Bron: Mohammed al-Hajjar (Gaza), 
Rayhan Uddin en Mohammad Saleh (Londen)
middleeasteye 10 oktober 2024 ~~~

Ooggetuigen beschrijven de nasleep van de aanval op de school in Deir al-Balah, die onderdak biedt aan meer dan 1.000 ontheemden.

Bij een Israëlische aanval op een school in het centrum van Gaza werden “hoofden opgeblazen” en “onschuldige kinderen over de hele vloer verspreid”, zo vertelden ooggetuigen aan Middle East Eye.

De aanval op donderdagmiddag trof de Rafidah school in Deir al-Balah, die onderdak bood aan meer dan 1.000 ontheemden. Er vielen 28 doden en meer dan 50 gewonden.

“We zaten in vrede, voor de school,” vertelde Abu Hamza, die daar zijn toevlucht zocht, aan MEE.

Plotseling, zei hij, werden hij en anderen in een shocktoestand achtergelaten door het geluid van een enorme explosie die “drie verdiepingen van het gebouw doorbrak”.

“De mensen zochten hier hun toevlucht omdat het veilig had moeten zijn. Maar er zijn geen veilige plekken. De Israëliërs zijn leugenaars,” zei hij.

Men kon vrouwen horen schreeuwen terwijl ze de wrakstukken en de met bloed bezaaide vloeren van de school bekeken.

Plaatselijke bewoners brachten gewonden per brancard naar voertuigen van de hulpdiensten om naar het nabijgelegen al-Aqsa ziekenhuis te worden gebracht. Tientallen lijken werden in grote witte lijkzakken gewikkeld en weggedragen om begraven te worden.

Nahed al-Zaneen, 34, geeft les aan ontheemde kinderen in tenten in de buurt van de Rafidah school. Hij was slechts enkele meters verwijderd toen de Israëlische bom insloeg.

“Ik kom naar buiten en het enige wat ik zie zijn snippers van lichamen over de hele vloer. Hoofden opgeblazen, onschuldige kinderen verspreid over de vloer,” vertelde hij aan MEE.

Palestijnen in centraal Gaza bekijken de wrakstukken na een Israëlische luchtaanval op de Rafidah school in Deir al-Balah (MEE/Mohammed al-Hajjar)

“Wat hebben deze kinderen verkeerd gedaan? Hielden deze kinderen raketten vast? Hadden ze geweren?”

Halima Zayed, die de aanval overleefde, zei dat ze met haar kinderen en man in een klaslokaal zat.

“We zijn ontheemd, we zijn alles kwijt, we hebben niets. Wat me het meest verdrietig maakt, is dat ik niets voor mijn kinderen kan krijgen,” zei ze tegen MEE, terwijl ze in tranen uitbarstte.

Onder de doden en gewonden waren veel vrouwen en kinderen, meldden de ooggetuigen.

Hamza zei dat hij verschillende van zijn vrienden had verloren bij de aanval.

“We waren een jaar lang samen en zochten onze toevlucht in deze school,” zei hij. “Ik zag hen meer dan mijn eigen familie, dus we werden net familie. We werden zelfs meer dan familie.”
‘Hoe lang kunnen we zo leven?’

De aanval is de nieuwste in een reeks van Israëlische aanvallen op scholen die onderdak bieden aan duizenden ontheemden in Gaza.

Op 11 september kostte een Israëlische aanval op de al-Jawni school, die wordt beheerd door de Verenigde Naties, 18 mensen het leven, waaronder zes leden van Unrwa, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

Een andere Israëlische aanval op 1 augustus doodde 15 mensen die onderdak zochten in de Dalal al-Mughrabi school in het noorden van Gaza Stad. Twee dagen later werden 16 mensen gedood in de Hamama school.

“Hoe lang moeten we zo nog leven? We zeggen dat we standvastig zijn, ja we zijn standvastig, maar we kunnen dit niet meer aan,” zei Zaneen.

“Hoe moet je verder leven als je je vriend, of je broer, of je moeder, of je zus, of je kind in snippers over de vloer verspreid hebt gezien?”

Bloedvlekken zijn te zien op de vloer nadat een school voor ontheemden in Deir al-Balah, Gaza, werd getroffen door Israëlische bombardementen (MEE/Mohammed al-Hajjar)

De aanval op de school van donderdag vond plaats terwijl er hevige gevechten plaatsvonden tussen Israëlische troepen en Palestijnse strijders in het noorden van Gaza.

De gewapende vleugel van Hamas gaf een video vrij waarop een hinderlaag te zien zou zijn nabij het Saftawi knooppunt in Jabalia waarbij een Israëlisch militair voertuig werd vernietigd.

Het Israëlische leger lanceerde eerder deze week een grote operatie in Jabalia, waarbij tientallen Palestijnen om het leven kwamen.

Het leger stuurde dinsdag berichten naar Palestijnen in Jabalia en het nabijgelegen Beit Hanoun en Beit Lahia om hen uit hun huizen te verdrijven.

Het aantal gedode Palestijnen in Gaza sinds oktober vorig jaar overschreed woensdagavond de 42.000, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Topfoto: Ontheemde Palestijnen die schuilen bij een school in Deir al-Balah reageren na een Israëlische luchtaanval op 10 oktober 2024 (MEE/Mohammed al-Hajjar)


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):