Vuile trucs van de VS falen om de Democratie te laten ontsporen.

Bron: Nan McCurdy 
covertactionmagazine 9 november 2021 ~~~

Op maandag werden de resultaten van de verkiezingen bekend gemaakt: het FSLN won met een ruime meerderheid van 75,92% van de stemmen. De opkomst was 65,23% van alle kiesgerechtigden, hoger dan bij de laatste verkiezingen in de VS, waar de opkomst wordt gemeten aan de hand van geregistreerde kiezers, niet aan de hand van kiesgerechtigden.

In de aanloop naar de verkiezingen van 25 februari 1990 vertelde president George H.W. Bush het Nicaraguaanse volk dat de VS de Contra’s (contrarevolutionairen die door president Reagan, het State Department en de CIA in de illegale oorlog van 1980 werden gerekruteerd, gefinancierd en geleid) zouden blijven financieren, dat ze leningen zouden blokkeren en de brutale economische blokkade in stand zouden houden waardoor Nicaragua niet eens medicijnen of onderdelen voor een röntgenapparaat kon krijgen.

Hoewel een half miljoen mensen dagen voor de stemming hun steun betuigden aan het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN), verloor het FSLN van de door de VS uitgekozen kandidate, Violetta Chamorro, vanwege de chantage en dwang.

Met de verkiezingsuitslag gaf Nicaragua de macht effectief over aan de VS, die 17 jaar van neoliberale bezuinigingen oplegde. Zowat alles werd geprivatiseerd, wat leidde tot een terugdraaiing van sociale verworvenheden zoals het glas-melk-voor-kinderen programma.

Duizenden mensen kwamen in de gelederen van de werklozen terecht, probeerden naar de VS te migreren, of gingen voortijdig naar het kerkhof.

Dit is precies wat de V.S. opnieuw hebben geprobeerd: Brutale sancties in de vorm van de 2018 Nica act; en dagen voor de verkiezingen heeft het State Department een nieuw pakket sancties genaamd RENACER door het Congres geduwd – schreeuwend tegen het Nicaraguaanse volk: “Stem Sandinistisch en we maken jullie leven een hel.”

Amerikaanse handlangers binnen en buiten Nicaragua en buitenlandse leiders zoals de president van Costa Rica, Carlos Alvarado Quesada, vertelden de Nicaraguanen de verkiezingen van zondag te boycotten en niet te gaan stemmen.

Carlos Alvarado Quesada [Bron: ticotimes.net]
Stembiljet [Bron: Nan McCurdy]

Deze boodschap drong tot de Nicaraguanen door via alle media die door de Verenigde Staten gecreëerd en gefinancierd werden sinds de Sandinisten in 2007 terugkeerden naar het presidentschap. In de weken en maanden voor de stemming van 7 november, bleven de Amerikaanse regering en haar media-echokamer verkeerde informatie verspreiden over Ortega en het FSLN om het idee te creëren dat de stemming niet eerlijk zou verlopen.

Voorzitter van het stembureau legt het stembiljet uit bij de verkiezingen van zondag in de Barrio Guadalupe, Leon. [Bron: Nan McCurdy].

Op maandag werden de resultaten van de verkiezingen bekend gemaakt: het FSLN won met een ruime meerderheid van 75,92% van de stemmen. De opkomst was 65,23% van alle kiesgerechtigden, hoger dan bij de laatste verkiezingen in de VS, waar de opkomst wordt gemeten aan de hand van geregistreerde kiezers, niet aan de hand van kiesgerechtigden.

De Constitutionele Liberale Partij eindigde, net als bij de verkiezingen van 2016, op de tweede plaats met 14,15%; de rest van de stemmen was verdeeld over de andere vier partijen.

[Bron: Nan McCurdy]

De Sandinisten (2,1 miljoen leden in een land van 6,3 miljoen) dansten de hele nacht door het hele land op straat om hun overwinning te vieren.

[Bron: Nan McCurdy]

De notulen van de stembureaus werden op de muur van de school geplakt, zodat de mensen de resultaten bijna onmiddellijk kennen.

De voorzitter van het stembureau zoekt de naam en foto van de kiezer op de kiezersrol van dat stembureau. [Bron: Nan McCurdy]

Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een verklaring uit waarin hij de ondermijning van de democratische normen in Nicaragua veroordeelde en wees op onderdrukking en verkiezingsmanipulatie door Ortega.

Eerder had Blinken Ortega beschuldigd van het organiseren van “schijnverkiezingen” en van het streven om met zijn vrouw, Rosario Murillo, een “autoritaire dynastie” te vestigen.

Blinken beloofde op zijn beurtgecoördineerde acties met regionale bondgenoten, sancties en visabeperkingen te zullen gebruiken om “te bevorderen dat degenen die medeplichtig zijn aan het steunen van de ondemocratische daden van de regering Ortega-Murillo ter verantwoording worden geroepen”.

Antony Blinken veroordeelde de verkiezingsuitslag in Nicaragua en beloofde meer sancties van de VS tegen Nicaragua. [Bron: reuters.com]

Deze opmerkingen wijzen op een langdurige inspanning van de Amerikaanse regering om de Sandinisten te vernietigen.[1]

De VS is eigenlijk degene die de democratische normen heeft ondermijnd door geld in oppositiegroepen te pompen via de National Endowment for Democracy (NED)-een uitloper van de CIA.

In 2018 voerden de VS cyberoorlog uit om een staatsgreep te plegen tegen het FSLN – via bot-farms in Miami en El Salvador.

In de eerste dagen na de couppoging werden Facebook overspoeld door miljoenen berichten dat de regering en de politie de studenten onderdrukten – totale leugens.

Toen de protesten uitbraken, werden de eerste drie doden veroorzaakt door de oppositie – een politieagent, een jonge Sandinista die het kantoor van de burgemeester van Tipitapa verdedigde en een voorbijganger.

Gewelddadige straatprotesten in 2018 als onderdeel van door de VS gesteunde coup tegen het FSLN. [Bron: nytimes.com]

Maar veel mensen geloofden de gerobotiseerde desinformatie – sociale media is krachtig.

Sindsdien hebben veel Sandinistische burgers goed geleerd hoe ze sociale media kunnen gebruiken om de waarheid over de vorderingen van hun revolutie te verdedigen.

Dus sloeg het State Department de handen ineen met META – het bedrijf dat eigenaar is van Facebook, Instagram en andere bedrijven. Zij verwijderden de persoonlijke accounts van bijna 1.000 Sandinisten en tientallen pagina’s van digitale communicatoren.

Dit was om de Sandinisten het zwijgen op te leggen in de laatste dagen voor de verkiezingen en de mensen tegen het FSLN op te zetten. Dr. Timothy Bood, die de verkiezingen in Nicaragua versloeg, werd drie dagen lang door Facebook geblokkeerd omdat hij zijn mening gaf over de couppoging van de VS in 2018:

[Bron: Nan McCurdy]

Ik ben een van de 67 internationale journalisten die de verkiezingen verslaan. Naast 165 mensen uit 27 landen die de verkiezingen begeleiden. We zijn naar de 15 departementen en 2 regio’s van Nicaragua gegaan.

Ik was in León – een van de historische koloniale steden waar zich de eerste universiteit van het land en de beroemdste kathedraal bevinden.

Kathedraal in León. [Bron: Foto Nan McCurdy].

Ik bezocht ongeveer 70 stembureaus in 5 stemdistricten – allemaal scholen. De verkiezingsdag was een zeer rustige dag-kinderen waren in de parken en jongvolwassenen waren aan het basketballen. De politie heeft in het hele land geen enkel gewelddadig incident gemeld.

Kiezerslijst in een stembureau. [Bron: Nan McCurdy].

Het verkiezingsproces in Nicaragua is zeer goed georganiseerd met ongeveer 245.000 mensen die zich vrijwillig inzetten om de verkiezingen vlekkeloos te laten verlopen. Elke partij heeft het recht om in elk van de 13.459 stembureaus een waarnemer te hebben.

Elk stembureau heeft een stembureau van drie personen (voorzitter, eerste en tweede lid) van verschillende partijen die de verkiezingen op microniveau leiden. Een kiezer komt binnen, toont zijn officiële identiteitskaart – ze vinden haar op de stemlijsten, dan vinden ze haar op een andere pagina met haar naam en foto en ze tekent daar.

Ze leggen haar het stembiljet uit en ze gaat het stemformulier invullen achter een kartonnen scheidingwand, dan vouwt ze het stembiljet en stopt het in de stembus – een proces dat ongeveer 6 tot 10 minuten duurt. Aan het eind is haar duim besmeurd met inkt die er pas na drie dagen weer af is.

Toen we een van de stemlokalen verlieten, raakte ik aan de praat met twee jonge mannen die me vertelden dat ze samen met twee andere vrienden een Facebook-pagina hadden gemaakt met de naam La Consigna. Hun pagina werd een week voor de verkiezingen opgeheven.

Roger Harris [Bron: taskforceamericas.org]

Zij zijn in staat geweest deze opnieuw op te zetten – in tegenstelling tot veel mensen die mij vertellen dat zij geen nieuwe accounts hebben kunnen maken. Schrijver Roger Harris was bij me en vroeg of ze door de regering worden betaald – ze barstten in lachen uit!

Ze legden uit dat ze na de couppoging een pagina wilden oprichten om de revolutie te verdedigen en alle vooruitgang te delen die het land heeft geboekt op het gebied van gezondheid, onderwijs, recreatie, voedselsoevereiniteit, infrastructuur, enz.

Ik vroeg hen wat ze deden voor de kost – Yasser Hermida is agro-ecoloog en Ricardo García is grafisch ontwerper en doceert aan de universiteit.

Toen ik La Consigna op Facebook opzocht, scrollde ik naar beneden en zag ik een foto van onze groep Amerikaanse journalisten en anderen die de verkiezingen verslaan!

Bron: facebook.com]

Toen we vertrokken vroegen ze ons om de mensen in de VS te vertellen dat Nicaraguanen gewoon met rust gelaten willen worden om in vrede te leven.

Staatssecretaris Blinken beweert dat de Sandinisten geen mandaat hebben om te regeren, maar de opkomst van 65% op zondag was veel hoger dan het totaal voor de verkiezingen in de V.S. en de 76% overwinning was veel hoger dan de stemmen vergaard door de Democratische Partij.

Het is eigenlijk moeilijk voor te stellen hoe een regering een groter mandaat zou kunnen hebben!

Net nadat hij zelf gestemd had, laat op de verkiezingsdag, zei President Ortega: “Vandaag, 7 november, … houden we deze verkiezingen en we zijn er zeker van dat in deze strijd, die een historische strijd is waarin we moeten kiezen tussen … confrontatie, oorlog of vrede, we er zeker van zijn dat, ongeacht de politieke, ideologische, religieuze gedachte van een ieder, er verschillende partijen zijn om uit te kiezen, en op deze manier begraven we de oorlog en geven we leven aan vrede.”

Op 7 november stemden de meeste Nicaraguanen om door te gaan met de verbazingwekkende vooruitgang die ze sinds 2007 hebben genoten, en een land op te bouwen dat een zeer goed voorbeeld voor anderen is geworden – ondanks de voortdurende intimidatie en oorlog door de VS door middel van sancties.

Topfoto: Nicaraguanen stemmen tijdens de verkiezingen van 7 november. [Bron: foto met dank aan Nan McCurdy].


Voor een klassiek verslag van deze campagne, zie Holly Sklar, Washington’s War on Nicaragua (Boston: South End Press, 1999).