Niet één lid van het Huis van Afgevaardigden sprak zich uit tegen een tweepartijdig wetsvoorstel dat door hardliners wordt gesponsord en dat de economische oorlogsvoering en de regimechange-maatregelen van de VS tegen de gekozen regering van Nicaragua opvoert.

Bron: Ben Norton, 
theGrayzone 12 maart 2020 ~~~

Nu de jarenlange couppoging van de regering-Donald Trump tegen Venezuela in een mislukte spiraal is terechtgekomen, heeft de Amerikaanse regering zich met toenemende wreedheid gericht op Nicaragua, in een poging om de democratisch gekozen, linkse Sandinistische regering omver te werpen.

De druk van Washington escaleerde verder op 9 maart toen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een tweepartijdige resolutie aannam in een stemming zonder enige tegenstand die meer sancties en agressieve acties tegen de Nicaraguaanse regering van president Daniel Ortega eiste.

Dit wetsvoorstel – dat geen aandacht kreeg in de reguliere westerse media – verwijst naar de gekozen regering van Nicaragua als het “Ortega regime”, wat de oorlogszuchtige retoriek van de rechtse oppositie weergeeft.

Video van de congressessie, die aan het eind van dit artikel is ingebed, laat zien dat de resolutie in slechts ongeveer acht minuten is doorgedrukt in een mondelijke stemming. Er is geen debat over de resolutie gevoerd en in totaal hebben nul leden van het Congres zich tegen de resolutie uitgesproken.

De regimechange-actie in het Parlement volgde op talrijke rondes met verstikkende Amerikaanse sancties tegen Nicaragua, een klein Midden-Amerikaans land met slechts ongeveer 6 miljoen inwoners.

In feite was het gedrag van de Amerikaanse parlementariers bij de laatste stemming een afspiegeling van dat van december 2018, toen niet één lid van het Congres zich uitsprak tegen de goedkeuring van de Nicaraguaanse investerings- en conditionaliteitswet (NICA). Dat wetsvoorstel raakte Nicaragua met verlammende economische beperkingen, waardoor internationale financiële instellingen geen leningen of hulp konden verstrekken aan de regering van het land.

De sancties van de VS hebben al tienduizenden burgers in Venezuela en Iran het leven gekost. Nu Nicaragua in het vizier is, is de schade van de economische oorlogsvoering in Washington nog maar net begonnen.

Oproep voor economische oorlog van VS en Internationale bondgenoten tegen Nicaragua

De laatste regimechange-wet tegen Nicaragua, H.Res.754, werd in december 2019 geïntroduceerd door Albio Sires, een Cubaans-Amerikaanse Democraat uit New Jersey.

Zijn resolutie werd mede-gesponsord door 28 leden van het Congres, 19 Democraten en negen Republikeinen. Onder hen waren Debbie Wasserman Schultz en Donna Shalala uit Florida en de Democraten Jim Costa en Tony Cardenas uit Californië.

Het wetsvoorstel “dringt er bij de regering van de Verenigde Staten op aan om druk te blijven uitoefenen op de regering van Ortega en aanvullende sancties te overwegen tegen die Nicaraguaanse ambtenaren” die door Washington worden beschuldigd van schendingen van de mensenrechten of corruptie.

De resolutie gaat verder met “er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen de Ortega-regering ter verantwoording te roepen” en “haar toegang tot buitenlandse financiering te beperken”.

In het wetsvoorstel staat dat de Nicaraguaanse regering “alle politieke gevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij moet laten”.

De Sandinistische regering heeft echter al honderden mensen op haar zogenaamde “politieke gevangenen”-lijst vrijgelaten, onder druk van de Nicaraguaanse oppositie en haar sponsors in de VS en de OAS. Zoals The Grayzone meldde, bevatte deze lijst de namen van talrijke gewelddadige criminelen die eerder moorden en verkrachtingen hadden gepleegd, en resulteerde o.a. in de vrijlating van een oppositie-hooligan die zijn eigen zwangere vriendin doodstak.

In de resolutie van het Amerikaanse congres werd ook steun betuigd aan rechtse Nicaraguaanse oppositieorganisaties, mediakanalen en maatschappelijke groeperingen, waarvan er vele door de Amerikaanse regering worden gefinancierd.

De unanieme goedkeuring door het Parlement van deze regimewetgeving kwam slechts vier dagen nadat de Trump-regering een nieuwe sanctie-ronde oplegde aan Nicaraguaanse staatsinstellingen.

Op 5 maart heeft de Amerikaanse ambassade de druk opgevoerd met een security alert in Nicaragua, waarbij reisbeperkingen werden opgelegd aan het ambassadepersoneel en hen werd geadviseerd uit de buurt te blijven van demonstraties en “grote groepen of barricades”.

De waarschuwing was zowel een stilzwijgende bekentenis dat de barricades die de oppositie rond het land had opgeworpen een bedreiging vormden voor de veiligheid van alle mensen, ook van Amerikaanse burgers, als een voorbode van de chaos en het geweld die Washington blijkbaar wilde zaaien in zijn poging om de regering van Nicaragua ten val te brengen.

Regime-change wet gesponsord door neoconservatieve Cubaans-Amerikaanse Republikein, die Democraat werd.

De belangrijkste sponsor van de nieuwe sanctierekening tegen Nicaragua, Albio Sires, is een voormalige Republikein die eerder voor het Congres verkiesbaar was als lid van de GOP. Hij veranderde zijn partijlidmaatschap om de vroegere zetel van Democratisch Cubaans-Amerikaans hardliner Bob Menendez op te vullen toen hij de Senaat binnenging.

Zoals vele elitaire Cubaans-Amerikanen, vluchtte de familie van Sires naar de VS na de Cubaanse revolutie, die Cuba’s rechtse, door de VS gesteunde dictator Fulgencio Batista uit de macht haalde.

In het Congres is Sires een felle tegenstander van de linkse regeringen van Latijns-Amerika geweest, en werkt samen met de Republikeinse haviken van Marco Rubio tot Ted Cruz en Ileana Ros-Lehtinen om hen te destabiliseren.

Sires heeft zich voortdurend sterk gemaakt voor een verandering van het regime in Cuba. Hij verzette zich sterk tegen het beleid van Barack Obama van gedeeltelijke normalisatie in de betrekkingen met Cuba, en beschreef zijn “plannen voor een versoepeling van sancties” als “naïef en oneerbiedig aan miljoenen Cubanen die onder het repressieve regime van Castro hebben geleefd”.

In het begin van de couppoging van de Trump-regering tegen de linkse Chavista-regering in Caracas erkende Sires de niet-gekozen coupleider Juan Guaidó als “de grondwettelijk legitieme interim-president van Venezuela”. Kort daarna ontmoette Sires de vrouw van Guaidó en beschreef haar als “Venezolaanse First Lady Fabiana Rosales”. En hij verkondigt op officiële sociale media paginas: “Maduro en zijn misdadigers moeten gaan.”

Sinds het mislukken van een gewelddadige door de VS gesteunde staatsgreep in Nicaragua in 2018, is Sires een van de belangrijkste figuren in het Congres die aandringen op agressieve maatregelen om de Sandinistische regering omver te werpen. Hij was medesponsor van de Nicaraguaanse wet en nam het voortouw in de laatste regimechange-resolutie.

https://twitter.com/RepSires/status/1237368059255349256
https://twitter.com/RepSires/status/1237368060299882496

Geen enkele oppositie tegen de Nicaraguaanse regimechange-resolutie

Nadat Albio Sires het wetsvoorstel had ingediend, werd het doorverwezen naar de Commissie buitenlandse zaken van het Parlement, waar het zeer minimaal werd gewijzigd en vervolgens op 9 maart in het Parlement werd besproken.

Op het moment dat het wetsvoorstel werd ingediend, heeft de heer Sires voorgesteld om de regels op te schorten. De spreker pro tempore, die de zittende voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, verving, stemde ermee in om de regels op te schorten, en opende een periode van 40 minuten voor het debat.

Maar er volgde geen debat. Het enige andere lid van het Congres dat tijdens de toegewezen periode sprak, was de rechtse Republikeinse Ted Yoho van Florida, die zijn trouwe steun voor de resolutie uitsprak.

Na tirades tegen het Nicaraguaanse “regime” door Sires en Yoho, ging de spreker van het Huis pro tempore snel over tot een mondelinge stemming. Een klein handjevol Congresleden verklaarde “Aye” te steunen. Niet één vertegenwoordiger zei nee. Het was allemaal gepasseerd in acht minuten.

In een triomfantelijke verklaring van zijn kantoor, verklaarden de Heren dat de resolutie “een sterk, tweepartijdig bericht stuurde.”

Weer eens werden potentieel dodelijke sancties op een verarmde natie die vecht om zichzelf te ontwikkelen en te voorzien in haar volk,op klaarlichte dag, op een maandagmiddag, aangenomen, en niet één lid van het Congres sprak zich daartegen uit.

U kunt de video van de werkzaamheden van het Congres hier bekijken:

https://www.c-span.org/video/?c4860538/user-clip-house-unanimously-calls-sanctions-nicaragua


Ben Norton is journalist, schrijver en filmmaker. Hij is de assistent-redacteur van The Grayzone, en de producent van de Moderate Rebels podcast, die hij samen met redacteur Max Blumenthal heeft georganiseerd. Zijn website is BenNorton.com en hij tweet op @BenjaminNorton