Bron: Moonofalabama 14 februari 2023 ~~~

14 februari 2022 was een relatief rustige dag. De VS wisten dat Oekraïne binnenkort een grote aanval zou doen op de afvallige republieken Dontezk en Luhansk. Om de daar wonende Russen te beschermen zou de Russische Federatie zich genoodzaakt zien Oekraïne binnen te vallen. Het Witte Huis bleef waarschuwen voor een komende ‘Russische invasie’ die de komende Oekraïense acties zouden uitlokken.

De Washington Post berichtte over een oorlogsvoorbereidingsgroep in het Witte Huis. De voorbereidingen waren al een tijdje aan de gang:

Terwijl de vrees voor mogelijke Russische agressie tegen Oekraïne groeit, is een “Tiger Team” onder leiding van het Witte Huis in stilte aan het uittekenen hoe de Verenigde Staten zouden reageren op een reeks schokkende scenario’s, van een beperkt machtsvertoon tot een grootschalige invasie met massaslachtoffers.

Het Tiger Team ontstond officieel in november, toen de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan Alex Bick, de NSC-directeur voor strategische planning, verzocht een planningsproject te leiden voor meerdere agentschappen. Bick heeft de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Energie, Financiën en Binnenlandse Veiligheid erbij gehaald, samen met het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling om een mogelijke humanitaire crisis te bekijken.

De inlichtingendiensten zijn er ook bij betrokken, om de verschillende mogelijke acties van de Russen en de risico’s en voordelen van elke actie in kaart te brengen.

Deze planning is aan de gang terwijl andere instanties hun eigen voorbereidingen treffen. Het ministerie van Financiën heeft potentiële sanctiepakketten opgesteld en het Pentagon heeft extra troepen gepland op hetzelfde moment dat het Witte Huis de laatste hand legde aan zijn draaiboek.

Een van de grootste zorgen van het Tiger Team is dat Rusland probeert het valse verhaal te verspreiden dat Oekraïne, geholpen door het Westen, zich voorbereidt op een offensief in Oost-Oekraïne en dat Rusland het slachtoffer is.

We zullen de komende dagen zien wie de aanval echt heeft ingezet.

Het Kremlin was er nog niet van overtuigd dat het tot een oorlog zou komen:

Tijdens een bijeenkomst in het Kremlin vertelde de minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aan Poetin dat hij geloofde dat er nog ruimte was voor een dialoog over de Russische verzoeken om een nieuwe veiligheidsovereenkomst met het westen, die werden geformuleerd toen Rusland de afgelopen weken 140.000 troepen rond de grenzen van Oekraïne verzamelde.

“Volgens mij zijn onze mogelijkheden nog lang niet uitgeput. Deze mogen zeker niet tot in het oneindige doorgaan. Maar in dit stadium stel ik voor dat ze worden voortgezet en geïntensiveerd,” zei Lavrov tegen Poetin.

“Wij waarschuwen voor eindeloze gesprekken over kwesties die vandaag moeten worden opgelost. Toch moet ik als minister van Buitenlandse Zaken zeggen dat er altijd een kans is”, aldus Lavrov.

Tegelijkertijd zei een hoge Russische diplomaat tegen de Guardian dat Rusland het recht heeft een tegenaanval tegen Oekraïne in te zetten als het vindt dat Kiev de bevolking van Oost-Oekraïne bedreigt.

“We zullen Oekraïne niet binnenvallen, tenzij we daartoe worden geprovoceerd,” zei Vladimir Tsjizjov, ambassadeur van Rusland bij de EU, in een interview in Brussel.

“Als de Oekraïners een aanval op Rusland inzetten, moet je niet verbaasd zijn als wij in de tegenaanval gaan. Of als ze waar dan ook – Donbas of waar dan ook – schaamteloos Russische burgers beginnen te vermoorden,” zei hij.

Er was diplomatie aan de gang met een telefoongesprek tussen president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson. De Duitse kanselier Olaf Scholz was in Kiev om te proberen de komende oorlog te stoppen. Het was veel te laat.

De speciale waarnemersmissie van de OVSE bij de wapenstilstandslijn in Oost-Oekraïne meldde op 14 februari dat het front opnieuw ongewoon rustig was:

In de Donetsk regio registreerde de missie 17 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder één explosie. In de voorgaande 24 uur registreerde zij 157 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk registreerde de SMM 157 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 40 explosies. 80 van de schendingen van het staakt-het-vuren werden beoordeeld als een schietoefening buiten de veiligheidszone. In de voorgaande 24 uur registreerde de SMM 80 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Er was een opmerkelijke waarneming van een Oekraïense tankconcentratie:

In strijd met de terugtrekkingslijnen nam de missie 22 tanks waar in een door de regering gecontroleerd gebied en één mortier in een niet door de regering gecontroleerd gebied in de regio Luhansk.

Dat betrof een ongewoon groot aantal Oekraïense T-72’s bij Pidlisne, 70 km ten noordwesten van Luhansk.

De waargenomen aantallen schendingen van het staakt-het-vuren en explosies waren minder dan het gemiddelde van de afgelopen 7 en 30 dagen en minder dan het dagelijkse gemiddelde in heel 2021. De concentratie van explosies ten zuiden van Sadovyi (niet door de regering gecontroleerd, 57 km ten zuidwesten van Luhansk) werd beoordeeld als afkomstig van een live oefening. Het is gemarkeerd met het oranje punt op de grenslijn tussen Luhansk en Donetsk.


Gerelateerd (berichten in dit archief):