Bron: Southfront 21 augustus 2022 ~~~

Het Russische leger heeft met Kalibr-kruisraketten een munitiedepot in de Oekraïense regio Odessa vernietigd, waar raketten voor door de VS geleverde M142 HIMARS-systemen waren opgeslagen, zo maakte het Russische ministerie van Defensie op 21 augustus bekend.

“Zeer nauwkeurige Kalibr-raketten voor de lange afstand op zee in de buurt van het dorp Mayorskoye in de regio Odessa vernietigden een munitiedepot met raketten voor de Amerikaanse HIMARS meervoudig gelanceerde raketsystemen en luchtafweersystemen van westerse makelij,” vertelde de woordvoerder van het ministerie, luitenant-generaal Igor Konashenkov, aan verslaggevers.

Het ministerie deelde een video waarop de lancering te zien is van twee 3M14T Kalibr kruisraketten vanaf wat een Admiraal Grigorovich-klasse fregat lijkt te zijn van de Zwarte Zee Vloot van de Russische Marine.

De 3M14T heeft een bereik van 1500-2500 kilometer. Het geleidingssysteem van de raket is opgebouwd rond een INS [inertieel navigatiesysteem] en GLONASS satellietgeleidingssystemen.

De kruisraket, die een topsnelheid heeft van Mach 2,9, kan met behulp van een TERCOM [terreincontour matching] systeem zo laag vliegen als 20 meter boven water en 50 meter boven de grond. Hij is bewapend met een 450 kg wegende HE-FRAG [high explosive fragmentation] of bunker buster warhead.

De VS heeft Oekraïne tot dusver 20 HIMARS-lanceerinrichtingen geleverd. Sommige van deze lanceerinrichtingen zijn reeds vernietigd of beschadigd door het Russische leger.

De aan Oekraïne geleverde HIMARS zijn bewapend met GMLRS precisiegeleide raketten van de series M30/M31, die een bereik hebben van meer dan 70 kilometer. GMLRS-raketten worden geleid door een GPS-ondersteund traagheidsnavigatiesysteem en hebben een circulaire waarschijnlijke fout van één meter. Elke draagraket kan worden geladen met een pod van zes raketten. Een enkele GMLRS-raket kost meer dan 100.000 dollar.

De strijdkrachten van Kiev hebben de precisiegestuurde HIMARS-raketten gebruikt om woonwijken en civiele infrastructuur in de Donbass en in de regio’s Kherson en Zaporizjzja als doelwit te nemen. Op 29 juli werden ten minste 53 gevangenen van het nationalistische Azov-regiment gedood en raakten meer dan 75 anderen gewond toen Oekraïense HIMARS-raketten de Olenivka-gevangenis in Donetsk troffen.

Ondanks het twijfelachtige gebruik van het systeem door de Kievse strijdkrachten, omvatte het meest recente militaire hulppakket van de VS aan Oekraïne voor miljoenen aan GMLRS-raketten.

Topfoto: U.S. Army in oefening met M142 HIMARS op Fort A.P. Hill Landing Zone, Virginia, 20 juli, 2020. (U.S. Army Photo by Spc. Daniel J. Alkana, 22nd Mobile Public Affairs Detachment) (Pfc. Daniel Alkana)