bij het bereiken van de gebombardeerde gebieden en zelfs bij het bereiken van opslagplaatsen waar nog wat overgebleven medische voorraden te vinden zijn.

Ziekenhuizen in Gaza deden dringende oproepen omdat ze bijna geen brandstof meer hebben voor hun elektriciteitsgeneratoren en zeiden dat vooral het Shifa Ziekenhuis en het Indonesische Ziekenhuis dringend brandstof nodig hebben, een kwestie die ernstige risico’s met zich meebrengt voor het leven van honderden patiënten en gewonde Palestijnen, waaronder 62 die zijn aangesloten op levensondersteunende machines, honderden die dringend geopereerd moeten worden en 650 nierpatiënten die dialyse nodig hebben.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zei dat Israëlische raketgranaten ten minste 8600 Palestijnen hebben gedood, waaronder 3457 kinderen en 2136 vrouwen, en meer dan 21.000 verwond, waaronder honderden die zeer ernstige verwondingen opliepen, voornamelijk kinderen en vrouwen, sinds het Israëlische offensief op Gaza op 7 oktober 2023 begon. 73 % van de slachtoffers zijn kinderen, vrouwen en ouderen.

Ook werden meer dan 825 families (5824 Palestijnen) weggevaagd en honderden Palestijnen bleven achter onder het puin van gebombardeerde huizen en gebouwen.

Israëlische raketten hebben ook 427 scholieren, 12 leraren en werknemers in de onderwijssector gedood en schade toegebracht aan 9 onderwijsfaciliteiten.

Het aantal gedode en gewonde Palestijnen is exclusief degenen die begraven liggen onder het puin van gebombardeerde huizen, woongebouwen en torens, en verschillende andere soorten gebouwen die het Israëlische leger als doelwit heeft gekozen.

Het ministerie van Volksgezondheid voegde eraan toe dat het Israëlische leger nog steeds de omgeving van verschillende ziekenhuizen in Gaza Stad en het noordelijke deel van de kustregio bombardeert, met ernstige schade tot gevolg, en zei dat alle 13 ziekenhuizen in de twee gebieden het Israëlische bevel hebben gekregen om te evacueren.

Daarnaast verklaarde het ministerie van Volksgezondheid dat couveuses voor premature baby’s en dialyse voor meer dan 1.000 nierpatiënten elk moment konden stoppen, en voegde eraan toe dat zes ziekenhuizen gedwongen waren om alle operaties stop te zetten vanwege het gebrek aan brandstof en tekorten aan bloed in bloedbanken.

Bovendien doodden Israëlische raketten en granaten 130 Palestijnen die werkzaam zijn in de medische sector, waaronder artsen en medici, raakten er meer dan 110 gewond en werden 50 ambulances beschadigd, waaronder 28 vernielde ambulances.

Slechts 15 van de 35 ziekenhuizen en 51 van de 72 medische centra in Gaza zijn gesloten vanwege het gebrek aan brandstof, en na doelwitten van Israël en eist het leger dat 24 ziekenhuizen in het noorden van Gaza evacueren.

Het Israëlische leger eist de evacuatie van 24 ziekenhuizen (2000 bedden) en hun faciliteiten in het noorden van Gaza.

Israëlische raketten hebben ook 427 scholieren, 12 leraren en werknemers in de onderwijssector gedood en schade toegebracht aan 9 onderwijsfaciliteiten.


Gerelateerd (berichten in subarchief /Palestina):