Bron: SputnikNews 13 december 2022 ~~~

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft opgeroepen tot respect voor de wil van het volk dat Pedro Castillo, die door het Congres uit zijn ambt is gezet en in hechtenis is genomen nadat hij opdracht had gegeven tot ontbinding van het parlement, tot president van Peru heeft gekozen.

“De wil van het volk dat hem [Castillo] heeft gekozen moet worden gerespecteerd, waarbij moet worden erkend dat hij democratisch heeft gewonnen en dat hij niet uit zijn functie kan worden ontheven. Dat, ook al staat het in de Peruaanse grondwet, heeft een probleem, een antidemocratische fout van oorsprong,” zei het staatshoofd op een persconferentie.

López Obrador benadrukte dat Pedro Castillo nog steeds de legitieme president van Peru is. Deze verklaring komt een dag nadat de Mexicaanse president weigerde Dina Boluarte als president te erkennen.

“De erkenning [van andere regeringen] bestaat niet in de Mexicaanse diplomatie,” zei hij in antwoord op een vraag over erkenning door de Mexicaanse federale overheid.

Hij voegde eraan toe dat een dergelijke opstelling niet strookt met het buitenlands beleid van Mexico.

“Het is in strijd met de beginselen van ons buitenlands beleid. Wanneer er een staatsgreep werd gepleegd, wanneer de macht met geweld of door een invasie van ons grondgebied werd overgenomen, zochten wij altijd erkenning in het buitenland,”

AMLO verwees ook naar de betrekkingen tussen Mexico en Peru.
“Het staat op pauze, in afwachting van wat er gebeurt, en hopelijk wordt er een democratische oplossing gezocht,” zei hij, terwijl hij uitsloot dat Mexico zijn ambassadeur uit het land zou terugtrekken.

De regeringen van Mexico, Colombia, Argentinië en Bolivia hebben een gezamenlijk communiqué uitgebracht waarin zij hun “diepe bezorgdheid” uiten over de verwijdering en detentie van Pedro Castillo Terrones, die zij aanspreken als president van de Republiek Peru. De landen drongen er bij de Peruaanse instellingen op aan “de via het vrije kiesrecht tot uitdrukking gebrachte volkswil niet terug te draaien”, nadat de nieuwe regering van Dina Boluarte had gevraagd de algemene verkiezingen te vervroegen naar 2024.

Topfoto: Persconferentie van AMLO, president van Mecico | bron: Mexicaanse regering.