Bron: MoonofAlabama 2 oktober 2024 ~~~

Gisteren, dinsdag 1 oktober 2024, werd Israël getroffen door een enorm spervuur van Iraanse ballistische raketten. Het kwam nadat maanden van serieuze Iraanse pogingen (video) om betere relaties met de VS te bereiken waren mislukt. Israël was erin geslaagd om deze inspanningen te saboteren ten nadele van zijn Amerikaanse bondgenoot.

Om te begrijpen wat er is gebeurd – en nog belangrijker, waarom deze aanval vandaag werd gelanceerd – moeten we terugkijken.

Op 20 mei 2024 kwam de toenmalige president van Iran, Ebrahim Raisi, om bij een helikopterongeluk.

Er werden nieuwe verkiezingen gehouden in Iran en tot veler verbazing won de gematigde Masoud Pezeshkian met een behoorlijke meerderheid. Pezeshkian is een specialist in hartchirurgie zonder ervaring in buitenlandse politiek. Hij had campagne gevoerd over het herstellen van de banden met het ‘Westen’, het opheffen van sancties tegen Iran en een over het algemeen liberaler beleid.

Op 30 juli:

Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, werd samen met zijn persoonlijke lijfwacht in de Iraanse hoofdstad Teheran vermoord door een ogenschijnlijke Israëlische aanval. Haniyeh werd gedood in zijn verblijf in een militair gastenverblijf na het bijwonen van de inauguratieceremonie voor de Iraanse president Masoud Pezeshkian.

De moord op Haniyeh was een grote aanval op de soevereiniteit van de Islamitische Republiek Iran. Het was ook een persoonlijke aanval op het presidentschap van Masoud Pezeshkian.

De Opperste Leider van Iran Ayatollah Khomeini en de leiding van de Iraanse Revolutionaire Garde Corp (IRGC) wilden vergelding voor de aanval. Maar de nieuwe president pleitte er nog steeds voor om geen vergeldingsmaatregelen te nemen, maar om via onderhandelingen tot een schikking te komen. Hij hoopte toen nog steeds dat de VS een staakt-het-vuren in Gaza zou regelen en wilde voorkomen dat Iran de schuld zou krijgen van het mislukken van die onderhandelingen.

President Pezeshkian zette zijn gematigde koers voort. Op 23 september, tijdens zijn deelname aan de Algemene Vergadering van de VN in New York, gaf hij opnieuw signalen af voor een nieuw akkoord met de VS over het Iraanse nucleaire programma:

De Iraanse president Masoud Pezeshkian benadrukte maandag dat hij openstaat voor een nieuwe internationale overeenkomst over het nucleaire programma van zijn land – een onderwerp dat al jaren de wereldwijde spanningen aanwakkert, met het risico op een mogelijk catastrofale oorlog tussen Iran en de VS.

“Gevraagd naar de hervatting van de nucleaire onderhandelingen, zei Pezeshkian via een vertaler: “Ik hoop dat we … een overeenkomst kunnen bereiken.”

“Hij zei dat Iran zich aan zijn deel van de nucleaire afspraak hield, in tegenstelling tot de VS – een beoordeling die de meeste externe experts delen, hoewel er enkele al lang bestaande zorgen zijn over de Iraanse naleving – en wees op Amerikaanse diplomaten die keer op keer zeiden dat een akkoord over een staakt-het-vuren in Gaza, dat de stabiliteit in het hele Midden-Oosten kan bevorderen, slechts een week van ons verwijderd is.

Binnen Iran werd de gematigde koers met argwaan bekeken:

Het gebrek aan vertrouwen beïnvloedt specifiek de besluitvorming van de Iraanse opperste leider, Ayatollah Ali Khamenei, vervolgde hij, in een stilzwijgende erkenning dat de niet-gekozen Khamenei het laatste woord heeft over het beleid van Iran. “Zijne Eminentie zegt: ‘Ze zeggen het ene, doen het andere,” zei Pezeshkian. De president promootte betrokkenheid met de buitenwereld toen hij stemmen van de Iraniërs zocht, waarbij hij opmerkte dat een versoepeling van de sancties de economie zou kunnen stimuleren temidden van de onrust onder de bevolking in het land, en in augustus gaf Khamenei hem voorzichtig groen licht om te onderhandelen met de VS. Een ander machtscentrum in het land – de elitaire Revolutionaire Garde – is uiterst wantrouwig tegenover dergelijke gesprekken.

Vier dagen later doodden Israëlische luchtaanvallen Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah en een belangrijke architect van de door Iran geleide Verzetsas. Verscheidene andere Hezbollah-leiders en de plaatsvervangend commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), generaal Abbas Nilforoushan, werden ook gedood bij de aanval.

Pezeshkian merkte nogal bitter op dat het bevel van de Israëlische premier Natanyahoo om Nasrallah te doden vanuit New York was gegeven:

De Iraanse president Masoud Pezeshkian zegt dat de internationale gemeenschap niet zal vergeten dat het bevel voor Israëls terreurdaad om de secretaris-generaal van de Libanese verzetsbeweging Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah te vermoorden vanuit New York werd gegeven. … In een condoleanceboodschap op zaterdag zei Pezeshkian dat de Verenigde Staten zichzelf niet kunnen vrijpleiten van medeplichtigheid met de zionisten in de terreuraanval op de Hezbollah-chef.

De moord op Nasrallah toonde aan dat de gematigde politiek van Pezeshkian had gefaald.

Na zijn terugkeer in Teheran veranderde de toon van Pezeshkian:

President Masoud Pezeshkian van Iran zegt dat de wereld moet weten dat het bloed van Sayyed Hassan Nasrallah en zijn metgezellen zal blijven koken en zal veranderen in een bolwerk tegen tirannie en onderdrukking. … Tijdens een kabinetszitting op zondag zei Pezeshkian dat het noodzakelijk is voor Teheran om een “beslissend” antwoord te geven aan het criminele Israëlische regime.

Irans plannen voor vergelding tegen Israël vereisten coördinatie met zijn bondgenoten. Op maandag 30 september was de Russische premier Mikhail Mishustin toevallig in Teheran voor lang geplande gesprekken over economische samenwerking:

De Iraanse president Masoud Pezeshkian zegt dat de uitvoering van kritieke projecten tussen Iran en Rusland een enorme capaciteit zal opleveren om de wrede Westerse sancties tegen de twee landen tegen te gaan. … In zijn opmerkingen waarschuwde de Iraanse president dat Israël de spanningen opvoert met de directe steun van de Verenigde Staten om de weg te bereiden voor een grotere aanwezigheid van de Verenigde Staten in de regio.

Dit vormt een “gemeenschappelijke bedreiging voor de belangen van de regionale landen en naties,” zei hij.

De Russische premier uitte zijn bezorgdheid over de escalatie van de spanningen in de regio en zei dat de VS het opstapelen van conflicten in verschillende delen van de wereld steunt met het doel zijn eigen belangen veilig te stellen. Daarom, benadrukte hij, moeten onafhankelijke landen zoals Iran en Rusland de samenwerking versnellen om dergelijke maatregelen tegen te gaan.

Moskou werd daardoor waarschijnlijk op de hoogte gebracht van komende aanvallen op Israël. China werd eveneens verzekerd en geïnformeerd:

President Masoud Pezeshkian van Iran zegt dat de traditionele vriendschap tussen de Iraanse en Chinese naties zich heeft ontwikkeld tot “diepe, stabiele en strategische” relaties. “Ik spreek de wens uit om samen met Uwe Excellentie te werken aan de verdere ontwikkeling van alomvattende betrekkingen tussen Iran en China,” verklaarde president Pezeshkian in zijn boodschap aan president Xi Jinping, geschreven ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China (VRC).

Een paar uur later, nadat Misjustin was vertrokken, lanceerde de Iraanse Revolutionaire Garde een volley van ongeveer 250 ballistische raketten richting Israël:

Stafchef van de Iraanse Strijdkrachten: Onder onze doelwitten bevonden zich Israëls 3 belangrijkste luchtmachtbases, het terreurhoofdkwartier van de Mossad, radarlocaties en verzamelplaatsen van pantservoertuigen rond de Gazastrook, die verantwoordelijk zijn voor de genocide in Gaza.

Israël’s ‘Iron Dome’ raketafweer was niet in staat om een aanzienlijk aantal Iraanse raketten te onderscheppen.

Elijah J. Magnier 🇪🇺 @ejmalrai – 17:06 UTC – 1 okt 2024

Meer dan 250 Iraanse ballistische raketten hebben #Israël geraakt. Veel gebouwen in Israël zijn beschadigd. De mogelijkheid van een regionale oorlog groeit. Israëliërs zullen naar verwachting terugslaan en Iran zal terugslaan op de vergelding. …

Geverifieerde video’s tonen tientallen inslagen van Iraanse raketten op doelen in Israël. Verschillende inslagen hebben het hoofdkwartier van de Mossad in Tel Aviv geraakt. Naar verluidt werd ook een gasplatform voor de kust van Ashkelon geraakt. Videobeelden tonen dat het in brand staat.

Andere doelen werden eveneens vernietigd:

Een massale Iraanse aanval met ballistische raketten op doelen in Israël die op 1 oktober van start ging, was gericht op de luchtmachtbasis Nevatim, naast andere belangrijke doelen in het land. De faciliteit huisvest beide squadrons F-35 gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie van de Israëlische luchtmacht en was oorspronkelijk bedoeld om een derde squadron van de gevechtsvliegtuigen te huisvesten nadat ze zouden zijn geleverd. Iraanse mediabronnen meldden dat de faciliteit “volledig werd vernietigd” tijdens de aanval. Beelden uit Israël hebben de inslag bevestigd van tientallen ballistische raketten die het Israëlische luchtverdedigingsnetwerk niet heeft kunnen neerschieten. De inslagen hadden doelen als het hoofdkwartier van de inlichtingendienst Mossad in Tel Aviv, dat door de aanval met de grond gelijk werd gemaakt.

Opmerkelijk genoeg zijn er geen meldingen van burgerslachtoffers.

Israël en Iran hebben nu dreigementen en tegendreigementen geuit over verdere escalatie.

Maar het belangrijkste is de houding die de Amerikaanse regering zal aannemen.

Zich aansluiten bij Israël in een open oorlog tegen Iran, wat Netanyahoo al enige tijd wil bereiken, zou de VS doen verzanden in nog een onwinbare oorlog in het Midden-Oosten die haar belangen voor de komende jaren zou schaden.

Het zou China en Rusland de tijd geven om hun multilaterale coalitie uit te breiden ten koste van de Amerikaanse suprematie.

Topfoto: True-Promise-2 – Raketten boven Tel Aviv kort voordat ze succelvoi inslaan


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):