Bron: Ben Norton thegrayzone 11 Februari 2021 ~~~ 

Nicaragua’s gekozen linkse regering heeft een wet aangenomen die vereist dat NGO’s die gefinancierd worden door buitenlandse regeringen zich registreren als buitenlandse agenten, hetgeen een CIA-agent-turned-Biden State Department woordvoerder bestempelde als “afglijden in de richting van dictatuur” – ondanks de gelijkenis met het beleid van de Amerikaanse wetgeving.

Sinds het socialistische Sandinistische Front van Nicaragua in 2006 via democratische verkiezingen opnieuw aan de macht kwam, heeft de regering van de Verenigde Staten vele miljoenen dollars gestoken in rechtse oppositiegroepen in het Centraal-Amerikaanse land.

Deze door de VS gefinancierde ngo’s hebben tot doel de regering van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega te destabiliseren, en speelden een centrale rol in een brutaal gewelddadige couppoging in 2018.

De Nationale Assemblee van Nicaragua reageerde op het door Washington gesponsorde geweld en de destabilisatiepogingen door in oktober 2020 een wet aan te nemen die organisaties die worden gefinancierd door externe regeringen verplicht zich te registreren als buitenlandse agenten.

De wetgeving lijkt sterk op een wet die in 1938 door de Verenigde Staten werd aangenomen en bekend staat als de Foreign Agents Registration Act (FARA). De afgelopen jaren heeft Washington de FARA gebruikt om Russische en Chinese mediakanalen en journalisten die in de Verenigde Staten werken, te dwingen zich te laten registreren als buitenlandse agenten – in een tweepartijdige, Koude Oorlog-achtige politieke escalatie tegen beide landen.

Hoewel Washington deze wetgeving al meer dan acht decennia in de boeken heeft staan en er nog steeds regelmatig gebruik van maakt, heeft de regering Joe Biden uitgehaald naar Nicaragua vanwege haar besluit om een soortgelijke wet aan te nemen.

Op 8 februari publiceerde de woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, een voormalig CIA-agent, een verklaring waarin hij de gekozen Sandinistische regering veroordeelde.

Price beweerde dat president “Ortega Nicaragua in de richting van een dictatuur afglijdt”, omdat de nieuwe wet op de buitenlandse agenten had geleid tot de vrijwillige stopzetting van de activiteiten van een belangrijke door de Amerikaanse regering gefinancierde oppositieorganisatie in het land.

Price demoniseerde Nicaragua’s democratisch gekozen regering als een “regime”, terwijl hij benadrukte dat de regering van de VS “gericht is op het versterken van de burgermaatschappij”.

Price’s verklaring waarin hij Nicaragua veroordeelde kwam één dag nadat de door de VS gesteunde rechtse president van Haïti, Jovenel Moïse, zichzelf in feite tot dictator had uitgeroepen door zonder Senaat of Kamer van Afgevaardigden te regeren, burgemeesters met de hand te kiezen, journalisten neer te schieten en demonstranten te vermoorden.

De CIA-medewerker die nu woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is geworden, concentreerde zich op Nicaragua en sloot zijn verklaring af met een nauwelijks verholen dreigement: “We dringen er bij president Ortega op aan om nu van koers te veranderen.

Ondanks de hyperbolische retoriek van de regering Biden, was het niet Ortega die de wet aannam, maar waren het de gekozen afgevaardigden van de Nationale Vergadering van Nicaragua die dat deden.

Als het Amerikaanse Congres een wet zou goedkeuren, zou het zeer vreemd zijn als een buitenlandse regering de Amerikaanse president de schuld zou geven van de wetgeving. Maar Washington reduceert de gehele regering van Nicaragua, met inbegrip van de 92 parlementsleden en andere staatsambtenaren, tot slechts één man, waardoor de politiek van het land op grove wijze wordt versimpeld.

De auteur van de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, werkte meer dan een decennium bij de CIA, totdat hij in 2017 vervroegd met pensioen ging uit protest tegen het presidentschap van Donald Trump.

De CIA heeft een lange geschiedenis van het steunen van rechtse oppositiegroepen in Nicaragua. In de jaren tachtig bewapende en trainde de CIA extreem-rechtse doodseskaders, bekend als de Contra’s, die een terroristische oorlog voerden tegen de revolutionaire Sandinistische regering, waarbij burgers werden afgeslacht, functionarissen werden gemarteld, infrastructuur werd gebombardeerd, mijnen in havens werden geplaatst en ziekenhuizen, scholen en boerderijen in brand werden gestoken.

Vandaag de dag wordt de financiering van anti-Sandinistische NGO’s grotendeels verstrekt via de regimechangers van de Amerikaanse regering, het US Agency for International Development (USAID) en de National Endowment for Democracy (NED). De NED is een tak van de CIA, dat werd opgericht door de regering-Reagan in dezelfde periode waarin deze de Contra-terreurcampagne voerde, om soortgelijke destabiliseringsplannen te financieren onder het mom van bevordering van de democratie.

USAID pompt tientallen miljoenen in rechtse oppositiemedia in Nicaragua

De echte bron van de woede van de regering Biden over de wet op de buitenlandse agenten van Nicaragua was de aankondiging dat een rechtse oppositiegroep, die met miljoenen belastinggeld van de Amerikaanse regering werd gefinancierd, had besloten haar activiteiten te staken.

Op 5 februari kondigde de anti-Sandinistische activistische organisatie de Violeta Barrios de Chamorro Foundation aan dat zij vrijwillig haar activiteiten staakt uit protest tegen de wet op de buitenlandse agenten.

Het persbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS beschuldigde de Nicaraguaanse regering er ten onrechte van dat zij de Chamorro Stichting zou sluiten. In werkelijkheid heeft de Sandinistische regering de stichting of enige andere organisatie niet gesloten of uitgewezen; in plaats daarvan heeft zij vrijwillig besloten haar activiteiten te staken om te voorkomen dat zij zich aan de nieuwe wetgeving zou moeten houden.

De Chamorro Foundation is opgericht door en vernoemd naar de neoliberale voormalige president van Nicaragua, Violeta Barrios de Chamorro, die in 1990 aan de macht kwam dankzij een door de VS gesteunde terreuroorlog, de blokkade van het land, en financiering door de National Endowment for Democracy (NED) van Washington.

In 1991 beloonde de NED president Barrios de Chamorro persoonlijk voor haar loyaliteit aan Washington, door haar een hooggewaardeerde onderscheiding toe te kennen.

De Chamorro-clan is een van de rijkste en machtigste oligarchische families in Nicaragua. Veel rechtse oppositieleiders in de Centraal-Amerikaanse natie zijn Chamorro’s, en zij onderhouden nauwe banden met de regering van de VS.

De stichting van deze oligarchische familie wordt gefinancierd door de soft-power arm van Washington, het US Agency for International Development (USAID).

Terwijl het minimumloon in Nicaragua iets meer dan 200 dollar per maand bedraagt, heeft USAID miljoenen dollars in de Chamorro Foundation gepompt, waarbij de volgende bedragen zijn toegekend

1,7 miljoen dollar in 2020
1,7 miljoen dollar in 2019
1,2 miljoen dollar in 2018
1,6 miljoen dollar in 2014

De Violeta Barrios de Chamorro Foundation is ook gebruikt om USAID’s Media versterking Program (MSP) uit te voeren, waarbij rechtse media-activisten namens Washington worden gefinancierd en opgeleid.

Volgens een overzicht van de openbaar beschikbare gegevens van USAID heeft het agentschap sinds 2011 de volgende bedragen uitgegeven aan mediakanalen van de oppositie in Nicaragua:

$1.697.400 in 2020
1.729.645 dollar in 2019
889.355 dollar in 2018
400.000 dollar in 2017
$ 1.600.000 in 2014
$ 550.000 in 2013
$413.163 in 2012 (1)
$286.387 in 2012 (2)
$541.000 in 2011

En dit omvat niet de vele miljoenen dollars extra, die werden uitgegeven aan geheime giften, waarvan de informatie niet wordt onthuld op de USAID website.

Een kleine greep uit USAID financieringen voor media van de oppositie in Nicaragua

Een van de ontvangers van Amerikaanse overheidsfinanciering via de Chamorro Foundation was Nicaragua’s extreem-rechtse oppositiemediakanaal 100% Noticias. Deze zender moedigde actief geweld aan tijdens de couppoging van 2018, door extremisten te promoten die mortierkanonnen gebruikten om Sandinistische activisten en staatsveiligheidstroepen te doden en te verwonden.

De door Washington gefinancierde directeur van 100% Noticias, Miguel Mora, heeft openlijk gevraagd om een inval van het Amerikaanse leger en omverwerping van president Daniel Ortega onder verwijzing naar de oorlog tegen Panama in 1989. Mora was ook beschermheer van extremisten die de Nicaraguanen opriepen een gewelddadige menigte te organiseren om het presidentiële complex binnen te vallen en de verkozen leider te lynchen.

De Violeta Barrios de Chamorro Foundation wordt geleid door Cristiana Chamorro, een rijke rechtse agente die waarschijnlijk de presidentskandidaat van de oppositie zal zijn bij de verkiezingen in november 2021. Cristiana Chamorro heeft ook deelgenomen aan de leiding van de toonaangevende conservatieve krant, La Prensa.

In feite betekent dit dat USAID gedurende vele jaren de presidentskandidaat van rechts in Nicaragua en de belangrijkste media van het land met miljoenen dollars heeft gefinancierd.

USAID heeft in totaal meer dan 122 miljoen dollar uitgetrokken voor operaties in Nicaragua in de vijf jaar van 2016 tot en met 2020. Het grootste deel van dat geld ging naar “Leiderschap, Management, Bestuur”, het “Gemeentelijk Bestuur Programma” en het “Ontwikkelingsprogramma Democratisch Leiderschap” – met andere woorden, het financieren en cultiveren van rechtse oppositieleiders.

Hoewel USAID beweert dat haar projecten “humanitair” zijn, blijkt uit haar eigen openbaar beschikbare gegevens dat het overgrote deel van haar uitgaven in Nicaragua gaat naar de financiering van “bestuur en burger-organisaties” en operationele kosten voor haar personeel, terwijl minder dan 1% van haar geld gaat naar de ondersteuning van volksgezondheid en landbouw.

The Grayzone heeft de rol van USAID aan het licht gebracht in het onderzoek naar een operatie voor regimechange, Responsive Assistance in Nicaragua (RAIN), die expliciet tot doel heeft de socialistische regering omver te werpen, neoliberale hervormingen op te leggen die leiden tot een “overgang naar een op regels gebaseerde markteconomie”, gebaseerd op de “bescherming van particuliere eigendomsrechten”, en de staatsinstellingen te zuiveren van Sandinisten.

Topfoto: Sandinistas tijdens een vredesbijeenkomst in Managua, Nicaragua op 1 februari 2020 (Foto: Ben Norton / The Grayzone)

Ben Norton is journalist en schrijver. Hij is een verslaggever voor The Grayzone, en de producent van de Moderate Rebels podcast, die hij samen met Max Blumenthal presenteert. Zijn website is BenNorton.com, en hij tweet op @BenjaminNorton.