Bron: Al Mayadeen Engels 6 september 2024 ~~~

Een Amerikaanse activiste die vrijwilligerswerk doet voor de International Solidarity Movement is door het IOF in het hoofd geschoten in Nablus.

De Israëlische bezettingstroepen (IOF) schoten een mensenrechtenactiviste en Amerikaans-Turks staatsburger in het hoofd toen ze vreedzaam protesteerde tegen de uitbreiding van illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Aysenur Ezgi Eygi, 26, een Amerikaans-Turkse mensenrechtenactiviste, arriveerde dinsdag op de Westelijke Jordaanoever om als vrijwilliger mee te werken met de International Solidarity Movement (ISM) als onderdeel van een campagne om Palestijnse boeren te beschermen tegen geweld van kolonisten en het IOF.

Eygi is de derde ISM-vrijwilliger die door het IOF is vermoord, na Rachel Corrie in 2004 en Tom Hurndall in 2005.

“Een Amerikaanse solidariteitsactiviste arriveerde in het ziekenhuis met een schot in het hoofd, en we kondigden haar martelaarschap aan rond 14:30,” zei de directeur van het Rafidia Ziekenhuis in Nablus, Fouad Nafaa op vrijdag.

De verzetsbeweging Hamas gaf een verklaring uit waarin ze de Israëlische misdaad die leidde tot het martelaarschap van Eygi scherp veroordeelde en benadrukte dat het een uitbreiding is van de Israëlische moorden die doelbewust gericht zijn op internationale vrijwilligers in bezet Palestina.

📍 Israëlische strijdkrachten doodden Turks-Amerikaanse burger Ayşenur Ezgi Eygi op de Westelijke Jordaanoever. pic.twitter.com/K5kPFbXjnW – Çağatay Cebe (@Mucagcebe) 6 september 2024

***

In juli werden buitenlandse vrijwilligers die Palestijnse boeren hielpen op de bezette Westelijke Jordaanoever aangevallen en aangevallen door Israëlische kolonisten, waarbij sommigen naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd om medische behandeling te krijgen voor gerapporteerde verwondingen, verklaarden activisten op zondag.

Acht vrijwilligers, van wie de meesten Amerikaans zijn, werden aangevallen door een groep van 11 Israëlische kolonisten uit de illegale nederzetting Esh Kodesh terwijl ze aan het werk waren in een olijfgaard in de buurt van het Palestijnse dorp Qusra, zei David Hummel, een Amerikaans-Duitse vrijwilliger.

“We stonden daar vreedzaam, geen bedreiging voor wie dan ook, toen ze op ons af begonnen te komen en ons het pad af begonnen te duwen,” vertelde hij aan AFP, eraan toevoegend ”Ze begonnen ons allemaal aan te vallen en te slaan met stokken en metalen buizen en ze gooiden ook stenen naar ons.”

Hummel beschreef de aanval als “zeer gewelddadig” en liet AFP zijn blauwe plekken zien die hij opliep nadat de kolonisten op zijn benen, armen en kaak sloegen.


Derelateerd (berichten in dit archief):