Bron: NicaNotes 5 februari 2020 ~~~

NicaNotes: De realiteit legt de zwendel bloot van de staatsgreepplegers.

Door Jorge Capelán.

Nieuw beschikbare informatie onthult de grote zwendel van de initiatiefnemers van de ‘zachte staatsgreep’, die in 2018 werd geprobeerd en die binnen en buiten Nicaragua werd gepresenteerd als een ‘studentenopstand’ tegen de Sandinista regering .

Op 26 januari 2020 kondigde vice-president Rosario Murillo aan dat de Nationale Autonome Universiteit van Nicaragua (UNAN) de grootste pre-registratie van studenten in de geschiedenis had, met meer dan 18.000 sollicitanten voor de 76 aangeboden carrières , waarvan de meest gevraagde: geneeskunde, publieke boekhouding, financiën en Engels.

Van de meer dan 18.000 kandidaten voor deze openbare universiteit komt 76,23 procent van openbare scholen, terwijl 60 procent jonge vrouwen zijn.

Als “de studenten” degenen waren die “afgeslacht” en “vervolgd” worden door het “regime”, hoe kunnen de klaslokalen er dan vol van zijn? Als, zoals de propaganda van de coup zegt, “de studenten” massaal naar het buitenland migreerden, hoe kunnen de klaslokalen dan niet alleen vol zijn, maar ook overlopen? De openbare universiteiten waren een van de favoriete doelen van de terroristen tijdens de (verslagen) staatsgreep tegen de bevolking van Nicaragua, van april tot juli 2018, en toch zitten ze vandaag vol met studenten.

Als het land, zoals de coup-plotters zeggen, in een hopeloze en bodemloze crisis zit, hoe kunnen jonge mensen dan massaal kiezen voor onderwijs in plaats van gewoon te zoeken naar een manier om te overleven?

De waarheid is dat er vandaag een educatieve explosie is in Nicaragua met bijna 1,8 miljoen mensen die studeren, waaronder honderdduizenden jonge mensen die voor een van de 60 beschikbare technische carrières studeren, in 45 landelijke technologieopleidingscentra.

Het verhaal van de staatsgreep is niets meer dan een monumentale zwendel. Het is tekenend dat er nog steeds mensen in het buitenland zijn die erin geloven, want in Nicaragua zijn alle ogen reeds lang geleden geopend.


Videodocumentaire vernietigt het verhaal van de staatsgreepplegers

Verder bewijs van de zwendel van de door de VS gefinancierde oppositie wordt getoond in de op YouTube uitgebrachte documentaire door advocaat, auteur, videograaf, Dan Kovalik, met de titel:

Nicaragua: The April Crisis & Beyond (50 min.)

Het is een documentaire waarin de verontrustende gebeurtenissen van de zomer van 2018 worden verkend, toen Nicaragua werd omgeven door chaos en geweld.

De film, waarin interviews met Nicaraguanen uit Managua, Leon, Grenada en de landelijke stad Santa Teresa, en met ex-pats die naar Nicaragua zijn verhuisd om het revolutionaire proces daar te ondersteunen, schetst een heel ander beeld dan dat gepresenteerd wordt in de reguliere pers. Het laat zien dat de Sandinista regering , in plaats van de schurk te zijn in de gebeurtenissen van 2018, op een ingetogen en voorzichtige manier heeft gehandeld om een ​​contrarevolutionaire beweging te bestrijden, die gefinancierd werd vanuit het buitenland, met geweld en chaos, om de regering omver te werpen en de Sandinista-revolutie te vernietigen .

De film laat ook zien hoe de Sandinista-revolutie, begonnen in 1979, het leven van mensen ten goede heeft veranderd en hoe het 40 jaar later een levensvatbare en effectieve kracht blijft.

De film is beschikbaar in het Engels en het Spaans. (De Nederlandse vertaling zal binnenkort hieronder verschijnen)


Klik hier voor publicaties over Nicaragua in dit openbaar archief