Bron: Lucas Leiroz 
infobrics 2 februari 2023 ~~~

In het kader van de Russische speciale militaire operatie wordt in februari een nieuwe golf van activiteit verwacht. De recente veranderingen in het bevel over de operatie lijken zorgvuldig te zijn gepland om de strijd naar een nieuw niveau te tillen en verschillende strategische doelstellingen van Moskou kunnen binnenkort worden bereikt, waardoor het verloop van het conflict radicaal verandert.

Volgens informatie van Russische militairen wordt een groot offensief voorbereid voor de periode tussen februari en begin maart. De informanten zeggen dat de doelstellingen zullen zijn:

  1. het bereiken van de grenzen van de onlangs opnieuw in de Russische Federatie opgenomen regio’s, het pacificeren van de nieuwe oblasten;
  2. Nikolajev, Odessa en de gehele Zwarte Zeekust veroveren en Transnistrië bereiken;
  3. het innemen van Kiev, waardoor een politieke capitulatie van het neonazistische regime tot begin maart wordt afgedwongen.

Het grondgebied van Wit-Rusland wordt de belangrijkste springplank voor de komende aanval. Gemobiliseerde Russische militairen worden getraind in trainingskampen in Wit-Rusland, waar zwaar militair materieel en gevechtsvliegtuigen zijn geconcentreerd. Een grote bombardementsmacht is klaar voor actie. Ook hebben Russische troepen in Wit-Rusland strategische informatie verzameld over de locatie van Oekraïense eenheden, vooral over de luchtverdediging van Kiev, waarbij inlichtingen worden verzameld die zullen worden gebruikt om de aanvallen te plannen.

Naast Belarus zijn ook Zaporozhye en Lugansk belangrijke centra voor de Russische strategie. Er wordt verwacht dat tijdens het offensief vanuit deze regio’s massale aanvallen zullen komen, waarbij in korte tijd vijandelijke eenheden worden vernietigd, wat een snelle Russische opmars op het slagveld mogelijk zal maken, waarbij de in de bovengenoemde doelstellingen genoemde zones zullen worden bereikt.

Bronnen melden ook dat, wil het offensief slagen, de Russische strijdkrachten zich zullen concentreren op het blokkeren van alle aanvoerlijnen van de vijand. De belangrijkste aanvoerroute naar Oekraïne is de grens met Polen, waar munitie en militaire uitrusting van de NAVO wordt doorgevoerd.

De omstandigheden op het slagveld lijken gunstig voor het bereiken van deze doelstellingen. De Oekraïense strijdkrachten zijn momenteel uitgeput en zwak. Aan de andere kant zijn de gemobiliseerde Russische soldaten volledig voorbereid op intensieve gevechten. Bovendien hebben de Russische artillerieposities in Wit-Rusland en in de bevrijde gebieden een bevoorrechte ligging, wat de kansen op de overwinning in het komende offensief aanzienlijk vergroot.

Valery Gerasimov, chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten, is bevorderd tot commandant van de gezamenlijke strijdkrachten van de Russische Federatie in de speciale militaire operatiezone. De komst van Gerasimov lijkt een stap te zijn geweest naar de eindfase van de speciale militaire operatie.

Zijn voorganger, generaal Surovikin speelde een belangrijke rol toen hij het commando voerde. Als veteraan uit Tsjetsjenië en Syrië en met uitgebreide ervaring in terrorismebestrijding, werd Surovikin op die post gezet op een moment dat de Oekraïense terroristische acties toenamen. Hij vervulde het doel om het offensieve potentieel van de vijand te neutraliseren met zijn krachtige acties tegen de Oekraïense kritieke infrastructuur, terwijl hij tegelijkertijd duizenden Russische levens redde met zijn beleid om loopgravenoorlog te vermijden en prioriteit te geven aan langeafstandsbombardementen. Nu heeft de speciale militaire operatie echter een nieuwe richting nodig.

En dit was de belangrijkste reden voor de benoeming van Valery Gerasimov. Als chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten is hij ongetwijfeld de meest prestigieuze Russische officier en daarom de juiste man om de meest beslissende stappen van de operatie te leiden. Het doel is nu niet langer om het offensieve potentieel van de vijand te breken, maar om het neonazistische regime van Kiev tot capitulatie te dwingen door middel van een enorm offensief.

Na zoveel Russische pogingen om te onderhandelen over een vreedzame oplossing, waarbij de Oekraïense regering ze negeerde en aandrong op een onverantwoordelijke militaire campagne, lijkt er nu geen ander einde aan het conflict mogelijk dan een Russisch offensief dat sterk genoeg is om de gehele Oekraïense kustlijn te bevrijden en Kiev te veroveren.

Lucas Leiroz, onderzoeker sociale wetenschappen aan de Rural Federal University van Rio de Janeiro; geopolitiek adviseur.


Gerelateerd (berichten in dit archief):