Bron: CoopTV/antiwar-cafe berlin 21 augustus 2022 ~~~

Volgens het Russische Ministerie van Defensie hebben extremistische elementen in de Oekraïense strijdkrachten tot 100 van hun eigen soldaten geëxecuteerd die hun posities hadden verlaten.

De strafactie werd naar verluidt bevolen om de rest van de troepen te intimideren.

Reeds in april 2022 maakten Oekraïense soldaten melding van vuurpelotons in de gelederen van nationalistische strijders die brute methoden gebruikten om “discipline” te verzekeren aan de frontlinie. Soldaten die zich wilden overgeven werden gedood; gevangen genomen ongehoorzamen werden doodgeschoten toen zij vluchtten.

Ongeveer 100 Oekraïense soldaten zouden door de nationalistische strijders van het Kraken-regiment zijn geëxecuteerd omdat zij hun posities hadden verlaten, aldus het Russische Ministerie van Defensie.

Nadat Russische troepen op 14 augustus een aanval hadden uitgevoerd op de 58e gemotoriseerde infanteriebrigade van Oekraïne in de buurt van de nederzetting Udy in de regio Charkov, vluchtten de overlevenden van de formatie uit hun posities en trokken zich terug, zei ministeriewoordvoerder generaal-majoor Igor Konasjenkov. Om “de orde te herstellen” en de soldaten van de Strijdkrachten van Oekraïne te intimideren, hebben strijders van het neonazistische Kraken Regiment ongeveer 100 soldaten van de 58e Gemotoriseerde Infanterie Brigade geëxecuteerd, zei hij.

Het Kraken-regiment omschrijft zichzelf als een speciale verkennings- en sabotage-eenheid van het Oekraïense ministerie van Defensie, die autonoom naast de reguliere strijdkrachten opereert. Moskou daarentegen beschouwt dit regiment als een uitloper van het beruchte neonazistische Azov-regiment, dat afgelopen mei een verpletterende nederlaag leed in de stad Mariupol. Het Russische Ministerie van Defensie beschuldigt het bataljon ervan zich sinds het begin van het conflict schuldig te hebben gemaakt aan verscheidene oorlogsmisdaden, en beschuldigt het er tevens van verantwoordelijk te zijn voor de brute mishandeling van Russische krijgsgevangenen.

Hoewel er geen informatie is over het aantal strijders van het Kraken-regiment, schatten waarnemers de sterkte van het regiment op ongeveer 1800 strijders, waarvan de meesten veteranen van het Azov-regiment zouden zijn. Sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne heeft het Russische ministerie van Defensie regelmatig melding gemaakt van de liquidatie van honderden strijders van het Kraken-regiment en van andere nationalistische divisies.

De strijders van het Azov Regiment zijn vrijwel van het toneel verdwenen sinds de nederlaag en de overgave in Mariupol. De leemte in de media wordt nu opgevuld door het Kraken-regiment, een gevechtseenheid die vecht in de schaduw van het Oekraïense leger. De Kraken-eenheid is op 24 februari, bij het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne, opgericht door voormalige strijders van het Azov-regiment, zo heeft een woordvoerder van het Oekraïense leger tegenover de media verklaard. Dit maakt de Kraken tot het kleine broertje, om zo te zeggen, van de beruchte neonazi-eenheid Azov.

Het regiment staat onder leiding van de 26-jarige Konstantin Nemichev. Nemitsjev begon zijn politieke carrière in de rechts-radicale partij “Nationaal Korps”, waar hij nog voor zijn afstuderen lid van werd en waarvoor hij zich vorig jaar kandidaat stelde voor het burgemeesterschap van Charkov. Hij werd vierde bij de verkiezingen met een goede vier procent van de stemmen. Hij kon vooral rekenen op de steun van jonge “gewelddadige voetbalfans”, van wie er velen nu in zijn eenheid dienen, zoals de Washington Post berichtte.

Het Kraken bataljon wordt beschuldigd van mishandeling van Russische krijgsgevangenen, wat een oorlogsmisdaad is. Vorige maand zette Moskou Nemitsjev op een opsporingslijst omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de moord op acht Russische krijgsgevangenen, aldus een bericht van het Russische persbureau TASS.