Bron: PressTV 5 juni 2024 ~~~

Van de meer dan twee miljoen mensen die in Gaza wonen, zal naar verwachting de helft tegen midden juli met honger en de dood worden bedreigd, waarschuwt een VN-agentschap.

In een rapport van woensdag zei de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dat tegen die tijd meer dan een miljoen mensen te maken zullen krijgen met een tekort aan alle benodigdheden en de dood.

De voortdurende vijandelijkheden van het regime zullen “naar verwachting de nu al catastrofale acute hongersnood verder verergeren, met verhongering en sterfte als gevolg, met een ongekend dodental, wijdverspreide verwoesting en ontheemding van bijna de gehele bevolking van de Gazastrook.”

Volgens de FAO zou er midden maart hongersnood uitbreken in de twee noordelijke gebieden van de Gazastrook tegen eind mei, tenzij de vijandelijkheden zouden ophouden, humanitaire organisaties volledige toegang zouden krijgen en de basisvoorzieningen hersteld zouden worden.

Het VN-agentschap waarschuwde ook voor de bredere regionale gevolgen van Israëls genocidale oorlog tegen Gaza.

In een apart rapport zei het Famine Early Warning Systems Network (FEWS NET) dinsdag dat het “mogelijk, zo niet waarschijnlijk” is dat de hongersnood al toeslaat in het belegerde gebied.

Israël begon zijn wreedheden in Gaza begin oktober.

De troepen van het regime hebben al meer dan 36.580 mensen gedood, volgens gezondheidsautoriteiten in Gaza, die zeggen dat ze niet langer alle doden kunnen tellen omdat ziekenhuizen, hulpdiensten en communicatiemiddelen in het dichtbevolkte gebied nauwelijks functioneren.

Naar schatting zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen in de Gazastrook ontheemd geraakt, waarvan de helft kinderen, die niet voldoende toegang hebben tot water, voedsel, brandstof en medicijnen.

Sinds de Israëlische strijdkrachten begin mei Rafah binnenvielen, is de toegang tot gezondheidszorg volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog verder verslechterd.

Topfoto: Palestijnen staan in de rij voor een maaltijdrantsoen bij een gemeenschappelijk voedseldistributiepunt in vluchtelingenkamp al-Bureij in de belegerde Gazastrook op 3 juni 2024. (AFP)


Gerelateerd (berichten in dit archief):