Bron: Tyler Durden
ZeropHedge 2 december 2022 ~~~

Eerder deze week meldde CNN dat de regering Biden overweegt haar training van Oekraïense troepen “drastisch” op te voeren. Het voorstel zou inhouden dat Amerikaanse adviseurs “veel grotere groepen Oekraïense soldaten trainen in meer geavanceerde slagveldtactieken” in Amerikaanse installaties in Duitsland en mogelijk andere locaties in Europa.

Dit zou kunnen betekenen dat maar liefst 2.500 Oekraïense soldaten per maand door Amerikaanse adviseurs worden opgeleid, wat over een periode van een half jaar neerkomt op een totaal van 15.000 die het voorgestelde opgevoerde Amerikaanse programma doorlopen.

Dit rapport en andere rapporten, waarin ook de uitbreiding van militaire trainingsprogramma’s voor Oekraïners in Europa onder toezicht van het VK en andere NAVO-lidstaten wordt beschreven, hebben geleid tot een reactie van het Kremlin op vrijdag. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beweerde donderdag dat de VS en de NAVO nu rechtstreeks deelnemen aan de oorlog in Oekraïne.

“U moet niet zeggen dat de VS en de NAVO niet deelnemen aan deze oorlog. Jullie nemen er rechtstreeks aan deel”, zei Lavrov tegen een persbriefing

“En niet alleen door wapens te leveren, maar ook door personeel te trainen. Jullie trainen hun militairen op jullie grondgebied, op het grondgebied van Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en andere landen,” zei hij.

Hij herhaalde eerdere verklaringen van het Kremlin dat een oorlog tussen kernmachten “onaanvaardbaar” is, maar benadrukte dat de toenemende betrokkenheid van de VS en de NAVO dit risico aanzienlijk vergroot.

“Zelfs als iemand het met conventionele middelen wil beginnen, zal het risico van escalatie in een kernoorlog enorm zijn”, voegde Lavrov eraan toe.

De opmerkingen van Lavrov zijn van grote betekenis, aangezien Moskou tot nu toe de zogenaamde “indirecte” Amerikaanse betrokkenheid heeft betreurd. Russische functionarissen spraken over het toenemende karakter van de proxy-oorlog. Maar nu lijkt het Kremlin te zien dat er een escalatie is naar directe betrokkenheid van de NAVO.

Ondertussen blijft het lopende Britse programma op meerdere Britse bases omvangrijk. Het eigen Britse infanterieprogramma voor de Oekraïense strijdkrachten heeft als doel minstens 10.000 Oekraïense troepen te trainen. 

Het blijft dat het Kremlin herhaaldelijk heeft gewaarschuwd tegen een dergelijke verdieping van de westerse betrokkenheid, die nu duidelijk veel verder gaat dan alleen wapenleveranties. Rusland liep deze week weg van de onderhandelingen met de VS over het Nieuwe START-verdrag voor de vermindering van kernwapens, en noemde de groeiende betrokkenheid van de VS bij de steun aan Kiev als een belangrijke reden voor het stopzetten van de hervatting van de besprekingen.