Bron: Laura Gonzáles
 amerika21 9 november 2021 ~~~

Managua. Volgens voorlopige cijfers van de Hoge Kiesraad van Nicaragua (CSE) is Daniel Ortega herkozen als president en zijn vrouw Rosario Murillo als vice-president met 74,99 procent.

De presidentskandidaat van de Liberale Constitutionele Partij (PLC), Wálter Espinoza, staat op de tweede plaats met 14,40 procent. De andere vier presidentskandidaten scoorden minder dan 4 procent: Guillermo Osorno van de Christelijke Weg van Nicaragua (3,44), Marcelo Montiel van de Nicaraguaanse Liberale Alliantie (3,27), Gerson Gutiérrez Gasparín van de Alliantie voor de Republiek (2,20) en Mauricio Orué van de Onafhankelijke Liberale Partij (1,70), volgens de voorlopige resultaten met 49 procent van de stemmen geteld

Een deel van de oppositie in het land, alsmede de regering van de VS en de Europese Unie (EU), hadden de legitimiteit van de stembusgang reeds in de aanloop ontkend. De rechterlijke macht van Nicaragua had gevangenisstraffen of huisarrest opgelegd aan personen die door oppositiepartijen waren voorgedragen voor de kadidatuur. De maatregelen onderstreepten de strikte handhaving van de wetten tegen buitenlandse financiering van de oppositie en andere vormen van inmenging. Bovendien mag eenieder die buitenlandse mogendheden oproept om sancties tegen het Centraal-Amerikaanse land in te stellen, zich in Nicaragua niet langer verkiesbaar stellen.

In hoeverre dit een beslissende invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag is echter de vraag. De krantenuitgever Cristiana Chamorro, die onder huisarrest staat wegens het witwassen van geld, werd internationaal gezien als de meest veelbelovende oppositiekandidaat, en in opiniepeilingen die dicht bij de oppositie staan, was haar goedkeuringscijfer op zijn hoogst 21 procent.

Ongeveer 4,5 miljoen Nicaraguanen konden zondag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het presidentschap, 70 zetels in de Nationale Vergadering en 20 zetels in het Centraal-Amerikaanse parlement. 3.106 stembureaus met 13.459 stembureaus waren open van 7.00 uur ‘s ochtends tot 18.00 uur ‘s avonds. De autoriteiten meldden reeds in de namiddag dat de stemming zonder verstoring kon plaatsvinden.

Terwijl media van de oppositie melding maakten van een lage opkomst, toonden meer regeringsgezinde media foto’s en beelden van rijen voor de stembureaus. Telesur meldde ook een grote menigte. De CSE meldde een opkomst van 65,34 procent, 2,9 procent lager dan bij de laatste presidents- en parlementsverkiezingen in 2016, wat overeen zou komen met de opkomst in 2020 in de VS, toen Joe Biden tot president werd verkozen.

De CSE meldde verder dat 232 verkiezingswaarnemers uit 27 landen en 600 Nicaraguaanse en internationale journalisten waren geaccrediteerd en aanwezig waren. Waarneming door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) of de EU was door de regering afgewezen wegens inmenging en het sanctiebeleid tegen het land.

Dmitry Novikov, de vertegenwoordiger van de Doema van de Russische Federatie onder de aanwezige verkiezingswaarnemers, wees op het goed georganiseerde werk van de Hoge Kiesraad en de andere organen die bij de organisatie en het verloop van de verkiezingen betrokken waren. Andrey Shutov, vertegenwoordiger van de centrale kiescommissie van Rusland, bracht hulde aan de verantwoordelijkheid en burgerzin van het volk in zijn inzet voor de toekomst van het land.

In Managua verzamelden Sandinistische aanhangers en activisten zich al ‘s nachts op het Plaza de las Victorias en Avenida De Bolívar voor Chávez. Zij wapperden met rode en zwarte vlaggen te midden van gezinnen en gaven uiting aan hun wil om samen verder te gaan in vrede, vooruitgang en rust. In vele andere steden zoals León, Matagalpa, Estelí, Jinotega, Granada, Jinotepe, Nueva Guinea, reden ook karavanen van voertuigen en motorfietsen door de hoofdstraten om de verkiezingsoverwinning te vieren.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, zei maandag dat de verkiezingen in Nicaragua niet legitiem waren en kondigde aan dat de EU “aanvullende maatregelen” overweegt die verder gaan dan individuele beperkingen. In oktober had de EU de sancties tegen 14 vertegenwoordigers van de regering van Daniel Ortega al verlengd tot 15 oktober 2022, waaronder vice-president Murillo.

Topfoto: 4,5 miljoen Nicaraguanen werden opgeroepen om te stemmen in de verkiezingen Bron: @laprimerisima


Eerdere berichten op amerika21.de (Duitstalig):


Eerdere berichten in het openbaararchief, sub: ‘caribic’ (Nederlandstalig):