Bron: Website van Verenigde Naties,
UN.org 18 september 2024

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin wordt geëist dat er binnen de komende twaalf maanden een einde komt aan de bezetting van Palestina door Israël.

De tekst werd aangenomen met 124 stemmen voor, 14 tegen en 43 onthoudingen.

De stemming vond plaats op de tweede dag van een speciale spoedzitting die dinsdag begon en gewijd was aan het onderzoeken van de Israëlische acties in bezet Oost-Jeruzalem en de rest van de bezette Palestijnse gebieden.

Onwettige aanwezigheid

In de aangenomen resolutie “eist de Algemene Vergadering dat Israël uiterlijk 12 maanden na aanneming van deze resolutie onmiddellijk een einde maakt aan zijn illegale aanwezigheid in de bezette Palestijnse gebieden, die een voortdurende onrechtmatige daad van internationale verantwoordelijkheid vormt”.

De Algemene Vergadering “eist ook dat Israël onverwijld al zijn wettelijke verplichtingen krachtens het internationaal recht nakomt, met inbegrip van de verplichtingen die zijn vastgelegd door het Internationaal Gerechtshof, in het bijzonder : het terugtrekken van al zijn strijdkrachten uit de bezette Palestijnse gebieden, met inbegrip van het luchtruim en de maritieme ruimte; het beëindigen van zijn illegale beleid en praktijken, met inbegrip van het onmiddellijk stopzetten van alle nieuwe nederzettingsactiviteiten, het evacueren van alle kolonisten uit de bezette Palestijnse gebieden en het ontmantelen van die delen van de door Israël gebouwde muur die zich in het gebied bevinden, en het intrekken van alle wetten en maatregelen die de illegale situatie creëren of in stand houden”.

De Algemene Vergadering eiste ook dat Israël land en andere “onroerende goederen” teruggeeft, evenals alle eigendommen die sinds het begin van de bezetting in 1967 in beslag zijn genomen, en alle culturele eigendommen en bezittingen die van Palestijnen en Palestijnse instellingen zijn geconfisqueerd.

De resolutie eist ook dat Israël alle Palestijnen die tijdens de bezetting zijn verdreven, toestaat terug te keren naar hun plaats van herkomst en de schade te herstellen die is veroorzaakt door de bezetting.

De resolutie volgt op het advies dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in juli uitbracht, waarin het Hof verklaarde dat de voortdurende aanwezigheid van Israël in de bezette Palestijnse gebieden “illegaal is” en dat “alle staten de plicht hebben om deze decennialange bezetting niet te erkennen”.

Bedreiging voor vrede en veiligheid

De Algemene Vergadering “betreurde ten zeerste de totale en voortdurende veronachtzaming en schendingen” door de Israëlische regering van haar verplichtingen onder het VN-Handvest, het internationaal recht en VN-resoluties, en benadrukte dat dergelijke schendingen “een ernstige bedreiging” vormen voor de regionale en internationale vrede en veiligheid.

De Raad erkende ook dat Israël “verantwoordelijk moet worden gehouden voor alle schendingen” van het internationaal recht in de bezette Palestijnse gebieden, met inbegrip van internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving.

De tekst bepaalt dat Israël “de juridische gevolgen zal dragen van al zijn internationaal onrechtmatige daden, met inbegrip van herstel voor alle schade, verlies of letsel veroorzaakt door dergelijke daden”.

De Algemene Vergadering benadrukte de noodzaak om een internationaal herstelmechanisme op te zetten om de schade, het verlies of het letsel veroorzaakt door de acties van Israël te herstellen. Ze riep ook op tot de oprichting van een internationaal register van veroorzaakte schade, om het bewijs en de bijbehorende claims te documenteren.

Internationale conferentie

De resolutie roept op tot het bijeenroepen van een internationale conferentie tijdens de huidige zitting van de Algemene Vergadering om de VN-resoluties over de Palestijnse kwestie en de tweestatenoplossing uit te voeren om een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede in het Midden-Oosten te bereiken.

Daarnaast verzocht de Algemene Vergadering de secretaris-generaal van de VN om voorstellen in te dienen voor een mechanisme om toezicht te houden op de schendingen door Israël van artikel 3 van het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie, zoals vastgesteld door het Internationaal Gerechtshof.

Artikel 3 verwijst naar rassenscheiding en apartheid en naar de verplichting van staten die partij zijn bij het Internationaal Verdrag om alle praktijken van deze aard in gebieden onder hun jurisdictie te voorkomen, verbieden en uit te roeien.

De Algemene Vergadering stemt over een ontwerpresolutie over het advies van het Internationaal Gerechtshof [ICJ]. VN Foto/Evan Schneider

Oproep aan staten

In haar resolutie roept de Algemene Vergadering alle VN-lidstaten op om hun verplichtingen onder internationaal recht te respecteren en concrete maatregelen te nemen om een einde te maken aan de voortdurende aanwezigheid van Israël in de bezette Palestijnse gebieden.

De Algemene Vergadering drong er bij de staten op aan om de aanwezigheid van Israël in het gebied niet als wettig te erkennen en ervoor te zorgen dat ze geen hulp of bijstand verlenen om de situatie die door de bezetting is ontstaan in stand te houden. Dit houdt in dat zij maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat hun onderdanen, ondernemingen en entiteiten onder hun rechtsmacht zich bezighouden met activiteiten die de Israëlische bezetting ondersteunen.

Daarnaast riep de Algemene Vergadering staten op de invoer van producten uit Israëlische nederzettingen te staken en de overdracht van wapens, munitie en aanverwante uitrusting aan Israël te staken in gevallen waarin er redelijke gronden zijn om te vermoeden dat deze in de bezette Palestijnse gebieden kunnen worden gebruikt.

Daarnaast drong de resolutie er bij de staten op aan om sancties, zoals reisverboden en het bevriezen van tegoeden, op te leggen aan individuen en entiteiten die betrokken zijn bij het in stand houden van Israëls illegale aanwezigheid in het gebied. Dit omvat het aanpakken van geweld door kolonisten en ervoor zorgen dat degenen die betrokken zijn bij deze activiteiten juridische en financiële gevolgen ondervinden.

Topfoto: De Algemene Vergadering neemt een resolutie aan over illegale Israëlische acties in bezet Oost-Jeruzalem en de rest van de bezette Palestijnse gebieden. | VN-foto/Evan Schneider


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):