Bron: Scott Ritter SputnikNews, 23 december 2022 ~~~

Goed geld na een misstap gooien is nooit een goede politieke strategie, vooral niet op een moment dat het Amerikaanse publiek de druk voelt van een economie in crisis.

Elke waarnemer van de Amerikaanse binnenlandse politiek moet toegeven dat Joe Biden en Nancy Pelosi weten hoe ze het Congres moeten bewerken. Vier decennia lang liep Biden door de gangen van de Amerikaanse Senaat, waar hij collega’s overreed om stemmen voor wetgeving te krijgen, terwijl Pelosi in het Huis van Afgevaardigden een team vormde. In het Huis van Afgevaardigden deed Nancy Pelosi hetzelfde. Nu, als respectievelijk president en huisvoorzitter, hebben Biden en Pelosi alles uit de kast gehaald om een laatste stuk wetgeving over de eindstreep te krijgen: de goedkeuring van 45 miljard dollar extra steun voor Oekraïne.

Om de mogelijke hindernissen te vermijden die zouden moeten worden overwonnen om een door de Republikeinen gecontroleerd Huis van Afgevaardigden ertoe te bewegen het komende jaar wetgeving aan te nemen die meer hulp aan Oekraïne toestaat, spanden Biden en Pelosi samen om een enorm pakket door te drukken in de laatste dagen van de ‘lame duck’ (demissionaire) periode van Pelosi’s ambtstermijn als voorzitter.

De Amerikaanse president Joe Biden verwelkomt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de South Lawn van het Witte Huis in Washington, DC, op 21 december 2022. – Zelensky is in Washington om de Amerikaanse president Joe Biden te ontmoeten en het Congres toe te spreken – zijn eerste buitenlandse reis sinds de inval van Rusland in februari.
© OLIVIER DOULIERY

Maar de kans bestond dat een dergelijke inspanning door velen in het Congres zou worden gezien voor wat het was – een naakte politieke manoeuvre om de wil van het Amerikaanse volk te omzeilen, dat had gestemd voor de samenstelling van een nieuw Congres dat minder geneigd is om vrijelijk schatten uit te delen ter ondersteuning van een zaak – Oekraïne – die naar het zich laat aanzien aan de ketting ligt. Goed geld over de balk smijten is nooit een goede politieke strategie, zeker niet nu het Amerikaanse publiek de druk voelt van een economie in crisis.

Dan komt Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne en de machtigste propagandist van de VS als het erom gaat het Amerikaanse Congres zover te krijgen dat het zijn portemonnee opent.

Eerder werd de belegerde president van Oekraïne naar de frontlinie gestuurd, waar hij medailles uitdeelde en een vlag in ontvangst nam die was ondertekend door de “helden van Bakhmut”. Zelensky stapte vervolgens in een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht, dat hem naar Washington DC bracht, waar hij op het juiste moment president Biden in het Witte Huis ontmoette (en hem een medaille van een van de “helden” overhandigde), en een gezamenlijke zitting van het Congres toesprak, waarbij hij Pelosi de gesigneerde vlag overhandigde.


Nancy Pelosi verwees naar het precedent van Winston Churchill toen Zelensky het Congres toesprak. Maar laat er geen twijfel over bestaan: De tekst “Ukraine is alive and kicking” zal niet worden gegraveerd naast de woorden van de voormalige Britse premier. In feite zal niemand zich over een jaar iets herinneren van Zelensky’s toespraak; de inhoud was net zo leeg als de zaak die het beweerde te steunen. Het bezoek van Zelensky aan Washington was weinig meer dan lege gebaren en lege woorden, die werden gebruikt om de meer dan 100 miljard dollar aan hulp die het afgelopen jaar voor Oekraïne is uitgetrokken, te verdoezelen.

Nancy Pelosi (D-CA) (R) en Kamala Harris (L), voorzitter van het Amerikaanse Huis, overhandigen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een Amerikaanse vlag na zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres in het Amerikaanse Capitool in Washington DC op 21 december 2022. © MANDEL NGAN

Opdat niemand uit het oog verliest wat er tijdens het bezoek van Zelensky in Washington DC gebeurde. Denk aan het volgende: het had niets te maken met het leveren van de wapens die Oekraïne zegt nodig te hebben om met succes oorlog te voeren tegen Rusland. Niets op Zelensky’s zogenaamde “kerstlijstje” werd gefinancierd door het Congres – geen M-1 Abrams tanks, geen F-16 gevechtsvliegtuigen, geen lange afstands artillerie raketten, geen extra Patriot grond-lucht raket batterijen.

De Amerikaanse regering speelde op een binnenlands publiek, wat betekent dat de beeldvorming over militaire bijstand belangrijker is dan Oekraïne te geven wat het denkt nodig te hebben. De standaard Amerikaanse excuses – geavanceerde tanks en vliegtuigen zijn te moeilijk te onderhouden, dat de Oekraïense soldaat beter af is met oude wapens uit het Sovjettijdperk dan met moderne westerse equivalenten – worden betwist door het feit dat de huidige formule voor militaire bijstand heeft gefaald. Rusland heeft de situatie op het slagveld gestabiliseerd en maakt zich op om het initiatief te grijpen, een realiteit die de tientallen miljarden dollars aan militaire hulp die naar Oekraïne zijn gestuurd overbodig maakt. Het huidige pakket, met uitzondering van een enkele Patriot-raketbatterij, is gewoon meer van hetzelfde, wat vrijwel garandeert dat Oekraïne dit conflict zal blijven verliezen.

Dit lijkt natuurlijk een uitkomst die de VS bereid zijn te accepteren. Het Amerikaanse beleid lijkt erop gericht om, om de Amerikaanse senator Lyndsey Graham te parafraseren, Oekraïne tot de laatste Oekraïner te laten vechten, zolang Rusland daarbij een zware prijs betaalt. Dit is Oekraïne bekend, en toch kwam Zelensky naar Washington DC.

Oekraïense militairen bereiden zich voor om Russische stellingen te beschieten vanuit een door de VS geleverde M777 houwitser in de regio Kharkiv, Oekraïne, 14 juli 2022. © AP Photo / Evgeniy Maloletka

Dat een Oekraïense leider zich zo ver zou verlagen dat hij zo graag als politieke marionet op het binnenlandse politieke toneel van de VS zou dienen, spreekt boekdelen over de realiteit van hoe ver Oekraïne het afgelopen jaar is gevallen. De tragedie is dat, in plaats van Oekraïne te helpen overwinnen in zijn oorlog met Rusland, de hulp van de VS alleen de verdere vernietiging van de Oekraïense natie en haar bevolking zal garanderen.

Topfoto: Volodymyr Zelensky draagt “Oekraïne of de dood” tijdens een bezoek aan het oosten van het land.