Bron: Jessica Buxboum, 
mintpressnews Jeruzalem, november 2023 ~~~ 

Afgelopen weekend lekte de Israëlische krant Local Call een officieel Israëlisch regeringsdocument uit dat de gedwongen overbrenging van de 2,3 miljoen Palestijnse bevolking van Gaza naar het Sinaï-schiereiland in Egypte aanbeveelt, hetgeen Israël volgens de Palestijnen al probeert uit te voeren met zijn oorlog tegen Gaza.

Het kabinet van premier Benjamin Netanyahu erkende dat het voorstel van het ministerie van Inlichtingen bestaat. Toch deed het het in een verklaring aan de Times of Israel af als een “conceptnota, waarvan er op alle niveaus van de regering en haar veiligheidsagentschappen zulke worden voorbereid”.

Toch wijzen Israëlische acties, circulerende informatie en internationale steun erop dat dit beleid op papier snel verandert in beleid op de grond.

Van conceptbeleid naar realiteit

Het document van 13 oktober roept Israël op om “de [Gazaanse] burgerbevolking te evacueren naar de Sinaï”, eerst door het opzetten van tentensteden en vervolgens door het bouwen van nieuwe steden in het noorden van de Sinaï. Na de hervestiging beveelt het document aan “om een steriele zone van enkele kilometers binnen Egypte te creëren en de bevolking niet toe te staan om terug te keren naar activiteiten of verblijf in de buurt van de Israëlische grens”.

Netanyahu probeert dit plan al uit te voeren. Vorige week probeerde de Israëlische premier volgens de Financial Times Europese leiders ervan te overtuigen om Egypte onder druk te zetten om vluchtelingen uit Gaza toe te laten, volgens de Financial Times. Diplomaten uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wezen het idee echter van de hand, met het argument dat Egypte de verplaatsing van Palestijnen uit Gaza sterk afwijst.

Nu die weg is mislukt, stelt Netanyahu naar verluidt voor om een groot deel van de schuld van Egypte af te schrijven via de Wereldbank om het land te stimuleren de bevolking van Gaza op te nemen.

“Alles wat in dit document staat over de voorwaarden is alles wat we nu zien,” vertelde de internationale mensenrechtenadvocaat Diana Buttu aan MintPress News.

De eerste fase van het plan beschrijft Israëls luchtbombardement op het noordelijke deel van de Gazastrook en de verplaatsing van de bevolking van meer dan een miljoen mensen naar het zuiden. De tweede fase beschrijft de grondinvasie van Israël, die begint in het noorden en vervolgens het hele gebied overneemt.

“Het comprimeren van Palestijnen naar steeds kleinere gebieden kan slechts de eerste zijn van wat uiteindelijk de vervulling zal zijn van deze plannen op papier,” vertelde Adam Shapiro, directeur Israël/Palestina voor de rechtengroep Democracy for the Arab World Now (DAWN), aan MintPress News.

Het controversiële document van het Ministerie van Inlichtingen is niet het enige beleidsdocument dat de gedwongen overplaatsing van 2,3 miljoen Gazanen naar Egypte aanbeveelt. De Israëlische veiligheidsdenktank Misgav (of het Instituut voor Nationale Veiligheid en Zionistische Strategie) publiceerde op 17 oktober een document geschreven door Misgav-onderzoeker Amir Weitmann, getiteld: “Een plan voor hervestiging en definitieve rehabilitatie in Egypte van de gehele bevolking van Gaza: economische aspecten.” Weitman is een activist van Netanyahu’s Likudpartij en naar verluidt een naaste medewerker van Minister van Inlichtingen Gila Gamliel.

Het rapport roept op tot “Israël…[om] zoveel mogelijk inwoners van Gaza over te brengen naar andere landen; elk ander alternatief, inclusief het bestuur van de PA, is een strategische mislukking. Daarom moet de bevolking van Gaza worden overgebracht naar de Sinaïwoestijn en moeten de ontheemden worden opgenomen in andere landen.”

Misgav publiceerde het artikel op X (voorheen bekend als Twitter) samen met een tweet waarin de centrale argumenten van het artikel werden uiteengezet. De post werd verwijderd na wijdverspreide reacties.

De oorspronkelijke tweet luidde:

  • Er is momenteel een unieke en zeldzame kans om de hele Gazastrook te evacueren [sic] in coördinatie met de Egyptische regering. Er is een onmiddellijk, realistisch en duurzaam plan nodig voor de hervestiging en humanitaire rehabilitatie van de volledige Arabische bevolking in de Gazastrook, dat goed aansluit bij de economische en geopolitieke belangen van Israël, Egypte, de VS en Saoedi-Arabië.
  • In 2017 werd gemeld dat er in Egypte ongeveer 10 miljoen leegstaande wooneenheden zijn, waarvan ongeveer de helft gebouwd is en de helft in aanbouw is. Bijvoorbeeld, in de twee grootste satellietsteden van Caïro…is er een enorme hoeveelheid gebouwde en leegstaande appartementen die eigendom zijn van de overheid en particuliere partijen, en bouwterreinen die voldoende zijn om ongeveer 6 miljoen inwoners te huisvesten.
  • De gemiddelde kosten van een driekamerappartement met een oppervlakte van 95 vierkante meter voor een gemiddeld Gazaans gezin bestaande uit 5,14 personen in een van de twee bovengenoemde steden is ongeveer $19.000. Rekening houdend met de huidige bekende omvang van de gehele bevolking die in de Gazastrook woont, die varieert van ongeveer 1,4 tot ongeveer 2,2 miljoen mensen, kan men schatten dat het totale bedrag dat nodig is en moet worden overgemaakt aan Egypte om het project te financieren, in de orde van grootte van 5-8 miljard dollar zal liggen.
  • Het injecteren van een onmiddellijke stimulans van een dergelijke omvang in de Egyptische economie zou een enorm en onmiddellijk voordeel opleveren voor het regime van al-Sisi. Ten opzichte van de Israëlische economie zijn deze bedragen minimaal. Een paar miljard dollar investeren (al is het 20 of 30 miljard dollar) om dit moeilijke probleem op te lossen is een innovatieve, goedkope en duurzame oplossing.
  • Het lijdt geen twijfel dat om dit plan te realiseren, er veel voorwaarden tegelijkertijd moeten bestaan. Op dit moment zijn deze omstandigheden optimaal en het is onduidelijk wanneer zich nog zo’n kans zal voordoen, als die zich al ooit voordoet.

Misgav publiceerde vervolgens een ander artikel met betrekking tot Gaza, getiteld Hamas geniet wijdverspreide steun onder de bevolking van Gaza, geschreven door Misgav medewerker Yishai Armoni op 19 oktober.

In dit essay beschrijft Armoni de aanzienlijke steun die Hamas van zijn kiezers krijgt:

Ondanks de beweringen die nu worden gedaan dat de meerderheid van het publiek in Gaza naar vrede verlangt en door Hamas gevangen wordt gehouden, tonen gegevens en bewijzen die in de afgelopen twee decennia zijn verzameld consequent het tegenovergestelde aan. Hamas geniet wijdverspreide steun onder de burgerbevolking van Gaza”.

De paper concludeert vervolgens “dat beweringen over het bestaan van een duidelijke ideologische of politieke scheidslijn tussen de meerderheid van de inwoners van Gaza en Hamas volledig ongegrond zijn.”

Hoewel Armoni duidelijk maakt dat hij burgers en Hamas-militanten niet over één kam wil scheren, merkt hij wel op dat er rekening moet worden gehouden met de populariteit van Hamas onder de inwoners van Gaza bij “beslissingen over de militaire campagne en naoorlogse regelingen in de Gazastrook”.

Het Misgav Instituut heeft niet gereageerd op verzoeken van MintPress News om commentaar op deze position papers.

De Israëlische juridisch adviseur Itay Epshtain legde op sociale media uit hoe de standpunten die in de recente documenten van Misgav staan, zich al vertalen in actie.

Volgens pamfletten die door het Israëlische leger in het noorden van Gaza zijn gedropt, kan iedereen die niet naar het zuiden vertrekt, worden beschouwd als lid van Hamas.

Bovendien lijken de leidinggevenden van Misgav al integraal deel uit te maken van het opstellen van regeringswetgeving. Misgav wordt geleid door de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Netanyahu, Meir Ben Shabbat, een invloedrijke figuur in de Israëlische veiligheidssfeer en een van de architecten van Israëls normalisatiedeals met de VAE, Bahrein en Marokko. Misgav wordt ook gefinancierd door Kohelet Policy Forum, dat nu berucht is omdat het achter de plannen van de huidige Israëlische regering zit om het gerechtelijk apparaat te herzien.

De oprichters en voormalige voorzitters van het instituut zijn ook verbonden met de Israëlische regering: Voormalig voorzitter Yoaz Hendel was minister van Communicatie van Israël. Moshe Yaalon was minister van Defensie onder Netanyahu. Moshe Arens was ook minister van Defensie en minister van Buitenlandse Zaken. Natan Sharansky was minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.

De VS is ‘medeplichtig

Een van de kritieke punten in het document van het Ministerie van Inlichtingen benadrukte de noodzaak om internationale steun te krijgen voor het uitwijzingsplan – iets wat volgens analisten Israëls westerse bondgenoten al doen.

Op 20 oktober stuurde het Witte Huis een financieringsverzoek van $14 miljard naar het Congres voor hulp aan Israël, Gaza en Oekraïne. De bewoordingen van de brief zijn onder de loep genomen omdat ze de suggestie wekken van gedwongen verplaatsing van Gazanen naar andere landen.

De brief luidt als volgt:

Deze middelen zouden ontheemde en door conflicten getroffen burgers ondersteunen, waaronder Palestijnse vluchtelingen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, en om te voorzien in de mogelijke behoeften van Gazanen die naar buurlanden vluchten…Deze crisis zou wel eens kunnen leiden tot ontheemding over de grens en grotere regionale humanitaire behoeften, en de financiering kan worden gebruikt om te voldoen aan veranderende programmeringsvereisten buiten Gaza.”

DAWN hekelde de bewoordingen van het verzoek van het Witte Huis en riep het Congres op om de aanvullende financieringswet te verwerpen.

“De regering Biden geeft niet alleen groen licht voor etnische zuiveringen, ze financiert ze ook”, zei Sarah Leah Whitson, uitvoerend directeur van DAWN, in een verklaring. “Amerikanen onder valse voorwendselen laten meewerken aan aloude Israëlische plannen om Gaza te ontvolken onder het mom van ‘humanitaire hulp’ is een wrede en groteske hoax.”

Hoewel het verzoek van het Witte Huis de mogelijkheid erkende dat Gazanen tijdens de oorlog worden verdreven, heeft de Amerikaanse president Joe Biden eerder gepleit tegen deze gedwongen verplaatsing. Het Witte Huis reageerde niet op vragen van MintPress News om commentaar op de hulpwet.

“De Amerikanen steunen Israël en creëren de omstandigheden op de grond die rampzalig zijn vanuit een humanitair perspectief,” vertelde DAWN’s Shapiro aan MintPress News.

Tot nu toe heeft de VS herhaaldelijk oproepen voor een staakt-het-vuren in de oorlog van Israël tegen Gaza afgewezen. Biden pleitte echter onlangs voor een “pauze” om de vrijlating te bewerkstelligen van Amerikaanse gevangenen die door Hamas worden vastgehouden. De VS hebben ook hoge legerfunctionarissen gestuurd om het Israëlische leger te adviseren over de invasie op de grond in Gaza en hebben hun bewapening en troepen in het Midden-Oosten en het oostelijke Middellandse Zeegebied opgevoerd. Dit omvatte zendingen van gepantserde jeeps en geavanceerd wapentuig naar Israël.

Op online circulerende beelden is te zien hoe in VS geproduceerde wapens met witte fosfor worden gebruikt bij de Israëlische aanval op Gaza. Deze artilleriegranaten zijn gemaakt door Pine Bluff Arsenal, een chemische wapenfabrikant uit Arkansas die bekend staat om het leveren van witte fosfor munitie.

“De meerderheid van de wereld is tegen deze aanval op Gaza,” zei Buttu. “Maar toch zijn West-Europa, de Verenigde Staten en Canada dat niet.”

Buttu beschreef de VS als “volledig medeplichtig” aan Israëls verdrijving van Palestijnen in Gaza, en zei: “Dit is een Israëlisch plan dat zal worden goedgekeurd door de Amerikanen, de Canadezen, Europa, enzovoort.”

Israëlische beleidsdocumenten die de etnische zuivering van Gaza promoten, bevestigen eenvoudigweg wat veel Israëlische politici en mediapundits sinds het begin van deze oorlog hebben gezegd.

Een lid van het Israëlische parlement, Ariel Kallner, riep op tot een herhaling van de etnische zuivering van de Palestijnen zoals tijdens de oprichting van Israël als staat in 1948, bekend als de Nakba of ‘catastrofe’ in het Arabisch, maar dan op een veel grotere schaal.

“Op dit moment is er één doel: Nakba! Een Nakba die de Nakba van 1948 zal overschaduwen,” schreef Kallner op X.

Dror Eydar, de voormalige ambassadeur van Israël in Italië, riep tijdens een live interview met de Italiaanse zender Rete 4 op tot de volledige vernietiging van Gaza.

“Voor ons is er een doel: Gaza vernietigen, het absolute kwaad vernietigen,” zei hij.

Terwijl Israël doorgaat met het uitvoeren van tapijtbombardementen op Gaza en terwijl humanitaire hulp maar moeizaam de belegerde enclave binnen sijpelt, wordt er in hoog tempo een nieuwe Nakba – of misschien wel gewoon een nieuw hoofdstuk in deze genocidale reeks – uitgevoerd.

“Dit is gewoon een voortzetting sinds ’48,” zei Buttu. “Het is gewoon een langzaam proces om mensen te laten vertrekken en in sommige gevallen is het geen langzaam proces, maar gaat het zelfs sneller.”

Foto | Illustratie door MintPress News

Jessica Buxbaum is journaliste in Jeruzalem voor MintPress News en doet verslag over Palestina, Israël en Syrië. Haar werk is verschenen in Middle East Eye, The New Arab en Gulf News.


Gerelateerd (berichten in subarchief /Palestina):