Bron: Scott Ritter 
Consortium News 31 januari 2023 ~~~ 

Met het besluit om Leopard gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, doorbreekt Olaf Scholtz de zelfopgelegde beperkingen op de rol van het leger in de Duitse buitenlandse politiek die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog gelden.

Twee dagen voor de holocaustherdenking vorige week kondigde de Duitse kanselier Olaf Scholz, onder zware druk van Washington en pro-oorlogsleden van zijn eigen regering, aan dat Duitsland 14 Leopard 2A6 main battle tanks naar Oekraïne zou sturen.

In zijn antwoord op mediavragen in de Duitse Bondsdag verklaarde Scholz:

“Het is goed dat we nauw samenwerken met onze internationale partners om Oekraïne te steunen – financieel, met humanitaire hulp, maar ook met wapenleveranties. Nu kunnen we zeggen dat wij en Groot-Brittannië in Europa de meeste wapens voor Oekraïne beschikbaar hebben gesteld. Duitsland zal altijd voorop lopen als het gaat om steun aan Oekraïne.”

Twee dagen later, op haar eigen persconferentie, reageerde de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova:

“We herinneren ons allemaal wat Duitse tanks zijn. Dit zijn machines die een symbool werden, niet alleen van de dood… niet alleen van een dodelijke ideologie. Ze werden een symbool van misantropie, als een wereldwijde existentiële bedreiging voor de planeet.

Als je leest over nazisme en fascisme over die tijd in de Tweede Wereldoorlog, denk ik dat deze SS-uniformen en deze zeer Duitse tanks en deze symbolen van het Derde Rijk een wereldwijd symbool waren geworden van de val van de mensheid in de afgrond van haat en gruwel en massamoord.”

Zakharova had meer te zeggen:

“Het waren precies de Duitse tanks die het symbool werden – het anti-symbool, zou ik zeggen – dat voor altijd in het geheugen van de hele mensheid zal blijven. Nu zullen deze Duitse tanks opnieuw op ons land staan. Wat verwacht Berlijn dan? Dat deze gepantserde voertuigen, met al hun symbolen toen en nu, dat ze onze dorpen en woongebieden zullen doorkruisen? Wij herinneren ons het einde van die tijd. Herinnert Berlijn zich dat?”

Het Morgenthau Plan

Henry Morgenthau, Jr., midden, met FDR in Poughkeepsie, NY, 6 november 1944. (FDR Presidential Library & Museum/Wikimedia Commoms)

In de nasleep van de gruwelijke wreedheden die Nazi Duitsland de wereld aandeed, waren er velen die geloofden dat Duitsland niet langer het morele recht had om te bestaan.

President Franklin D. Roosevelt’s Minister van Financiën Henry Morgenthau, Jr. was één van die mensen. In 1944 kondigde hij een plan af, later bekend als het “Morgenthau Plan”, dat opriep tot demilitarisering en ontmanteling van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

“Het doel van de geallieerde strijdkrachten moet zijn,” schreef Morgenthau, “om de volledige demilitarisatie van Duitsland in de kortst mogelijke tijd na de overgave te bereiken. Dit betekent de volledige ontwapening van het Duitse leger en volk (inclusief de verwijdering of vernietiging van al het oorlogsmateriaal), de totale vernietiging van de gehele Duitse wapenindustrie en de verwijdering of vernietiging van andere belangrijke industrieën die fundamenteel zijn voor de militaire kracht.”

Morgenthau gaf bijzondere aandacht aan het Ruhrgebied. “Hier ligt het hart van de Duitse industriële macht, de ketel van oorlogen,” schreef hij. “Dit gebied moet niet alleen worden ontdaan van alle bestaande industrieën, maar zo worden verzwakt en gecontroleerd dat het in de nabije toekomst geen industriegebied kan worden.”

Morgenthau richtte zich niet alleen op de industriële mogelijkheden, maar ook op het menselijk potentieel om ze in stand te houden. “Alle mensen in het gebied moet duidelijk worden gemaakt dat dit gebied niet opnieuw een industriegebied mag worden. Dienovereenkomstig moeten alle mensen en hun gezinnen binnen het gebied die speciale vaardigheden of technische opleidingen hebben, worden aangemoedigd om permanent uit het gebied te migreren en zo wijd mogelijk te worden verspreid,” zei hij.

Nieuw veiligheidsmodel

Leopard 2A4 tank in Singapore, 2010. (CABAL, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons)

Deze geschiedenis lijkt vergeten voor Armin Papperger, de CEO van Rheinmetall AG, de producent van de Leopard 2 tank. Het hoofdkantoor van Rheinmetall AG bevindt zich in Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, het epicentrum van het Ruhrgebied waar het Morgenthau Plan zich op richtte. Papperger en zijn bewapeningsbedrijf zijn de begunstigden van de Zeitenwende (“keerpunt”) politiek van de Duitse Kanselier Olaf Scholz, aangekondigd met grote fanfare op 27 februari 2022 – drie dagen na de invasie van Rusland in Oekraïne.

In deze toespraak keerde Sholtz zich af van de Duitse ervaringen van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog, waar ongebreideld Duits militarisme samen met Duitse industriëlen een enorme militaire capaciteit opbouwde, die vervolgens werd gekoppeld aan een agressief Duits buitenlands beleid dat uitmondde in een wereldwijd conflict.

Sholtz riep nu militaire afschrikking uit als het nationale veiligheidsmodel voor Duitsland in de toekomst, met inbegrip van een enorme stijging van de defensie-uitgaven die de winstmarges van bedrijven als Papperger’s Rheinmetall AG drastisch zouden verhogen.

Het hoofdkantoor van Rheinmetall in Düsseldorf, Duitsland. (Dacse, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Volgens Papperger is de Zeitenwende van Scholz inderdaad een keerpunt geweest voor Duitsland, waardoor veel Duitsers voorbij de zelfopgelegde beperkingen op de rol van het Duitse leger in de Duitse buitenlandse politiek, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog van kracht waren, konden kijken.

“Vroeger werden we beledigd en soms bedreigd,” zei Papperger tegen een verslaggever. “Tegenwoordig zeggen en schrijven mensen me: ‘Godzijdank zijn jullie er.'”

Papperger lijkt niet verontwaardigd over de rol die hij en zijn bedrijf hebben gespeeld bij de verzending van Duitse tanks naar Oekraïne. “Ik denk na over wat wapens kunnen doen,” zei hij. “Maar ik denk ook aan wat er kan gebeuren als je geen wapens hebt. Dat zie je nu in Oekraïne.”

Scholz, Papperger en hun soortgenoten zouden er goed aan doen het voorbeeld van de voormalige Duitse kanselier Willie Brandt in overweging te nemen.

Gedenkplaat in Warschau ter herinnering aan Willie Brandt’s “Warsaw genuflection.” (Szczebrzeszynski, Publiek domein, Wikimedia Commons)

Op 7 december 1970 reisde Brandt naar Polen, waar hij zo’n 25 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een verdrag wilde ondertekenen over het wederzijds afzien van het gebruik van geweld en de erkenning van de naoorlogse grenzen van het land.

Zich bewust van de morele verantwoordelijkheid die hij droeg ten aanzien van de geschiedenis van Duitsland met de Polen, legde hij een krans bij het Monument voor de Gettohelden in Warschau. Maar Brandt deed niet gewoon zijn hoofd buigen; hij viel op zijn knieën in wat nu bekend staat als de “Warschauer kniebuiging”, waar hij meer dan een minuut bleef.

Uit de symbolische actie van de “Warschauer kniebuiging” ontstond wat bekend werd als Ostpolitik, het proces van normalisering en openheid tussen West-Duitsland en “het Oosten” – Rusland en de naties en gebieden die, in hun totaliteit, de belangrijkste slachtoffers waren van de wetteloze aanvalsoorlogen van Nazi-Duitsland.

Elementen van Ostpolitik waren te vinden in het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die 16 jaar lang de Duitse regering leidde en uiteindelijk in 2021 aftrad na verkiezingen waarbij haar christendemocratische partij werd verslagen door een coalitie onder leiding van de sociaaldemocraat Scholz en de leider van de groene partij Annalena Baerbock.

Merkel, die vloeiend Russisch spreekt, promootte openlijk een beleid dat gebaseerd was op het ondersteunen van de handel met Rusland, waarbij ze opmerkte dat Duitsland, gezien zijn omvang, er niet mee weg kon komen zijn grote buur in het oosten te negeren.

Merkels verraad

Maar het Ruslandbeleid van Merkel had een duistere kant, een kant die zich manifesteerde in de vorm van bedrog en verraad van zowel de Ostpolitik van Brandt als de schijnbaar oprechte zoektocht van Rusland naar een vreedzame oplossing voor het geweld dat in 2014 in de Donbass was uitgebroken na de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj door een pro-westerse coup en zijn vervanging door een door Oekraïense nationalisten gekozen regering.

“Het Minsk-akkoord van 2014”, gaf Merkel onlangs toe aan de Duitse media, verwijzend naar een staakt-het-vurenakkoord dat zij samen met de Oekraïense president Petro Porosjenko, de Franse president Francois Hollande en de Russische president Vladimir Poetin had bemiddeld, “was een poging om Oekraïne tijd te geven” om sterker te worden.

Merkels bekentenis wordt weerspiegeld door zowel Porosjenko als Hollande, die beiden toegeven dat de Minsk-akkoorden weinig meer waren dan een schijnvertoning om de NAVO tijd te geven een Oekraïens leger op te bouwen dat in staat is de door Rusland gesteunde troepen in Donbass te verslaan.

17 oktober 2014: De Russische president Vladimir Poetin, links, in gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko, rechts, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. (Kremlin.ru, CC BY 4.0, Wikimedia Commons)

In dit licht bezien lijkt de aankondiging van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier op de Veiligheidsconferentie van München in 2014 dat “Duitsland bereid moet zijn zich eerder, besluitvaardiger en substantiëler met het buitenlands en veiligheidsbeleid te bemoeien” weinig meer te zijn dan de aankondiging van een beleid dat erop gericht is Duitsland en Rusland naar een oorlog te leiden.

De huidige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Baerbock, heeft iedere pretentie van wat het werkelijke beleid van Duitsland ten opzichte van Rusland is, laten varen. Tijdens een thematoespraak vorige week voor de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa in Straatsburg, Frankrijk, verklaarde Baerbock: “Wij voeren een oorlog tegen Rusland en niet tegen elkaar”.

Baerbock probeerde recht, democratie en mensenrechten te verdedigen als reactie op “de moorddadige aanval van Rusland op het volk van Oekraïne”.

Baerbocks eerlijkheid gaat echter in tegen het beleid van haar eigen politieke partij, de Duitse Groene Partij, die in haar manifest van 2021 aan de vooravond van de Duitse nationale verkiezingen expliciet oproept tot een verbod op de “uitvoer van wapens en militair materieel” naar oorlogsgebieden. “Duitsland moet een drijvende kracht zijn in de politieke de-escalatie van conflicten”, aldus het manifest.

De hypocrisie van Baerbock en de Groene Partij wordt alleen geëvenaard door die van Scholz, en Merkel voor hem, die beiden een weg van Duits militarisme en buitenlands activisme hebben omarmd – precies de beleidskoersen die Duitsland in beide wereldoorlogen op hun pad naar een ramp hebben gebracht.

Verlies van onafhankelijkheid

Het was deze beleidsrichting waarover Zacharova sprak toen zij tijdens haar persconferentie van zondag de Duitse leiders smeekte “niet dezelfde fouten te maken als de Duitse voorouders, waarvoor het Duitse volk een enorme prijs heeft betaald.”

Zakharova staarde in de camera en richtte zich tot het Duitse volk:

“De dag dat werd toegestaan dat Leopard tanks naar Oekraïne werden gestuurd is historisch omdat het datgene waarover we spraken, dat Duitsland zijn soevereiniteit volledig heeft verloren, heeft gecementeerd. En Scholz heeft zojuist het verlies van de onafhankelijke Duitse buitenlandse politiek voor altijd getekend.”

Zakharova had geen hulp nodig om haar laatste punt kracht bij te zetten – ze kreeg alle hulp die ze nodig had van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor politieke zaken Victoria Nuland, die tijdens een getuigenis voor de Amerikaanse Senaat op vrijdag opschepte tegen de Texaanse senator Ted Cruz: “Net als u ben ik, en ik denk dat de regering dat ook is, zeer verheugd te weten dat Nord Stream 2 nu, zoals u graag zegt, een stuk metaal op de bodem van de zee is.”

Nord Stream 2 was een belangrijk stuk kritieke energie-infrastructuur dat door Duitse en Russische bedrijven samen werd gebouwd voor een bedrag van meer dan 12 miljard dollar om jaarlijks ongeveer 55 miljard kubieke meter aardgas van Rusland aan Duitsland te leveren. Op 26 september 2022 werd de Nord Stream 2 pijpleiding vernietigd door door mensen veroorzaakte explosies. Geen enkel land heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen op zich genomen, hoewel Rusland de VS en het Verenigd Koninkrijk de schuld geeft.

De opmerkingen van Nuland komen precies één jaar nadat zij soortgelijke verklaringen aflegde voor dezelfde Senaatscommissie. “We blijven sterk en duidelijk communiceren met onze Duitse bondgenoten,” zei Nuland. “Als Rusland Oekraïne binnenvalt, op welke manier dan ook, zal Nord Stream 2 niet doorgaan.”

Ondanks extreme terughoudendheid, dezelfde terughoudendheid die hij toonde tegenover het verschepen van de Leopards, sloot Scholz vorig jaar Nord Stream 2 af toen het op het punt stond te openen. Het was een duidelijke verklaring van de overgave van Duitse soevereiniteit aan Amerikaanse beleidsbelangen.

Jammer voor de Duitse natie die de lessen van haar geschiedenis vergeet.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, links, met de Duitse kanselier Olaf Scholz in Berlijn, 18 januari 2021. (NAVO, Flickr)

Scott Ritter is een voormalig inlichtingenofficier van het Amerikaanse Korps Mariniers die in de voormalige Sovjet-Unie heeft gediend om wapenbeheersingsverdragen uit te voeren, in de Perzische Golf tijdens operatie Desert Storm en in Irak om toe te zien op de ontwapening van massavernietigingswapens. Zijn meest recente boek is Disarmament in the Time of Perestroika, gepubliceerd door Clarity Press.