Bron: Alireza Hashemi
PressTV 17 juli 2024 ~~~

Het uithongeren van mensen is een oorlogsmisdaad met verwoestende gevolgen die generaties lang voelbaar zullen zijn, zegt een hongersnooddeskundige. Hij dringt aan op dringende humanitaire interventie en herstel van essentiële voorzieningen om verdere tragedie af te wenden en het lijden van de mensen in de Gazastrook te verlichten.

In een interview met de website Press TV zei Alex de Waal, een sociaal antropoloog en onderzoeker aan de Tufts Universiteit in de VS, dat de hongersnood in de belegerde Palestijnse strook “door mensen is veroorzaakt”.

“De hongersnood in Gaza is door de mens veroorzaakt. Het is een misdaad – zeker een oorlogsmisdaad, mogelijk de misdaad van uitroeiing, mogelijk de misdaad van genocide. De gevolgen zullen generaties lang merkbaar zijn,” zei hij.

De Waal staat bekend om zijn werk op het gebied van humanitaire crises en hongersnood en is uitvoerend directeur van de World Peace Foundation aan de Fletcher School of Law and Diplomacy van Tufts University.

Hij vreest dat de situatie in Gaza de hongerdrempel al heeft overschreden, met mensen die extreem lijden en risico’s op verdere ontbering en epidemische ziekten die het sterftecijfer doen stijgen.

“Omdat journalisten Gaza niet in mogen en hulpverleners niet de nodige gegevens kunnen verzamelen, is het niet mogelijk om met zekerheid te zeggen hoe ernstig de humanitaire crisis is. Ik vrees dat de hongerdrempel is overschreden,” zei hij in een gesprek met de website Press TV.

“Zelfs als dat niet zo is, is het lijden extreem en het risico van verdere ontbering en nieuwe factoren zoals epidemische ziekten die het sterftecijfer doen stijgen, zijn reëel.”

De Waal, die uitgebreid heeft geschreven over hongersnood en hongermisdaden en betrokken is geweest bij verschillende humanitaire inspanningen in Afrika en elders, zei dat hongersnood niet alleen te maken heeft met honger en hongerdoden, maar ook met een sociaal trauma.

“Hongersnood is niet alleen een optelsom van honger en hongerdoden. Het is ook een sociaal trauma. De ervaring van uithongering en het getuige zijn van de uithongering van anderen is diep traumatiserend,” zei hij.

“De ontwrichting van het sociale circuit en de armoede en vernedering die er het gevolg van zijn, kunnen niet onderschat worden. Mensen die massale hongersnood hebben meegemaakt, voelen zich beroofd van hun fundamentele menselijke waardigheid.”

Hij haastte zich eraan toe te voegen dat ondervoeding bij kinderen ook levenslange gevolgen heeft en dat de huidige situatie ook gevolgen zal hebben voor toekomstige generaties Palestijnen.

“Kinderen die op jonge leeftijd worden blootgesteld aan honger groeien op met verminderde fysieke en mentale capaciteiten, naast het verlies van essentiële leerjaren op school en thuis, en emotionele rijping. Kinderen van moeders die als klein meisje de hongersnood hebben meegemaakt, hebben ook een achterstand ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes.”

Crisis in Gaza al lang in de maak

De Waal zei verder dat de humanitaire situatie in Gaza het cumulatieve effect is van jarenlange beperkingen van het Israëlische regime voor de lokale bevolking daar.

“De humanitaire ramp in Gaza is het directe gevolg van het beleid van Israël. Vóór oktober 2023 had Israël een strenge controle ingevoerd op alle goederen die de Gazastrook binnenkwamen, met de bedoeling om de materiële hulp aan Hamas en aan de bevolking in het algemeen te beperken,” verklaarde hij.

De expert merkte op dat na de operatie van 7 oktober door het Palestijnse verzet, de militaire reactie van Israël de basisprincipes van het humanitair recht, namelijk onderscheid en proportionaliteit, negeerde.

Hij zei dat de Israëlische militaire aanval de middelen om te overleven van de mensen in Gaza heeft vernietigd en zelfs humanitaire hulpverleners en gezondheidswerkers op grote schaal heeft gedood, veel meer dan wat kan worden beschouwd als proportionele bijkomende schade.

“De oorlogsmisdaad van uithongering wordt gedefinieerd als de vernietiging van objecten die onmisbaar zijn om te overleven, niet alleen voedsel en voedselproductie en opslagfaciliteiten, maar ook water en sanitaire voorzieningen, gezondheidsfaciliteiten, onderdak, stroom (bijv. om te koken), en kraamzorg voor kinderen. Al deze voorzieningen zijn aangevallen en vernietigd in een uitgebreide en verstrekkende campagne,” benadrukte hij.

“Daarnaast heeft Israël commerciële en humanitaire leveringen en operaties beperkt. Het heeft veel humanitaire hulpverleners en gezondheidswerkers gedood, die beschermd worden door de Conventies van Genève.”

De Waal benadrukte dat essentiële voorzieningen hersteld moeten worden en dat de hulp goed gedistribueerd moet worden door ervaren organisaties zoals UNRWA.

“Het is essentieel om essentiële voorzieningen te herstellen (water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg), om ervoor te zorgen dat de verstrekte hulp goed wordt verdeeld (wat een functionerend lokaal bestuur vereist en een ervaren hulporganisatie, zoals UNRWA; het kan niet worden gedaan door NGO’s in een organisatorisch vacuüm); het vereist therapeutische voeding en gespecialiseerde behandeling voor ondervoede kinderen; en het vereist veilige gebieden waar mensen erop kunnen vertrouwen dat ze niet zullen worden aangevallen.”

Hij zei dat de humanitaire situatie in Gaza fragiel blijft en met de laatste Israëlische aanvallen in Rafah en andere delen van Zuid-Gaza zijn de dingen waarschijnlijk nog erger geworden voor de arme Gazanen.

Israël voerde een militair offensief uit in het zuiden van Gaza, waar de meerderheid van de bevolking was samengekomen. Dit ontketende nieuwe verwoesting en dwong tot een nieuwe ronde van massale verplaatsingen,” aldus Israël.


Eerdere berichten in dit archief: