Bron: Mazim Quensiyeh, 
nieuwsbrief uit Betlehem 17 oktober 2024 ~~~

Palestijnen denken, net als anderen, na over verzet en het lot van andere naties die gekoloniseerd zijn. Zionistische leiders wensen ons een lot toe dat vergelijkbaar is met dat van de Lakota Natie in wat de Verenigde Staten van Amerika zijn geworden. Zoals de Poolse nieuwe stoere man die de fakkel van Hitler kreeg zei: je moet ze zo hard blijven slaan en doden dat ze nooit meer opstaan.

De meeste Palestijnen denken aan dekolonisatie ala Algerije of (meestal) zoals Zuid-Afrika. In Algerije vertrokken de kolonisatoren na een slepend conflict van 132 jaar (velen van hen zes of zeven generaties lang, dus ze gingen niet echt “terug naar Europa”). Maar dit was een kostbaar conflict waarbij zo’n één of twee miljoen Algerijnen werden gedood (een genocide).

Het Zuid-Afrikaanse model wordt meer aangehaald door Palestijnen die internationale steun werven met boycot, desinvesteringen en sancties en lokaal in verzet komen.

Net als Algerijnse of Apache of Lakota of Zuid-Afrikaanse of Azteekse mensen, nam verzet zowel gewapende als ongewapende vormen aan. Er waren mensen die geloofden in gewapend verzet (Crazy horse, Sitting Bull, Geronimo, Nelson Mandela, Omar Mukhtar, Che Guevara) en anderen die geloofden in volksverzet (Desmond Tutu, Mahatma Gandhi). Voor elk van hen was er een andere manier van sterven.

Er waren bewegingen zoals het Afrikaans Nationaal Congres in Zuid-Afrika en het Nationaal Bevrijdingsfront in Algerije of de PLO die als terroristische organisaties werden bestempeld door zowel de kolonisatoren als het Westen. Het meeste verzet, of het nu in Zuid-Afrika, Algerije of Palestina was, was volksverzet (zie mijn boek). Dat maakte niets uit voor de kolonisatoren die het land wilden zonder de lastige inheemse bevolking. Alle verzet was in de vuurlinie van de kolonisatoren in verleden, heden en toekomst. Genocides, pogroms en slachtpartijen gingen hoe dan ook door.

In al deze situaties begrijpen zowel de kolonisatoren als de gekoloniseerden dat het een beslissende en existentiële gevecht is om hun narratieven.

Glanzende stad op een heuvel, manifeste bestemming, heldhaftig verzet, terrorisme, beloofd land, onszelf verdedigen (om de kar heen draaien), barbaren, witte of rode duivels, machten van het duister en machten van het licht, zijn de taaltermen die keer op keer worden gebruikt, afhankelijk van waar je staat ten opzichte van kolonisatie (zie de boeken van Franz Fanon en Edward Said).

De uitkomsten zijn beperkt met slechts drie mogelijke scenario’s: Australië/VS, Algerije/Vietnam en Zuid-Afrika/rest van de wereld modellen.

Ik weet dat ik en miljoenen anderen voorstander zijn van dat derde model en het is de meest voorkomende uitkomst in meer dan 160 landen/gebieden (zie mijn andere boek). Maar voor de inheemse bevolking die onder de voet wordt gelopen in tijden van hopeloosheid of tijden van hoop, is overleven zelf een vorm van overwinning. Wij Palestijnen overleefden 76 jaar van verschrikkingen die niemand eerder zag en overleefden zelfs te midden van de verschrikkingen van een voortdurende uitroeiingscampagne in de Gazastrook.

Een bericht van Omar in de Gazastrook (gestuurd naar mijn vriendin Heather):

“We kregen te horen dat we naar het zuiden van Gaza moesten gaan, omdat dat tot ‘veilige humanitaire zone’ was verklaard. Op weg naar het zuiden voelde de weg als de hel zelf. Een bus met een gezin werd gebombardeerd en het was de eerste keer dat ik lichaamsdelen door de lucht zag vliegen. Elke kilometer of zo zag je een auto, volledig verkoold met de mensen erin, mensen die levens en dromen hadden. Deze auto’s werden achtergelaten zoals ze waren, en misschien zelfs overreden door tanks. We bereikten Khan Younis, waar ik 90 dagen in de Rode Halve Maan verbleef. Ik maakte ervaringen mee die je je niet kunt voorstellen. De Rode Halve Maan werd meer dan 10 keer gebombardeerd. De dood was dichterbij dan mijn halsader. Ik kon het bijna proeven, maar toch weigerde het me te nemen, totdat Israëlische tanks ons omsingelden. De Israëlische troepen bestormden toen de Rode Halve Maan. Een soldaat stond voor de deur, vloekte en spuwde gemene, verachtelijke woorden. Hij begon te schreeuwen: “Kom naar buiten, beesten!”. De weg tussen hun tanks was een van de moeilijkste dingen die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt. Ze vernederden ons, en ze vernederden onze vrouwen en ouderen op de meest brute manieren. Ze namen een jonge man uit ons midden en bevolen hem zijn kleren uit te trekken en te dansen. Toen hij weigerde, joegen ze een kogel tussen zijn ogen. De weg was gevuld met lijken en tranen. Uiteindelijk bereikten we Rafah…. Het Israëlische leger trok Rafah binnen en sloot de grensovergang af, waardoor we gedwongen werden om naar Deir al-Balah te vluchten. Ik woon nu in een tent bij een UNRWA-school in Deir al-Balah. We zijn van alle kanten omsingeld door de Zionisten. Ze laten ons verhongeren, vermoorden ons en bombarderen elke dag de scholen. Ik ben in Deir al-Balah meer dan vijf keer verplaatst, van de ene tent naar de andere, van de ene vorm van dood naar de andere. Elke keer smeekte ik de dood om mij te nemen, maar hij weigerde, alsof hij plezier vond in mijn lijden. Deze zionistische vijand heeft ons elke denkbare vorm van marteling aangedaan…”

MSNBC belicht Shaaban (één van de vele tienduizenden die levend verbrand of begraven zijn) in zijn eigen woorden

Zijn ziekenhuizen bijkomende schade? Beoordeling van de geospatiale nabijheid van 2000 lb bomontploffingen bij ziekenhuisfaciliteiten in de Gazastrook van 7 oktober tot 17 november 2023

De vernietigende gevolgen van massale hongersnood

Israël schiet routinematig kinderen in het hoofd in Gaza: Amerikaanse chirurg en Palestijnse verpleegster getuigen

en dit is deze week nog op video opgenomen in de westelijke Jordaanoever: https://youtu.be/_Z6VByIrDw0

En wat hier gebeurt in de wild West Bank is afschuwelijk

Palestijnse inhoud wordt gecensureerd op sociale platforms die eigendom zijn van META

Kan Israël Netanyahu overleven? en Is Israël zijn eigen nederlaag aan het beramen?

Wie voorziet Israël van wapens (om genocide te plegen)?

The Guardian: Israël is een schurkenstaat. Het zou uit de Verenigde Naties verwijderd moeten worden

Biden-administratie helpt genocide waardoor Amerikaanse troepen gevaar lopen [geldt de Hannibal-richtlijn ook voor Amerikaanse troepen zoals Israëlische troepen?] en Dr. Jill Stein over de Amerikaanse verkiezingen


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):