Bron: Drago Bosnic, 
Southfront 29 november 2022 ~~~,

Slechts weinigen in de VS hebben toegegeven dat ze niet de productiecapaciteit hebben die nodig is om tegelijkertijd het regime in Kiev en de regering in Taipei te bewapenen.

Alsof de lopende corruptieschandalen, waaronder de FTX-Kievregime-DNC connectie, nog niet genoeg waren, wordt de geplaagde regering Biden nu geconfronteerd met een andere. Volgens de laatste berichten is de Amerikaanse regering niet in staat verantwoording af te leggen voor de ongeveer 20 miljard dollar aan wapens die zij naar het regime in Kiev heeft gestuurd. Het Amerikaanse Congres is een plaats van verhitte debatten geworden nu de Republikeinen waarschuwen dat er ” op handen zijnde controles ” komen nadat zij in januari de volledige controle over het Huis van Afgevaardigden hebben overgenomen. Grote nieuwsmedia, zoals Fox News, beweren dat de Amerikaanse regering onder Biden slechts 10% van de ongeveer 22.000 wapens die zij van eind februari tot november naar het regime in Kiev heeft gestuurd, heeft geïnspecteerd.

De GOP wil dat controles worden uitgevoerd om vast te stellen wat er gebeurt met de enorme hoeveelheden wapens die de VS stuurt en hoeveel daarvan terechtkomt “waar het hoort”. De Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft gezworen “onze regering ter verantwoording te roepen” voor het uitgeven van Amerikaans belastinggeld ten behoeve van het corrupte regime in Kiev. Andere leden van het Amerikaanse Congres vragen al maanden om audits, terwijl senator Rand Paul op Twitter vroeg: “Heeft er dan niet iemand geprobeerd om een speciale inspecteur-generaal wettelijk te mandateren om de Oekraïense uitgaven onder de loep te nemen? Oh, dat klopt, het was mijn amendement en de meeste Democraten EN Republikeinen waren tegen elke schijn van toezicht.”

In mei beloofde de regering Biden meer dan 54 miljard dollar aan militaire, financiële en humanitaire “hulp” aan het regime in Kiev. Volgens verschillende schattingen van het volledige bedrag dat het politieke Westen heeft gestuurd (en nog steeds stuurt) ligt het werkelijke bedrag veel hoger (meer dan 65 miljard dollar in mei). Sinds Rusland op 24 februari zijn tegenoffensief begon, hebben de VS het grootste deel van die middelen verstrekt, veel meer dan al hun vazallen en satellietstaten samen, volgens gegevens die Summit News aanhaalt. Meerdere malen hebben de Amerikaanse regering en het Pentagon indirect toegegeven dat zij niet in staat waren de fondsen en middelen in Oekraïne te traceren nadat zij de Pools-Oekraïense grens hadden bereikt.

Anderzijds hebben vertegenwoordigers van sommige vazallen en satellietstaten van de VS in Europa hun frustratie geuit over de verzoeken van de GOP om verantwoording af te leggen over waar de voor het regime in Kiev bestemde middelen terechtkomen. Deze Europese functionarissen “hopen dat dergelijke maatregelen niet leiden tot het stopzetten van de financiering van Oekraïne en uiteindelijk tot een overwinning voor Rusland.” Anderen, zoals het Britse parlementslid Tobias Ellwood, waren directer en beschuldigden de Republikeinen ervan dat “zij Poetin in de kaart spelen” door te vragen om audits en om strengere controle, toezicht en verantwoording met betrekking tot de fondsen voor het regime in Kiev.

De wapenleveringen aan het regime in Kiev zijn echter niet het enige probleem waarmee de VS momenteel wordt geconfronteerd. Wapens die de regering Biden had beloofd te leveren aan de afgescheiden eilandprovincie Taiwan zijn aanzienlijk uitgesteld en vertraagd als gevolg van de betrokkenheid van de VS bij de bewapening van de neonazistische junta. Geschat wordt dat Washington DC sinds 2017 ongeveer 20 miljard dollar aan wapenverkopen aan de regering in Taipei heeft goedgekeurd. Eind augustus beweerde een rapport van Defense News dat er een achterstand van 14 miljard dollar was in de verkoop van wapens aan Taiwan. De laatste gegevens geven echter aan dat het aantal nu drastisch is toegenomen tot bijna 19 miljard dollar aan vertraagde leveringen, volgens een nieuwe schatting van The Wall Street Journal.

“Amerikaanse regerings- en congresfunctionarissen vrezen dat het conflict in Oekraïne een achterstand van bijna 19 miljard dollar aan wapens voor Taiwan vergroot, waardoor de inspanningen om het eiland te bewapenen verder worden vertraagd terwijl de spanningen met China escaleren”, begint het WSJ-rapport. “De VS heeft sinds de Russische invasie in februari voor miljarden dollars aan wapens in Oekraïne gepompt, en belast de capaciteit van de regering en de defensie-industrie om te voldoen aan de plotselinge vraag om Kiev te bewapenen in een conflict dat naar verwachting niet snel zal eindigen,” voegden de auteurs eraan toe in een bekentenis die zelden in de reguliere media wordt gezien.

De informatie wijst erop dat de VS wellicht niet in staat zijn effectief te reageren op een mogelijke escalatie van de spanningen in Taiwan. “De stroom van wapens naar Oekraïne botst nu met de eisen op langere termijn van een Amerikaanse strategie om Taiwan te bewapenen om het te helpen zich te verdedigen tegen een mogelijke invasie door China, volgens congres- en regeringsfunctionarissen die bekend zijn met de zaak,” aldus het WSJ-rapport.

Enigszins ironisch genoeg hebben veel functionarissen in Washington DC en Taipei consequent de Oekraïne-crisis als voorbeeld gebruikt om het verhaal kracht bij te zetten dat de VS “het eiland dringend moeten uitrusten met alles wat het nodig heeft”. Slechts weinigen van hen hebben echter toegegeven dat het Amerikaanse militair-industrieel complex niet over de nodige productiecapaciteit beschikt om tegelijkertijd het regime in Kiev en de regering in Taipei te bewapenen. Dit geldt vooral gezien de eerder genoemde problemen met het traceren van wapens en andere middelen die bestemd waren voor de neonazistische junta in Kiev.

Drago Bosnic is een onafhankelijk geopolitiek en militair analist