Bron: PressTV 26 september 2024 ~~~

Minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi waarschuwt dat het Israëlische regime uit is op het ontketenen van een “grootschalige oorlog” in de regio West-Azië. Hij zegt dat het regime “het niet verdient” om lid te zijn van de Verenigde Naties vanwege zijn dodelijke en onheilstichtende provocaties.

De topdiplomaat maakte deze opmerkingen op donderdag in New York, tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in de regio, die werd gehouden met de nadruk op Libanon.

De vergadering vond plaats tegen de achtergrond van de voortdurende genocidale oorlog van het regime tegen de Gazastrook en de escalatie van dodelijke aanvallen op Libanon.

Bij de escalatie, die begon na de brute militaire aanval op de kuststrook op 7 oktober, voerde het regime talloze aanvallen uit op Libanees grondgebied, waarbij alleen al in de afgelopen week honderden mensen omkwamen.

“In het verlengde van zijn brutaliteit in bezet Palestina, voert het apartheidsbezettende regime van Israël nu een onrechtvaardige aanvalsoorlog tegen Libanon en richt het zich op onschuldige mensen over de grens en diep binnen het grondgebied,” zei Araghchi.

Hij noemde het geval van de boobytraps die het regime op 18 en 19 september tot ontploffing bracht in duizenden piepers en walkietalkie radio’s in het hele land, waarbij ten minste 39 mensen omkwamen en 3000 anderen gewond raakten.

Het Israëlische regime bracht “opzettelijk” de explosieven tot ontploffing die van tevoren in de apparaten waren geplaatst, zei de functionaris. Hij beschreef de gruweldaad als een “nieuwe versie van terrorisme” waarbij “de hele internationale gemeenschap alarm moet slaan omdat dit de meest schandalige manifestatie is van de bewapening van gewone communicatiemiddelen”.

Hij waarschuwde dat een dergelijke gruweldaad “een zeer gevaarlijk precedent kan scheppen dat gemakkelijk kan worden herhaald door andere terroristische groeperingen en entiteiten naast Israël.”

Araghchi hekelde de Verenigde Staten, de grootste supporter van het regime, voor het weigeren van “een eenvoudige persverklaring” van de Veiligheidsraad ter veroordeling van de “massa-terreur” operatie.

De functionaris bevestigde opnieuw de volledige steun van de Islamitische Republiek voor de “heldhaftige” verdediging van het Libanese volk tegen het regime, verwijzend naar de lopende anti-Israëlische operaties van de Libanese verzetsbeweging Hezbollah.

VN-chef: De hel breekt los in Libanon

Tijdens dezelfde bijeenkomst waarschuwde secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres: “De hel breekt los in Libanon. Zoals ik gisteren al tegen de Algemene Vergadering zei, moeten we allemaal gealarmeerd zijn door de escalatie. Libanon staat aan de rand van de afgrond.

“Een totale oorlog moet koste wat het kost worden vermeden. Dat zou zeker een catastrofe zijn. De bevolking van Libanon…en de mensen in de wereld kunnen het zich niet veroorloven dat Libanon een tweede Gaza wordt.”

Josep Borrell, het hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, drong ook aan op de uitvoering van noodzakelijke maatregelen om “de weg naar oorlog te stoppen”, en riep de raad op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan de Israëlische agressie.

Topfoto: De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi spreekt op 26 september 2024 in New York een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe over de situatie in de regio, die werd gehouden met de nadruk op Libanon.