Bron: PressTV 5 september 2024 ~~~ 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over het gebrek aan vooruitgang in een staakt-het-vuren dat een einde moet maken aan de maandenlange genocide van Israël op de Palestijnen in de belegerde Gazastrook.

Het 15 leden tellende orgaan hield woensdag zijn tweede spoedvergadering over Gaza in minder dan een week tijd en hoorde een groeiende roep om een onmiddellijk staakt-het-vuren in het belegerde Palestijnse gebied. De leden bespraken de humanitaire situatie daar en de escalerende spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De leden van de Raad spraken hun frustratie uit over de weigering van Israël om het staakt-het-vuren te accepteren zoals beschreven in resolutie 2735, waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van gevangenen en de terugtrekking van Israël uit Gaza.

“Er is een gevoel van verontwaardiging over de hele wereld,” zei de Sloveense ambassadeur Samuel Žbogar, wiens delegatie deze maand het roulerend voorzitterschap van de raad bekleedt. “Woede in Palestina dat de internationale gemeenschap hen in de steek laat; woede in de Israëlische straten dat de gijzelaars in Gaza nog steeds worden vastgehouden; woede van het wereldwijde publiek dat er geen einde komt aan deze oorlog.”

Žbogar herinnerde de 15 landen tellende raad eraan dat het hun taak is om aan te dringen op vrede.

Rosemary Anne DiCarlo, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor politieke en vredesopbouwzaken, benadrukte de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en het versnellen van de levering van humanitaire hulp aan het belegerde Palestijnse gebied.

DiCarlo prees de voortdurende inspanningen van Egypte, Qatar en de Verenigde Staten om een staakt-het-vuren in Gaza tot stand te brengen, en zei dat tijdens recente ontmoetingen in Doha en Caïro is geprobeerd om de kloof te overbruggen, maar dat er nog steeds grote meningsverschillen bestaan.

“De situatie ter plaatse is nijpend en betreurenswaardig, met Israëlische militaire operaties die doorgaan in heel Gaza en het dodental dat tragisch stijgt,” voegde ze eraan toe, en benadrukte dat Israël zijn verplichtingen op basis van internationale wetten moet nakomen om burgers te beschermen en hun veiligheid te garanderen.

Riyad Mansour, de Palestijnse ambassadeur bij de Verenigde Naties, benadrukte de noodzaak van een dringend staakt-het-vuren in Gaza en zei dat de bezettingsmacht de “meest verachtelijke middelen gebruikt om haar koloniale doelen te bereiken” in het kustgebied.

“Israël heeft een complete oorlog ontketend tegen het Palestijnse volk. Israël probeert een militaire oplossing voor het conflict op te leggen door een natie te laten verdwijnen. Deze feiten zijn niet te ontkennen. Van genocide tot apartheid, Israël laat de wereld zien dat het bereid en gereed is om de meest verachtelijke middelen te gebruiken om zijn koloniale doelen te bereiken,” zei Mansour tijdens de bijeenkomst in New York.

“We hebben een staakt-het-vuren nodig, een staakt-het-vuren nu. Iedereen zegt dat. Niet alleen de Palestijnen, maar ook de miljoenen Israëli’s die op straat zijn en zich zorgen maken over hun gegijzelden. En ze zeggen tegen hun leiders, die niet naar hen luisteren, staakt het vuren nu. Sluit de deal. Accepteer het, begrijp het, het project of het voorstel dat op tafel ligt, zodat we het moorden kunnen stoppen en iedereen kunnen redden, de Israëli’s die gegijzeld zijn en de Palestijnen die gevangen zitten.”

Amar Bendjama, ambassadeur en vertegenwoordiger van Algerije bij de Verenigde Naties, beschuldigde de Veiligheidsraad ervan dat ze geen uitvoering had gegeven aan haar resoluties om de Israëlische oorlog tegen Gaza te stoppen en zei: “We staan voor een test met betrekking tot onze toewijding aan het internationaal recht en dit multilaterale systeem”.

“We zijn hier vandaag omdat de diplomatie heeft gefaald en hoe kunnen we het lijden stoppen,” zei hij, eraan toevoegend dat er geen dubbele standaard mag zijn bij het beoordelen van het lijden van de burgers nu Israël doorgaat met ‘massale bestraffing’ en probeert de Palestijnse identiteit ‘uit te wissen’.

De Algerijnse diplomaat wees op het alarmerende aantal burgerdoden en massale verwoestingen in Gaza en herinnerde de raad eraan dat de Israëlische bezettingstroepen sinds oktober vorig jaar 24 Palestijnen hebben gedood in detentiecentra.

Bendjama vroeg de Raad ook om de escalatie van geweld op de Westelijke Jordaanoever te bespreken, waar ten minste 39 Palestijnen, waaronder kinderen, zijn gedood sinds Israël op 28 augustus een grootschalig offensief lanceerde.

Bovendien zei de Algerijnse ambassadeur bij de VN dat de benarde situatie van Palestijnse gevangenen “te vaak wordt genegeerd” en dat ze “het zwijgen is opgelegd” en “in de steek is gelaten door de internationale gemeenschap”.

“Ze ondergaan martelingen. Ze worden mishandeld. Ze lijden onder de weigering van toegang door het ICRC, wat een flagrante schending is van het internationaal humanitair recht en de mensenrechtenwetgeving,” onderstreepte Bendjama, verwijzend naar het Internationale Comité van het Rode Kruis.

De Verenigde Staten riepen op tot geduld met diplomatie, terwijl andere leden, waaronder Guyana en Malta, snellere vooruitgang eisten en waarschuwden voor verdere actie als de Israëlische oorlog doorgaat.

“Het is zeer alarmerend dat met elke briefing die deze raad ontvangt, de situatie in de bezette Palestijnse gebieden en Israël gestaag verslechtert,” zei Malta’s ambassadeur Vanessa Frazier.

Israël lanceerde zijn brute Gaza offensief nadat de Palestijnse verzetsbeweging Hamas een verrassingsoperatie uitvoerde tegen het bezettingsregime als vergelding voor haar geïntensiveerde wreedheden tegen het Palestijnse volk.

Tijdens de operatie nam Hamas 251 Israëli’s gevangen, van wie er nu nog 97 in Gaza zijn, waaronder de lichamen van ten minste 33 van wie de dood door het leger van de bezetting is bevestigd.

Na 11 maanden Gaza-oorlog is Israël er niet in geslaagd zijn verklaarde doelen te bereiken, namelijk het elimineren van Hamas en het bevrijden van gevangenen, ondanks het doden van ten minste 40.861 Palestijnen, voornamelijk vrouwen en kinderen.

Topfoto: De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt op 4 september 2024 een spoedvergadering over de situatie in de Gazastrook. (Foto via X)


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):