Bron: Nan McCurdy, 
NicaNotes 12 november 2020 ~~~

Organisaties die de couppoging in 2018 tegen de constitutionele regering van president Daniel Ortega hebben geleid, blijven buitenlandse financiering ontvangen van de Verenigde Staten en enkele Europese landen. De laatste informatie over USAID-financiering van de door de VS geleide oppositie werd door journalist William Grigsby beschikbaar gesteld op Radio La Primerísima’s Sin Fronteras Magazine.

Het USAID-begrotingsjaar 2021 (1 oktober 2020 – 30 september 2021) buitenlandse hulp omvat “fondsen ter ondersteuning van het herstel van de democratie en de mensenrechten in de regio”. Dit document toont de financiering van 13,4 miljoen dollar, waarmee de USAID-financiering van de Nicaraguaanse oppositie sinds 2017 op 102,27 miljoen dollar uitkomt.

Alleen al de rijke Chamorro-familie – Juan Sebastian, Cristiana en Carlos Fernando – ontving 3,87 miljoen dollar. De Violeta Barrios de Chamorro Foundation, beheerd door Christiana Chamorro, ontving het grootste bedrag, 1,6 miljoen dollar voor de rest van 2020 en 2021. Via deze stichting financiert de VS zo’n vijfentwintig media- en tv- en radioprogramma’s, waaronder La Prensa en Channel 10, die bekend staan om hun luidruchtige anti-Sandinismo. Juan Sebastian Chamorro, van wie NGO FUNIDES is, ontvangt 1,37 miljoen dollar. Carlos Fernando Chamorro met zijn media-imperium Grupo Cinco, waaronder Confidencial, ontvangt 901.471 dollar.

William Grigsby zei in zijn artikel van 10 november dat “het misbruik, de hypocrisie en de lak aan democratie van de Chamorro-familie opnieuw aan het licht kwam met de vrijgave van een reeks documenten die bewijzen dat ze financiering ontvangen van de Verenigde Staten en andere Europese regeringen om zichzelf illegaal te verrijken en wanorde te veroorzaken in Nicaragua”.

De laatste documenten en screenshots laten zien hoeveel geld de Violeta Barrios de Chamorro Foundation van 2014 tot 2020 heeft gekregen – 4,39 miljoen dollar. Als u de laatste donatie van US$1.6 erbij optelt, is het totaal US$5.99- of bijna zes miljoen dollar alleen al voor deze Stichting Violeta Barrios de Chamorro.

De Chamorro bende is de lieveling van de Yankees…

Het bedrag aan de Chamorro Foundation voor de financiering van staatsgreepactiviteiten via de media is de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen. Het zich richt op desinformatie via online, print, radio en televisie. In 2020 en 2021 werd hen een bedrag van 2,59 miljoen dollar gegeven.

Deze financiering maakt deel uit van het door de VS georkestreerde plan genaamd RAIN, om de Nicaraguaanse regering te destabiliseren en indien mogelijk omver te werpen, dat in juli uit de Amerikaanse ambassade in Managua is gelekt, waaronder een USAID-contract om een bedrijf in te huren om het destabilisatieplan te leiden. Terwijl het document, Responsive Assistance in Nicaragua, probeert zijn bedoelingen als democratisch af te schilderen, is het een verontrustend voorbeeld van de Amerikaanse interventie in de interne aangelegenheden van een andere natie.

Er is ook een aanzienlijke hoeveelheid financiering voor organisaties die aan de Caribische kust werken. Onlangs werd 1,7 miljoen dollar gegeven aan drie organisaties: de Foundation for the Autonomy and Development of the Atlantic Coast of Nicaragua (FADCANIC) ontving 457.759 dollar; de Nidia White Women’s Movement Association heeft een budget van een half miljoen dollar van de VS voor de periode 2020-2021 en de Association for the Development of the Atlantic Coast heeft een vergelijkbaar budget van 785.341 dollar voor haar politieke activiteiten in 2020-2021. Dit is vooral interessant omdat The Oakland Institute in 2018 bijna een miljoen dollar ontving voor hun werk, waaronder de desinformatiecampagne om te proberen de reputatie van Nicaragua w.b. milieubeleid aan de Caribische kust te schaden.

Organisaties die USAID-financiering blijven ontvangen voor hun electorale destabiliseringsactiviteiten zijn: Grupo Ética y Transparencia, dat een subsidie van 1 miljoen dollar heeft voor het verkiezingsjaar 2021 en Hagamos Democracia, dat een subsidie van 1,1 miljoen dollar heeft. Beide organisaties hebben in ieder geval bij de laatste vier verkiezingen tegen de Sandinistische partij gewerkt. Movimiento Por Nicaragua, de NGO van Violeta Granera, ontvangt 601.124 dollar.

De zogenaamde Permanente Commissie voor Mensenrechten onder leiding van de Marcos Carmona (beschuldigd van criminele activiteiten) ontving 825.671 dollar; de Nicaraguaanse Vereniging voor Mensenrechten (ANDPH) onder leiding van Alvaro Leiva ontving 701.032 dollar. De raad van bestuur van ANDPH klaagde Leiva aan voor het stelen van bijna een half miljoen dollar en beschuldigde hem van het opblazen van het aantal doden tijdens de couppoging van 2018 als een tactiek om meer Amerikaanse financiering te krijgen.

De regering van de Verenigde Staten schildert deze hulp af als steun aan de democratie, maar ze is gericht tegen één partij in de politieke arena van een vreemd land en zou nooit worden toegestaan in de VS. Waarom zou het in een ander land worden toegestaan?