Bron: Caitlin Johnstone 
caitlinjohnstone.com 26 januari 2023 ~~~ 

De omnicidale oorlogssletten hebben het debat over het sturen van tanks naar Oekraïne gewonnen, dus nu is het tijd om te gaan pleiten voor het sturen van F-16’s.

In een artikel getiteld “Oekraïne zet koers naar gevechtsvliegtuigen na veiligstellen tankvoorraden,” meldt Reuters het volgende:

“Oekraïne zal nu aandringen op westerse gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie, zoals de Amerikaanse F-16, na het veiligstellen van leveringen van hoofdtanks, zei een adviseur van de Oekraïense minister van Defensie woensdag.

Oekraïne kreeg een enorme steun voor zijn troepen toen Duitsland woensdag plannen aankondigde om zware tanks aan Kiev te leveren, waarmee een einde kwam aan weken van diplomatieke impasse over de kwestie. De Verenigde Staten staan op het punt een soortgelijke aankondiging te doen.

Net op tijd voor het goede nieuws heeft Lockheed Martin aangekondigd dat de wapenproducent klaar is om de productie van F-16’s op te voeren, mochten ze nodig zijn voor verzending naar Oekraïne.

“Lockheed Martin heeft gezegd dat het klaar is om aan de vraag naar F-16 gevechtsvliegtuigen te voldoen als de VS en hun bondgenoten ervoor kiezen om ze naar Oekraïne te verschepen,” meldt Dave DeCamp van Antiwar. “Tot nu toe zijn de VS en hun bondgenoten terughoudend geweest om gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen uit vrees dat ze gebruikt zouden kunnen worden om Russisch grondgebied aan te vallen. Maar de westerse mogendheden lijken steeds minder bezorgd over escalatie aangezien de VS en Duitsland nu hebben toegezegd hun belangrijkste gevechtstanks te sturen.”

De New York Times heeft een nieuw artikel getiteld “How Biden Reluctantly Agreed to Send Tanks to Ukraine,” met als ondertitel ” De beslissing ontketende een stroom zware wapens uit Europa en bracht de Verenigde Staten en haar NAVO-bondgenoten dichter bij een direct conflict met Rusland.”. De auteurs David E. Sanger, Eric Schmitt en Helene Cooper schrijven:

De aankondiging van president Biden woensdag dat hij M1 Abrams tanks naar Oekraïne zou sturen kwam na weken van gespannen onderhandelingen achter de schermen met de Duitse kanselier en andere Europese leiders, die erop aandrongen dat de enige manier om een stroom van zware Europese wapens te ontsluiten was dat de Verenigde Staten zelf tanks zouden sturen.

Zijn besluit, hoe terughoudend ook, maakt nu de weg vrij voor de levering van Leopard 2 tanks van Duitse makelij aan Oekraïne over twee of drie maanden, geleverd door verschillende Europese landen. Hoewel het onduidelijk is of dit een doorslaggevend verschil zal maken in het lente-offensief dat president Volodymyr Zelensky nu plant om door Rusland in beslag genomen gebied terug te veroveren, is het de laatste in een reeks van geleidelijke escalaties die de Verenigde Staten en zijn NAVO-bondgenoten dichter bij een rechtstreeks conflict met Rusland heeft gebracht.

Wanneer zelfs de bijziende empire-simps van The New York Times erkennen dat de westerse mogendheden hun agressie in een zeer gevaarlijke richting laten escaleren, dan is het raadzaam op te letten.

In een recent artikel voor Responsible Statecraft getiteld “Mission Creep? How the US role in Ukraine has slowly escalated” schetst Branko Marcetic de manieren waarop het Amerikaanse imperium ” herhaaldelijk zijn eigen zelf opgelegde grenzen over wapenoverdrachten heeft overschreden”, door steeds weer toe te geven aan oorlogshaviken en verzoeken van Oekraïense functionarissen om wapens te leveren waarvan het eerder had afgezien uit angst dat ze te escalerend zouden zijn en tot een oorlog tussen nucleaire grootmachten zouden leiden. Marcetic merkt op hoe voorheen ondenkbare agressies zoals NAVO-spionagediensten die sabotageoperaties uitvoeren op de Russische infrastructuur nu worden geaccepteerd, waarbij meer escalaties worden geëist zodra de vorige is uitgevoerd.

Tegen het einde van zijn artikel brengt Marcetic een zeer belangrijk punt naar voren dat meer aandacht verdient: dat het westerse bondgenootschap een beleid heeft opgezet om voortdurend te escaleren telkens als Rusland niet krachtig reageert op een eerdere westerse escalatie.

“Door hun steun aan het Oekraïense leger te escaleren, hebben de VS en de NAVO een stimulans gecreëerd voor Moskou om een drastische, agressieve stap te zetten om de ernst van zijn eigen rode lijnen aan te tonen,” schrijft Marcetic. “Dit zou in het beste geval gevaarlijk zijn, maar vooral wanneer Russische functionarissen duidelijk maken dat ze de oorlog steeds meer zien als een oorlog tegen de NAVO als geheel, en niet alleen tegen Oekraïne, terwijl ze dreigen met een nucleaire reactie op de escalatie van wapenleveranties door het bondgenootschap.”

“Moskou blijft zeggen dat escalerende wapenleveranties onaanvaardbaar zijn en een grotere oorlog kunnen betekenen; Amerikaanse functionarissen zeggen dat, aangezien Moskou niet heeft gereageerd op die dreigementen, zij vrijelijk kunnen escaleren. Rusland wordt effectief verteld dat het moet escaleren om te laten zien dat het serieus is over lijnen,” voegde Marcetic toe op Twitter.

Een goed recent voorbeeld van deze dynamiek is het recente bericht in de New York Times dat de regering Biden overweegt een Oekraïens offensief op de Krim te steunen, wat volgens veel deskundigen een van de meest waarschijnlijke manieren is waarop dit conflict tot een kernoorlog kan leiden. Het artikel meldt dat de regering Biden heeft vastgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat Rusland een escalerende agressie zal beantwoorden, maar de basis voor die beoordeling is kennelijk niets anders dan het feit dat Rusland dat nog niet heeft gedaan.

“De Krim is al vele malen getroffen zonder een massale escalatie van het Kremlin,” citeert de Times een denktank van de RAND Corporation als verklaring voor de overtuiging van de regering Biden dat zij weg kan komen met het steunen van een offensief op de Krim. Maar zoals Dave DeCamp destijds uitlegde, is dat niet eens waar; Rusland heeft zijn agressie aanzienlijk opgevoerd in reactie op de aanvallen op de Krim, en is begonnen kritieke Oekraïense infrastructuur aan te vallen op manieren die het eerder niet had gedaan.

Dus Rusland heeft in feite zijn agressie laten escaleren als reactie op de aanvallen op de Krim, maar niet tegen NAVO-machten. Zolang Rusland alleen escaleert op manieren die de Oekraïners schaden, beschouwt de gecentraliseerde machtsstructuur van de VS deze niet als echte escalaties. De boodschap aan Moskou is dat ze steeds harder zullen worden aangepakt totdat ze de NAVO zelf aanvallen.

En natuurlijk zal dat de zaken ook niet de-escaleren; het zal worden aangegrepen en gesponnen als bewijs dat Poetin een roekeloze gek is die de vrije wereld volledig onuitgelokt aanvalt en koste wat het kost moet worden gestopt, zelfs als dat betekent dat we een nucleair armageddon riskeren. Rusland zou zich natuurlijk bewust zijn van deze duidelijke realiteit, dus de enige manier waarop het in het aas zou happen is als de pijn van het niet reageren zo groot zou worden dat het zwaarder weegt dan de pijn van het reageren. Te oordelen naar zijn acties lijkt het rijk vastbesloten om hen naar dat punt te duwen.

Het is echt griezelig hoezeer de-escalatie en detente uit het publieke debat over Rusland zijn verdwenen. Mensen lijken echt niet te weten dat het een optie is. Ze denken echt dat de enige optie een voortdurende nucleaire escalatie is, en dat al het andere een onderdanige verzoening is. Ze denken dat omdat dat de boodschap is die ze krijgen van de imperiale propaganda machine, en ze krijgen die boodschap omdat dat het werkelijke standpunt van het imperium is.

Ik waarschuw al zolang ik publiekelijk politiek commentaar geef voor het toenemende risico van een nucleair armageddon, en mensen hebben me al die tijd een hysterische idioot en een marionet van Poetin genoemd, zelfs toen we steeds dichter bij het punt kwamen waarover ik al die jaren uit volle borst heb geschreeuwd. Nu kan het niet veel dichterbij komen zonder dat het direct op ons afkomt. Ik hoop ten zeerste dat we dit omkeren voordat het te laat is.