Bron: Al Mayadeen 22 september 2024 ~~~

Zware raketbeschietingen werden zondag vanuit Libanon gelanceerd in de richting van bezet Palestina, gericht op Israëlische locaties en gebieden.

Zware raketbeschietingen werden gelanceerd vanuit Zuid-Libanon naar gebieden in de zuidelijke uiteinden van de noordelijke bezette gebieden. Dit was een van de zwaarste raketaanvallen op Israëlische doelen sinds het begin van de Strijd na Al-Aqsa Flood

Sirenes klonken in uitgestrekte zones in de bezette gebieden, over een afstand van 40 km van oostelijk bezet Palestina tot gebieden ten noorden van Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Sommige van de nederzettingen waar de sirenes loeiden, liggen op bijna 60 km afstand van de Israëlische lijn van terugtrekking uit Libanon.

WATCH: Israëlische kolonisten haasten zich naar schuilkelders tijdens een massale raketaanval vanuit #Libanon op noordelijk bezet #Palestina. pic.twitter.com/GqlLKHNwsy – Al Mayadeen English (@MayadeenEngels) 21 september 2024

De grote raketaanvallen komen na een reeks Israëlische aanvallen en terreuraanslagen die de hele week gericht waren op Libanees grondgebied en burgers.

Op zondag werden ook explosies gehoord in de buurt van de Ramat David luchtmachtbasis.

WATCH | Israëlische media: Vlammen stijgen op in de buurt van de Ramat David luchtmachtbasis. pic.twitter.com/z37igykqPC – Al Mayadeen English (@MayadeenEngels) 21 september 2024

Om de omvang van de aanval te benadrukken, loeiden sirenes in 74 Israëlische nederzettingen, volgens berichten van Israëlische media, waaronder in de stad Afula.

De aanvallen vonden plaats om 1:10 uur (lokale tijd) en twee andere luchtaanvallen werden afgevuurd om 4:50 uur en 5:10 uur.

De Israëlische legerleiding zei dat Hezbollah bij de eerste aanval 15 333 mm langeafstandsraketartilleriegranaten, met een explosieve kop van 175 kg, op de Ramat David luchtmachtbasis heeft afgevuurd.

Volgens deze beweringen zou dit de eerste keer zijn dat Hezbollah dit kaliber raketten op door Israël bezette gebieden heeft afgevuurd sinds 7 oktober 2023. Israëlische media meldden dat slechts acht van de 15 raketten werden onderschept door de luchtafweer.

Israëlische media melden echter ook dat andere gebieden in de buurt van Haifa en in het bezette al-Jalil het doelwit waren van bijna 100 raketten.

Raketten treffen het noorden van Haifa

Op zondagochtend, rond 7:00 uur, werden meerdere salvo’s raketten, minstens 75, afgevuurd op het noorden van Haifa, wat de eerste aanval van deze aard was.

Meerdere raketten troffen de Krayot, een dichtbevolkt cluster van nederzettingen in het noorden van bezet Haifa.

Israëlische media meldden dat medici zich naar de plek van een raketaanval haastten om drie gewonde kolonisten te behandelen.

Een raketinslag heeft ernstige schade veroorzaakt in het noorden van #Haifa, waar Israëlische medici minstens 3 gewonde kolonisten behandelen.
30 minuten nadat een spervuur van raketten werd gelanceerd op het cluster van Israëlische nederzettingen, loeiden de sirenes opnieuw in hetzelfde gebied. pic.twitter.com/ruZF1Hdaxx
-Al Mayadeen English (@MayadeenEngels) 22 september 2024

Hezbollah kondigt operatie aan als antwoord op Israëlische agressie

Op zondag kondigde de Military Media Unit van Hezbollah aan dat haar strijders tientallen raketten van het type Fadi-1 en Fadi-2 afvuurden op de Ramat David Airbase als reactie op de voortdurende Israëlische aanvallen op Libanees grondgebied, die leidden tot het martelaarschap van verschillende burgers.

In de afgelopen dagen hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen bijna 50 aanvallen per dag uitgevoerd op gebieden in heel Libanon, evenals een verraderlijke aanval op een gebouw in de zuidelijke buitenwijk van Beiroet.

Uit de door Israël bezette gebieden blijven berichten komen over inslagen in de buurt van en op de luchtmachtbasis.

De correspondent van de Israëlische Army Radio meldde dat deze aanval werd uitgevoerd op een doelwit dat Hezbollah twee maanden geleden in een van zijn video’s had getoond.

De Hoopoe drone van Hezbollah was op een eerder tijdstip over de Ramat David luchtmachtbasis gevlogen, waar het belangrijke informatie over de basis vastlegde.

Het Verzet gaf toen de details ervan, met name de luchtspecialisaties en militaire formaties; straaljagers en helikopters, transport- en reddingshelikopters, helikopters voor marinesurveillance en offensieve systemen voor elektronische oorlogsvoering.

Het Islamitisch Verzet in Libanon heeft de derde aflevering van de serie “Hoopoe” bekendgemaakt.
Een bron van #Hezbollah vertelde #AlMayadeen dat deze beelden in hun geheel gisteren, op dinsdag 23 juli, zijn opgenomen.
De bron zei ook dat de timing is gekoppeld aan de Israëlische prime… pic.twitter.com/naB2SBpYCu
– Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 24 juli 2024

De video toonde met name het commandocentrum van de basis en zijn functionarissen, waaronder de huidige commandant, kolonel Asaf Eishd, naast de woningen van de officieren, het versterkte commandocentrum en het commando- en controlecentrum.

Zoals de correspondent opmerkte, is precies deze luchtmachtbasis zondag onder vuur genomen door Hezbollah.

Meer recentelijk heeft de Israëlische militaire censuur beperkingen opgelegd aan het publiceren van informatie over Hezbollah’s recente aanval op de Ramat David luchtmachtbasis.

Het is vermeldenswaard dat Hezbollah zondagochtend opnieuw raketaanvallen uitvoerde op de luchtmachtbasis met hetzelfde type raketten. Israëlische media meldden dat er minstens 5 salvo’s werden afgevuurd, waaronder minstens 30 raketten.

Topfoto: De rook hangt boven een gebied in Libanon van waaruit raketten werden afgevuurd naar gebieden ten oosten van het bezette Haifa, in bezet Palestina, op 22 september 2024. (Ali Shoeib/social media)


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):