Bron: IMEMC 18 oktober 2023 ~~~

Een Israëlische luchtaanval heeft dinsdag het Al-Ahli Anglicaans Ziekenhuis in Gaza getroffen, waarbij minstens 500 burgers werden gedood, onder wie patiënten, personeel, familieleden en andere burgers die onderdak hadden gezocht in het ziekenhuis. Een school van de Verenigde Naties die de afgelopen week een geïmproviseerde schuilplaats was geworden, werd ook getroffen.

Dit brengt het dodental in Gaza op meer dan 2700 doden in de afgelopen tien dagen door Israëlische luchtaanvallen. Palestijnse verzetsstrijders van de gewapende vleugel van de Hamas-partij hebben naar schatting 900 Israëli’s gedood en meer dan 100 gegijzeld.

Videobeelden uit Gaza die na de bomaanslag van dinsdag zijn vrijgegeven op sociale media en online nieuwsbronnen tonen radeloze reddingswerkers te midden van de lichamen die over het puin zijn uitgestrooid, huilend en jammerend dat “er te veel zijn om te tellen”.

De poging van de Israëlische regering om hun verantwoordelijkheid voor het bloedbad te ontkennen werd gemakkelijk ontkracht door verslaggevers in Gaza, die de enorme schaal van de verwoesting van het ziekenhuis lieten zien. Het platgooien van een gebouw van die omvang ligt ver boven het vermogen van een van de schamele zelfgemaakte raketten die door een van de verzetsgroepen in Gaza worden geproduceerd. Ondanks deze overduidelijke onwaarheid herhaalden grote media wereldwijd de bewering van Israëlische functionarissen dat het de ‘Islamitische Jihad’ was die het ziekenhuis bombardeerde, terwijl het duidelijk een Israëlische luchtaanval was.

Dit is niet de eerste keer deze week dat Israëlische luchtaanvallen het Al-Ahli Ziekenhuis treffen, dat gelegen is in de wijk Al-Zaytoun in het noorden van Gaza – een gebied dat de afgelopen tien dagen dag en nacht onder zware bombardementen heeft gelegen. Op vrijdag gelastten de Israëlische strijdkrachten de evacuatie van de hele noordelijke Gazastrook, zodat ze een grondinvasie konden uitvoeren. Al-Ahli was één van de zes ziekenhuizen die geëvacueerd moesten worden, maar ze konden de gewonde en zieke patiënten die daar behandeld werden niet verplaatsen. Twee dagen geleden trof een Israëlische luchtaanval een vleugel van het Al-Ahli ziekenhuis, met schade en gewonden tot gevolg.

De aanval van dinsdag resulteerde in een enorme brand die urenlang aanhield. Reddingswerkers hebben geen water om het vuur te blussen, omdat Israël op 8 oktober de watertoevoer naar de Gazastrook heeft afgesloten en de Palestijnse bewoners proberen het weinige water dat ze hebben te bewaren om te kunnen drinken en overleven.

Het ziekenhuis werkt, net als andere ziekenhuizen in Gaza, onder onmogelijke omstandigheden sinds het begin van deze oorlog. Bovendien probeerden veel gezinnen een schuilplaats te vinden in en rond het ziekenhuis, in de hoop dat het een toevluchtsoord zou zijn voor de meedogenloze bombardementen. Israël heeft bevolen dat het ziekenhuis gesloten moet worden en dat de mensen geëvacueerd moeten worden als onderdeel van de campagne om 1,1 miljoen mensen uit het noorden van Gaza te verdrijven, een bevel dat volgens de Verenigde Naties niet uitvoerbaar is en een humanitaire ramp zou veroorzaken. Het bestuur en het personeel van het ziekenhuis weigerden te vertrekken omdat ze wisten dat dit voor veel patiënten een onmiddellijke doodvonnis zou betekenen. Helaas betaalden ze zwaar voor hun moed.

Het Al Ahli Arab Hospital werd in 1882 opgericht door de Anglican Church Missionary Society van de Church of England en verleent al 141 jaar diensten aan de bevolking van Gaza en wordt beschouwd als een van de oudste ziekenhuizen in de Gazastrook. Na 1954 opereerde het als een ministerie van de Amerikaanse Southern Baptist Convention totdat het Episcopale Bisdom van Jeruzalem de activiteiten overnam in 1982 en deze tot op heden heeft voortgezet. Al Ahli staat internationaal bekend als een bijzondere plek voor genezing en wordt gesteund door Baptisten, de United Church of Christ en de Christian Church (Disciples of Christ) en vele andere geloofsgemeenschappen over de hele wereld. Veel internationale leden en partners van alle denominaties zijn bekend met het Al Ahli Arab Hospital en zijn administratie en hebben regelmatig bijgedragen aan zijn werk. Doe een oproep aan uw vertegenwoordiger in de VS om een onmiddellijk staakt-het-vuren en humanitaire hulp te eisen in reactie op het bombardement op het Gazaanse ziekenhuis – Friends Of Sabeel North America

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, veroordeelde in een verklaring de bomaanslag op het ziekenhuis met de woorden: “Ziekenhuizen en medisch personeel worden beschermd door het internationaal humanitair recht. Mijn hart gaat uit naar de families van de slachtoffers.

Deze video laat spelende kinderen zien in het ziekenhuis een dag voor de luchtaanval. De meeste van deze kinderen werden gedood tijdens het bombardement van dinsdag.

Het volgende is een interview met Dr. Mohammad Ziara in het al-Shifa ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza, waar de meeste gewonden van het Al-Ahli bombardement zijn opgenomen. Hij vertelde verslaggever Dan Cohen dat het aantal doden dichter bij de 800 dan bij de 500 ligt.

In dit filmpje beschrijft een dokter de ravage in het Al-Ahli ziekenhuis:

Na de bomaanslag gingen honderden demonstranten de straat op in Hebron, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, om gerechtigheid te eisen.

Duizenden demonstranten in Istanbul, Turkije, bestormden het Israëlische consulaat daar, terwijl in Teheran, Iran, demonstranten naar de Franse en Britse ambassades marcheerden. In Jordanië gingen demonstranten de straat op in Amman om te eisen dat de grens tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever wordt opengesteld. In Beiroet, Libanon, wrongen duizenden demonstranten zich door het verkeer op weg naar de Amerikaanse ambassade om op te roepen tot het einde van de Israëlische bezetting en het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen die in Libanon wonen.

Topfoto: Artsen verzamelen zich voor een persconferentie temidden van de lichamen van de omgekomen mensen


Gerelateerd (berichten in het subarchief /palestina)