Bron: Ben Norton 
TheGrayzone 24 september 2021 ~~~

Het Amerikaanse Congres heeft neoconservatieve regime-change strategen uitgenodigd om de volgende fase van hybride oorlogsvoering tegen Nicaragua’s Sandinistische regering te bespreken, die waarschijnlijk het creëren van een economische blokkade zal inhouden, de weigering om de legitimiteit van president Daniel Ortega te erkennen, en het lenen van tactieken die de Trump-regering gebruikte bij haar couppoging in Venezuela.

Tijdens een hoorzitting van de Commissie Buitenlandse Zaken op 21 september werden de plannen uiteengezet voor de volgende fase van de hybride oorlogsvoering van de Verenigde Staten tegen Nicaragua, die tot doel heeft de linkse Sandinistische regering van het Centraal-Amerikaanse land te destabiliseren en uiteindelijk omver te werpen.

Aan de bijeenkomst werd deelgenomen door neoconservatieve leden van het Congres, een hoge ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een prominente activist voor de verandering van het Nicaraguaanse regime, en de voormalige president van Costa Rica.

Het zorgvuldig geënsceneerde spektakel maakte duidelijk dat Washington zijn brute economische oorlog tegen Nicaragua zal uitbreiden nu de algemene verkiezingen van het land in november naderen. Dit zal gebeuren in de vorm van meer agressieve financiële sancties, door middel van wetgeving die de RENACER-wet wordt genoemd. Deze sancties zouden kunnen uitgroeien tot een de facto blokkade naar het model van het VS-embargo tegen Venezuela.

Amerikaanse functionarissen hebben uitdrukkelijk verklaard dat Washington zal weigeren de legitimiteit van de verkiezingen van november te erkennen. De panelleden suggereerden ook dat de regering Joe Biden misschien zelfs zal weigeren de legitimiteit van president Daniel Ortega en de Nicaraguaanse regering zelf te erkennen, en andere landen in Latijns-Amerika onder druk zal zetten om ook de diplomatieke banden te verbreken.

Uit de hoorzitting blijkt dat de regering-Biden van plan is veel van dezelfde tactieken toe te passen die de regering-Trump toepaste bij de couppoging tegen Venezuela in 2019, zoals de weigering om de grondwettelijke regering van president Nicolás Maduro te erkennen, de benoeming van de niet-gekozen VS-activist Juan Guaidó tot vermeende “interim-president” en de verbreding van de sancties die door de regering-Barack Obama waren ingesteld tot een volledige economische blokkade.

Terwijl de regering-Biden de harde anti-Nicaragua houding van Trump voortzet, lijken de ambtenaren van Buitenlandse Zaken die dit beleid uitwerken heel weinig van het land af te weten.

Terwijl ze opruiende retoriek spuwde waarin ze de Sandinistische regering demoniseerde als “autoritair”, verwees Emily Mendrala, adjunct-secretaris van Buitenlandse Zaken van de VS, op komische wijze naar Nicaragua als een “eiland”, waardoor een lid van het Congres haar corrigeerde omdat ze de Centraal-Amerikaanse natie blijkbaar verwarde met Haïti.

Terwijl ze manieren beraamde om Nicaragua te verstikken met sancties en de Sandinistische regering omver te werpen, noemde de adjunct-assistent-secretaris van Buitenlandse Zaken @EMendrala het een "eiland"...

Toont aan hoe weinig ze weten over de landen die ze proberen te vernietigen: https://t.co/deKFHKlurF pic.twitter.com/tqO9OR3RXF

- Ben Norton (@BenjaminNorton) 25 september 2021

Andere deelnemers maakten soortgelijke absurde opmerkingen, waaruit hun onwetendheid blijkt over de realiteit ter plaatse in Latijns-Amerika. Congreslid Juan Vargas, bijvoorbeeld, hield schertsend vol dat Fidel Castro, die in 2016 overleed, nog steeds leeft en aan de macht is in Cuba, en “hij is er al een lange tijd.”

Hoewel het evenement een lachwekkende vertoning van koloniale arrogantie vertegenwoordigde, zullen de gevolgen van de opkomende agenda van Washington waarschijnlijk ernstige gevolgen hebben voor Nicaragua en zijn bevolking. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inderdaad benadrukt dat de regering-Biden nauw samenwerkt met de Europese Unie, Canada, Costa Rica en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om de Sandinistische regering te destabiliseren.

Samen zijn zij van plan Nicaragua uit de OAS te zetten en het land diplomatiek te isoleren. Zij hopen ook de handel van het land met de Verenigde Staten af te snijden en het economisch uit te hongeren.

De overdreven retoriek van de panelleden werd aangevuld met angstzaaierij over de alliantie van Rusland met Nicaragua, dat zij met een klassiek koloniaal frame “de drempel van de VS” noemden.

De hoorzitting belichtte ook een groeiende en steeds invloedrijker wordende rechts-Nicaraguaans-Amerikaanse lobby, en de directe coördinatie daarvan met extremistische Cubaans-Amerikaanse elementen in Florida.

Het Amerikaanse Congres belooft agressievere sancties tegen Nicaragua.

In 2021 arresteerde de Nicaraguaanse regering een reeks rechtse oppositieactivisten die een gewelddadige couppoging hadden georkestreerd die de economie en de samenleving van het land in 2018 verwoestte.

Tijdens de mislukte putsch voerden extremisten een terreurcampagne in Nicaragua, waarbij ze jacht maakten op Sandinistische activisten en honderden verwondden, martelden en doodden. Maandenlang richtten criminele elementen in verschillende delen van het land tientallen barricades op, de zogenaamde tranques, terwijl ze een burgeroorlog van lage intensiteit voerden tegen de Sandinistische regering.

President Daniel Ortega zag in dat de door de VS gesteunde coupplegers opzettelijk geweld aanwakkerden, en een harde aanpak van de regering uitlokten die zij konden gebruiken om een internationale interventie te rechtvaardigen – een strategie die de separatisten van Hong Kong openlijk bepleitten in een soortgelijke mislukte door de VS gesteunde destabiliseringsoperatie.

Dus gaf Ortega de politie opdracht hun posten niet te verlaten, hetgeen de door het buitenland gefinancierde coupplegers ertoe bracht de Nicaraguaanse politiebureaus te belegeren en te proberen zoveel mogelijk veiligheidstroepen te doden.

De machtige politieke en economische figuren achter deze bloedige couppoging kregen in 2021 eindelijk te maken met juridische gevolgen en werden door de Nicaraguaanse regering gearresteerd.

Toch was de Amerikaanse regering woedend over deze arrestaties, omdat Washington deze coupplegers jarenlang en met miljoenen dollars had georganiseerd, opgeleid en gefinancierd.

De kamerzitting van de Commissie Buitenlandse Zaken op 21 september, getiteld “Een internationaal antwoord op Ortega’s vernietiging van de democratie in Nicaragua”, was voor de regering van de VS de gelegenheid om haar plannen bekend te maken om de Sandinistische regering te straffen voor de arrestatie van hun Nicaraguaanse contactpersonen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Afgevaardigde Albio Sires, een rechtse Cubaans-Amerikaanse Democraat die samen met Florida’s neo-conservatieve voormalige Congreslid Ileana Ros-Lehtinen de NICA-Act had geschreven, wetgeving die opriep tot een de facto financiële blokkade van de Sandinistische regering.

De NICA-wet werd in december 2018 aangenomen, zonder enige tegenstand in het Congres. Het wetsvoorstel vormde de eerste ronde van verpletterende Amerikaanse sancties tegen Nicaragua.

Sires en zijn neoconservatieve collega’s in het Congres zijn echter niet tevreden met de economische oorlogsvoering die Washington nu al tegen Nicaragua voert. Zij willen meer.

Tijdens de hoorzitting van 21 september riep hij de regering van de VS en de Europese Unie op om nog agressievere sancties tegen Nicaragua in te stellen en “te beginnen met de voorbereiding van een aantal ernstige diplomatieke gevolgen,” waaronder de schorsing van het land uit het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest en de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Sires is mede-indiener van een vervolg op de NICA-wet, bekend als de RENACER-wet, die de eenzijdige dwangmaatregelen tegen de economie van Nicaragua zal uitbreiden, terwijl ook de Amerikaanse spionage-operaties in het land zullen worden opgevoerd.

In de Senaat wordt de wetgeving aangevoerd door Bob Menendez, een andere rechtse Cubaans-Amerikaanse Democraat die een belangrijke rol speelde in de door de VS gesteunde staatsgreep in Bolivia in 2019, en Senator Marco Rubio, de Republikeinse vertegenwoordiger van uiterst rechtse Cubaans-Amerikanen in Miami.

Menendez en Rubio hebben hard gelobbyd om de Amerikaanse sancties uit te breiden en de agressieve tactiek tegen Nicaragua op te voeren, waarbij ze de OAS gebruiken om het land te straffen.

In juni jl. heeft de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat de RENACER-wet goedgekeurd, hoewel er nog niet officieel over is gestemd.

De hoorzitting van 21 september maakte duidelijk dat de RENACER-wet, ondanks protesten van vredesactivisten in Washington, spoedig en met weinig tegenstand door het Congres zal worden geramd, waardoor de economische oorlog van de VS tegen Nicaragua zal escaleren.

Sires werd tijdens de vergadering vergezeld door Mark Green, een republikein uit Tennessee die mede-indiener is van de RENACER-wet.

Hoewel Green niet in staat was de namen uit te spreken van de door de VS gesteunde leiders van de Nicaraguaanse staatsgreep die hij “politieke gevangenen” noemde, onthulde hij dat leden van de Commissie Buitenlandse Zaken “regelmatig bijeenkomen” met figuren van de rechtse anti-Sandinistische oppositie om de tactiek te coördineren.

Het Republikeinse Congreslid María Elvira Salazar uit Florida, een Cubaans-Amerikaanse vertegenwoordigster van de meest fanatieke extreem-rechtse krachten in Miami, hield ook een toespraak tijdens de hoorzitting.

Salazar drong erop aan dat Washington zich veel agressiever zou opstellen in Latijns-Amerika en beweerde: “De Verenigde Staten zijn afwezig op dit halfrond! Punt uit.”

Salazar hield foto’s omhoog van Felix Maradiaga, Arturo Cruz, en Juan Sebastián Chamorro, door de Amerikaanse regering gesteunde Nicaraguaanse regime-veranderingsactivisten die een cruciale rol speelden bij het leiden van de gewelddadige couppoging van 2018.

De extreemrechtse Congreslid María Elvira Salazar uit Florida houdt foto’s omhoog van de door de VS gefinancierde coupplegers Felix Maradiaga en Arturo Cruz tijdens een hoorzitting over Nicaragua

Afgevaardigden Joaquin Castro, een Democraat uit Texas, en Juan Vargas, een Democraat uit Californië, sloten zich ook aan bij het koor van veroordelingen.

Vargas klaagde dat de Amerikaanse regimewisselingsoperaties tegen Cuba, Venezuela en Nicaragua herhaaldelijk zijn mislukt, en klaagde: “We doen een heleboel dingen om van hen af te komen, en we zijn niet erg succesvol… We hebben een heleboel verdomde dingen gedaan tegen al deze jongens, en ze lijken nog steeds te overleven.”

In een opmerking die aantoonde hoe weinig hij eigenlijk weet over Latijns-Amerika, suggereerde Vargas vervolgens dat Fidel Castro, die vijf jaar geleden overleed, nog in leven is en “er al een hele tijd zit. Ik bedoel, we wilden al heel lang van hem af. We hebben van alles gedaan om van hem af te komen, maar we komen niet van hem af.”

VS ministerie van Buitenlandse Zaken zweert escalatie tegen Nicaragua

Emily Mendrala, plaatsvervangend assistent-secretaris van het Bureau voor Westelijk Halfrond-aangelegenheden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, sprak tijdens de hoorzitting van 21 september vol trots over de politieke aanvallen van Washington op de Sandinistische regering van Nicaragua.

“We blijven samenwerken met regeringen in de hele regio, via de OAS en anderszins, om druk te blijven uitoefenen op Nicaragua, zei ze. “We werken ook nauw samen met de EU, Canada en het Verenigd Koninkrijk om aanvullende gerichte maatregelen te coördineren.

Mendrala “verwelkomde de tweepartijdigheid” in de campagne tegen Nicaragua, en pochte dat de Amerikaanse regering steun heeft gehandhaafd voor rechtse oppositieactivisten en mediakanalen, verklarend: “Via USAID blijven we de Nicaraguaanse civil society (‘maatschappelijk middenveld’), onafhankelijke media, en mensenrechtenactivisten steunen.”

Ze onthulde ook dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken “in augustus een campagne op de sociale media heeft gelanceerd” tegen de Sandinistische regering.

Mendrala ging verder met de eer strijken voor een verklaring in juni in de OAS waarin Nicaragua werd veroordeeld. “Dankzij het leiderschap van de VS waren we in staat een zeer belangrijke coalitie van 26 lidstaten te vormen” om de anti-Nicaragua OAS-resolutie te steunen, zei ze.

Mendrala citeerde minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en beweerde dat Nicaragua’s “verkiezingsproces, met inbegrip van de uiteindelijke resultaten, alle geloofwaardigheid heeft verloren,” en maakte duidelijk dat Washington deze niet zal erkennen.

Nauwkeurig lezend uit schriftelijke verklaringen waarin Nicaragua wordt beschuldigd van het gebruik van “door Rusland geïnspireerde wetten om repressie uit te voeren,” weerspiegelden Mendrala’s opmerkingen de neo-conservatieve teneur van het Biden State Department.

Mark Green onderbrak Mendrala om hem te straffen voor zijn onvoldoende ijverige retoriek. “Ik zou u willen aanmoedigen om ‘het regime van Ortega’ te zeggen, want ik ben er niet zeker van dat het echt legitiem is,” zei de Republikein. “Sterker nog, ik denk van niet, ik ben ervan overtuigd dat het geen legitieme regering is.”

Op een bepaald moment verwees Mendrala zelfs per abuis naar Nicaragua als een “eiland”, wat vragen opriep over haar kennis van de meest elementaire geografische contouren van de regio.

“U noemde Nicaragua net een eiland,” corrigeerde Andy Levin Mendrala. “Ik denk dat u verwijst naar het armste land in de atmosfeer, Haïti.”

VS president Barack Obama met Costa Rica president Laura Chinchilla in 2013

Costa Rica’s voormalige president roept op tot escalatie hybride oorlogsvoering tegen Nicaragua

De deelname van de neoliberale ex-president van Costa Rica, Laura Chinchilla, aan de hoorzitting van het Congres weerspiegelde de nauwe samenwerking van de regering Biden met het door de VS gesteunde buurland van Nicaragua om de Sandinistische regering te destabiliseren.

Chinchilla sloot zich aan bij het extreme commentaar van haar Amerikaanse tegenhangers en noemde “Ortega’s militaire strategie van toenemende samenwerking met Rusland” om Nicaragua “een bedreiging voor de regionale veiligheid” te noemen.

De Costa Ricaanse leider zei dat Nicaragua uit de OAS moet worden gezet, en riep op tot een de facto economische blokkade, “om onmiddellijk een einde te maken aan de externe toevoer van financiële zuurstof aan het Ortega-regime.”

Ze riep ook op om het leger aan te pakken en merkte op dat “het Nicaraguaanse leger een sleutelrol speelt in het voortbestaan van het regime”. Dit was een niet zo subtiele hint dat Washington in de gunst moet komen bij de Nicaraguaanse generaals om te proberen president Ortega omver te werpen.

Chinchilla, die zich baseerde op een Amerikaanse strategie tegen Venezuela, stelde vervolgens voor dat Washington topambtenaren van de Nicaraguaanse regering zou aanklagen wegens “witwassen van geld en drugshandel”, een ronduit absurde beschuldiging.

Ze stelde ook voor dat Washington “de legitimiteit van de regering” van Nicaragua zou “ontkennen”, waarmee ze opnieuw de tactiek van de VS herhaalde om te weigeren de legitimiteit van de constitutionele regering van Venezuela te erkennen.

Tegenwoordig is Chinchilla medevoorzitter van de invloedrijke in DC gevestigde lobbygroep de Inter-American Dialogue. In februari van dit jaar nam zij deel aan een panel van neoliberale Midden-Amerikaanse functionarissen van de denktank die door het bedrijfsleven wordt gesteund. Het panel werd bijgewoond door Biden’s speciale gezant voor de regio, Ricardo Zúñiga, en was bijeengeroepen om het Midden-Amerika beleid van de regering te bekrachtigen.

Op de bijeenkomst in februari was gezinspeeld op tactieken die Washington en zijn regionale cliënten zouden gebruiken om Nicaragua te destabiliseren, waaronder de mogelijke erkenning van de door de Amerikaanse regering gefinancierde multimiljonaire oligarch Cristiana Chamorro als een “interim-president” in de stijl van Juan Guaidó. (De Sandinistische regering verijdelde deze plannen door Chamorro te arresteren op beschuldiging van het witwassen van geld).

Rechtse Nicaraguaanse Elite regime-change activisten lobbyen voor agressievere acties…

Ook de rechtse Nicaraguaanse activiste Berta Valle, de vrouw van couppleider Felix Maradiaga, een in de VS opgeleide politieke operatieve die een belangrijke rol speelde in de mislukte couppoging van 2018, speelde een hoofdrol in de hoorzitting van het Congres.

Maradiaga, die opgroeide en werd opgeleid in de Verenigde Staten, is lang door de Amerikaanse regering getrained om de Sandinistische regering te destabiliseren.

Hoewel zijn aanhang in zijn vaderland zeer klein is en hij veracht wordt door Sandinistische aanhangers die hem verantwoordelijk houden voor de destabilisatie van het land meer dan drie jaar geleden, is Maradiaga een topattaché van de Amerikaanse regering gebleven.

Opgegroeid in de ingewanden van door het bedrijfsleven gefinancierde neoliberale instellingen zoals het World Economic Forum, heeft Maradiaga een reeks NGO’s en denktanks geleid, zoals het Institute for Strategic Studies and Public Policy (IEEPP), die overvloedige financiering van CIA-schimmen gebruiken om hybride oorlogsvoering tegen de Nicaraguaanse regering te voeren.


De door de VS gefinancierde Nicaraguaanse couppleider Felix Maradiaga en zijn vrouw Berta Valle op het Wereld Economisch Forum.

Valle werd, net als haar echtgenoot, opgeleid door het World Economic Forum, een berucht symbool van de mondiale financiële oligarchie. Valle is een trots lid van de Global Shapers Community van het WEF, een internationaal initiatief om neoliberale leiders te creëren die vervolgens in de hele wereld een rechts beleid doordrukken dat ten goede komt aan de grote bedrijven en plutocraten van miljardairs die het WEF financieren.

Valle, een bevoorrecht lid van Nicaragua’s minuscule klasse van welgestelde elites, maakte naam als mediapersoonlijkheid bij de belangrijkste rechtse kanalen van het land, zoals VosTV.

In haar getuigenis tijdens de hoorzitting in het Congres erkende Valle dat de Nicaraguaanse regering “beweert dat Felix [Maradiaga] en anderen deel uitmaakten van een wereldwijde samenzwering om buitenlandse middelen te gebruiken, onder meer van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), het Internationaal Republikeins Instituut (IRI) en de National Endowment for Democracy (NED), om de belangen van de natie te schaden”.

Dat zij dit deden valt niet te ontkennen; het is een objectief feit. Uit openbare documenten blijkt dat de organisaties onder leiding van Maradiaga, zoals het IEEPP, enorme sommen geld hebben ontvangen van deze CIA-schimmen.

Het is nogal ironisch dat Valle deze beschuldigingen noemde alsof zij belachelijk waren, omdat de beschuldigingen van het Nicaraguaanse rechtssysteem aan het adres van Maradiaga en andere door de VS gesteunde coupplegers in feite werden bevestigd door wat de ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Mendrala, tijdens dezelfde hoorzitting zei.

Bovendien pochte het Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf in een openbare verklaring op 14 september dat “de regering van de VS steun blijft verlenen aan organisaties van het ‘maatschappelijk middenveld’, verdedigers van de mensenrechten en onafhankelijke media” in Nicaragua. Valle’s echtgenoot Maradiaga is een van de belangrijkste ontvangers van deze buitenlandse materiële steun.

In haar opmerkingen onthulde Valle ook dat zij overleg heeft gepleegd met topmensen van de Amerikaanse regering, en drong zij aan op meer Amerikaanse inmenging in Nicaragua.

In juli reisden Valle en andere rechtse Nicaraguanen naar Washington voor een ontmoeting met leden van het Congres, waaronder Marco Rubio.

Valle woont nu in de Verenigde Staten en heeft, met de actieve steun van de Amerikaanse regering, gewerkt aan de opbouw van een anti-Sandinistisch Nicaraguaans-Amerikaanse lobby om de macht van de anti-revolutionaire Cubaanse politieke machine in Miami aan te vullen. Haar inspanningen en die van haar beschermheren in Washington werpen reeds vruchten af, met een geëscaleerde economische oorlog tegen haar geboorteland.