Bron: Moonofalabama 19 februari 2023 ~~~

Uit de samenvatting van Reuters van zaterdag 19 februari 2022:

De Russische president Vladimir Poetin zou zaterdag toezicht houden op oefeningen van strategische nucleaire raketten terwijl westerse leiders in München bijeenkwamen, omdat ze vrezen dat hij massaal aan de Oekraïense grens opgestelde troepen het bevel kan geven om elk moment binnen te vallen.

Door Rusland gesteunde separatistische leiders in Oost-Oekraïne hebben een volledige militaire mobilisatie afgekondigd, een dag nadat zij vrouwen en kinderen hadden bevolen naar Rusland te evacueren, onder het mom van een dreigende aanval door Oekraïense troepen. Kiev ontkende de beschuldiging botweg en Washington zei dat het deel uitmaakte van Ruslands plan om een voorwendsel te creëren voor een invasie in Oekraïne. lees meer

Zaterdagochtend waren meerdere explosies te horen in het noorden van de door de separatisten gecontroleerde stad Donetsk in Oost-Oekraïne, aldus een getuige van Reuters.

Separatistische autoriteiten kondigden vrijdag plannen aan om ongeveer 700.000 mensen te evacueren uit vrees voor een dreigende aanval van Oekraïense troepen – een beschuldiging die door Kiev ronduit wordt ontkend.

Vanaf zaterdagochtend waren minder dan 7.000 mensen uit Donetsk geëvacueerd, zei het plaatselijke ministerie van noodhulp. Russische persbureaus zeiden later dat 10.000 evacués in Rusland waren aangekomen.

Uren na de aankondiging van de evacuatie ontplofte een jeep buiten een regeringsgebouw van de rebellen in de stad Donetsk en Russische persbureaus zeiden dat twee explosies Luhansk troffen, een van de belangrijkste steden in de afgescheiden Oekraïense Volksrepubliek Luhansk, en dat een deel van een gaspijpleiding in het gebied in brand vloog.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy was op de jaarlijkse Munich Security Conference waar hij een ontmoeting had met de Amerikaanse VP Kamala Harris, NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en anderen. Hij hield ook een toespraak met daarin deze overduidelijke leugen:

Oekraïne voert consequent de Normandische akkoorden en de Minsk-akkoorden uit. Hun basis is de onbetwistbare erkenning van de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van onze staat. Wij streven naar een diplomatieke regeling van het gewapende conflict. Opmerking: uitsluitend op basis van het internationaal recht.

De Minsk-akkoorden, die door de VN-Veiligheidsraad zijn bekrachtigd, verplichten Kiev tot onderhandelingen met de regering van de Donbas en tot het invoeren van nieuwe wetgeving:

De [eerste] overeenkomst slaagde er niet in de gevechten te stoppen, en werd daarom gevolgd door een herziene en bijgewerkte overeenkomst, Minsk II, die op 12 februari 2015 werd ondertekend. Dit akkoord bestond uit een pakket maatregelen, waaronder een staakt-het-vuren, terugtrekking van zware wapens uit de frontlinie, vrijlating van krijgsgevangenen, constitutionele hervorming in Oekraïne waarbij aan bepaalde gebieden in Donbas zelfbestuur wordt toegekend en de controle over de staatsgrens wordt teruggegeven aan de Oekraïense regering.

De voormalige Duitse kanselier Angela Merkel en de voormalige Franse president François Hollande hebben inmiddels bevestigd dat Kiev niet heeft geprobeerd het akkoord na te komen, maar het heeft gebruikt om tijd te winnen om zijn militairen te trainen en te bewapenen.

Het Donetsk News Agency meldde dat het westen van Donetsk sinds 17 februari zwaar onder vuur ligt:

Van 11.47 uur tot 12.22 uur werden beschietingen gemeld, waarbij in totaal 46 mortier- en granaatwerpers de stad troffen. Het vuur kwam uit de richting van Krasnogorovka.

De DPR wordt sinds 5.30 uur vandaag aangevallen, waarbij een breed scala aan wapens wordt ingezet.

De speciale waarnemersmissie van de OVSE bij de staakt-het-vuren-lijn in Zuidoost-Oekraïne rapporteerde over zaterdag 19 februari 2022 en zondag 20 februari 2022 zonder beide dagen in haar verbale beschrijving te scheiden. In de bij het verslag gevoegde grafiek met het aantal waargenomen incidenten worden beide dagen echter gescheiden. Het aantal totale schendingen van het staakt-het-vuren en explosies op zaterdag is opnieuw gestegen ten opzichte van de vorige dag. Langs vele delen van het front vonden artillerie-uitwisselingen plaats.

In de regio Donetsk registreerde de SMM tussen de avonden van 18 en 20 februari 2.158 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 1.100 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de SMM 591 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk heeft de missie tussen de avonden van 18 en 20 februari 1.073 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder 926 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de missie 975 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Beide partijen bleven zware wapens plaatsen:

T.a.v. de terugtrekking van wapens:

In de door de regering gecontroleerde gebieden van de regio Donetsk zag de missie vier houwitsers die de terugtrekkingslijnen schonden. Ook werden 12 houwitsers, één luchtdoelraketsysteem en één meervoudig raketlanceersysteem gezien in niet door de regering gecontroleerde gebieden in de regio’s Donetsk en Luhansk.

Buiten de terugtrekkingslijnen maar buiten de aangewezen opslagplaatsen zag de SMM 41 tanks en 14 houwitsers in niet door de regering gecontroleerde gebieden in de regio’s Donetsk en Luhansk, waaronder twee oefenterreinen.

Aanwijzingen van aanwezigheid van militairen en militairen in de veiligheidszone

De missie heeft negen gepantserde gevechtsvoertuigen gezien in de door de regering gecontroleerde gebieden van de regio’s Donetsk en Luhansk, alsmede vijf gepantserde gevechtsvoertuigen in de niet door de regering gecontroleerde gebieden van de regio Donetsk.

Op 19 februari zag de missie in Prokhorivka (door de regering gecontroleerd, 53 km ten zuiden van Donetsk) een lichte bedrijfswagen (GAZ-66) met antennes, die werd gebruikt voor het besturen van UAV’s voor de middellange afstand, ongeveer 100 m ten noorden van de weg stilstaan. De missie zag ook twee soldaten van de Oekraïense strijdkrachten in de buurt van de vrachtwagen.

De evacuatie van burgers uit de Donbas-regio werd voortgezet:

Verzamelingen van mensen en konvooien in de regio’s Donetsk en Luhansk

Tijdens de verslagperiode zag de missie op verschillende plaatsen in de niet door de regering gecontroleerde gebieden van de regio’s Donetsk en Luhansk mensen bijeenkomen en verscheidene konvooien van auto’s en bussen (waarvan sommige met borden met “evacuatie” erop) in oostelijke richting rijden met passagiers (vooral vrouwen, kinderen en ouderen).

Op zaterdag steeg het aantal schendingen van het staakt-het-vuren ten opzichte van vrijdag met ongeveer 30%. Het aantal geregistreerde explosies bleef gelijk.

groter

De kaart toont schendingen van het staakt-het-vuren in de kleuren geel, oranje en rood. De meeste daarvan bevinden zich aan de kant van de Donbas-republieken. De bron van de meeste schendingen van het staakt-het-vuren, zoals schietgeluiden of explosies die door camera’s of drones zijn geregistreerd of door waarnemers zijn gehoord, staat vermeld als ‘onbepaald’.

De kaart toont explosies, als kleine zwarte stippen, aan beide zijden van de wapenstilstandslijn voor zaterdag en zondag. Hoewel slechts enkele van de honderden explosies werden gelokaliseerd en gemarkeerd op de kaart, toont een telling van de zwarte stippen enige gelijkmatigheid met 25 inslagen gemarkeerd aan de Donbas-kant en 28 aan de door de regering gecontroleerde kant van de staakt-het-vuren-lijn.

——-

bigger

Gerelateerd (berichten in dit archief):