Bron: Telesurenglish 13 april 2021 ~~~

De wetgevers rechtvaardigen de noodzaak om hervormingen door te voeren om subversieve en destabiliserende acties, bevorderd door buitenlandse actoren, tegen te gaan.

Wetgevers van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN) hebben maandag hervormingen van de kieswet voorgesteld in de aanloop naar de verkiezingen van Nicaragua op 7 november.

Sommige van de hervormingen zijn gericht op het verbieden van directe of indirecte financiering uit het buitenland aan een politieke partij of alliantie.

Naast de invoering van een procedure voor de toewijzing van stembiljetten aan nieuwe partijen, roept het Sandinistische initiatief op tot gelijkheid tussen mannen en vrouwen, waarbij politieke formaties 50-50-kandidaten van mannen en vrouwen moeten voordragen.

De nieuwe wet zal ook het gebruik van de kleuren van de nationale vlag of symbolen verbieden. Ten minste 69 wetgevers ondertekenden het voorstel, dat nu door het parlement moet worden behandeld.

De wetgevers rechtvaardigden de noodzaak om deze hervormingen door te voeren door te herinneren aan twee wetten die in 2020 werden goedgekeurd om daden van subversie en destabilisatie tegen te gaan die door buitenlandse actoren worden bevorderd.

De eerste is de “Wet Buitenlandse Agenten”, een norm die niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) verbiedt om eender welke beweging, politieke partij, coalitie of vereniging die politieke activiteiten in Nicaragua ontplooit, te financieren.

De tweede is de “Wet van Soevereiniteit en Zelfbeschikking voor Vrede”, die de kandidatuur verbied van mensen die internationale sancties tegen het land en zijn ambtenaren steunen.

Topfoto: Wetgevers stemmen over kandidaten voor het Hooggerechtshof, Managua, Nicaragua, April. 12, 2021. | Foto: Twitter/ @AsambleaNi