Bron: Ilya Tsukanov 20 december 2022 ~~~~

De rol van Amerikaanse en Britse politieke en zakelijke belangen bij de financiering van de Nazipartij en later het financieren van het Derde Rijk is goed beschreven door documentairemaker Michael Romm en academici als Antony Sutton en Jacques R. Pauwels. Nu werpen Russische archiefdocumenten licht op wat Moskou destijds wist over deze activiteiten.

Amerikaanse politici en handelaren op Wall Street beraamden plannen om in het geheim miljarden dollars in nazi-Duitsland te pompen via een lening, en probeerden hun activiteiten aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in de doofpot te stoppen, zo heeft Ruslands buitenlandse inlichtingendienst, de SVR, onthuld, waarbij zij zich beroept op inlichtingen die waren verkregen door de buitenlandse inlichtingendienst van de NKVD – de voorganger van de SVR.

Onder een enorme hoeveelheid materiaal over de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, dat is vrijgegeven, gedigitaliseerd en gepubliceerd op de website van de presidentiële bibliotheek van Boris Jeltsin, bevindt zich een NKVD-rapport uit de zomer van 1939 van een undercoveragent waarin “de deelname van staatslieden van de VS en Groot-Brittannië aan financiële transacties ter ondersteuning van nazi-Duitsland” in detail wordt beschreven.

Het document beschrijft hoe op 24 juli 1939, iets meer dan een maand voor de nazi-inval in Polen, de Sovjet-inlichtingendienst van een van haar bronnen informatie ontving over pogingen om de Amerikaanse betrokkenheid bij een geplande miljardenlening van Londen aan het Derde Rijk te verhullen.

“Alle Amerikaanse kranten berichtten over een gesprek tussen Sir Robert Hudson [de Britse minister van Overzeese Handel], en [een] Duitse economisch adviseur … over de kwestie van een Britse lening van vijf miljard dollar aan Duitsland,” vermeldde het rapport, waarin de vermoedelijke “directe betrokkenheid” en “belangstelling” van voormalig president Herbert Hoover voor de Engels-Duitse overeenkomst werd aangehaald.

“Tegelijkertijd verscheen in de kranten het bericht dat, aangezien Groot-Brittannië alleen niet in staat zou zijn zo’n groot bedrag bijeen te brengen, de plaatselijke Wall Street zou moeten helpen”, aldus het rapport. Het document benadrukte dat de heer Hoover “aanzienlijke steun kon verlenen voor de uitvoering van Hudsons onderhandelingen met de Duitsers” en dat Wall Street in zaken van buitenlands en binnenlands beleid van de VS op de voormalige president had gewed.

Het inlichtingenrapport gaf verder aan dat na deze publicaties in de pers “dringende maatregelen” werden genomen om materiaal in verband met de geplande lening in beslag te nemen, omdat men zich zorgen maakte over het politieke schandaal dat Hoover en de Republikeinse Partij zouden veroorzaken. Drie mappen met materiaal over de lening zouden in beslag zijn genomen door Hoover-adviseur en zakenman Francis White.

Volgens het document was Hoover doodsbang dat zijn naam naar de pers zou lekken in verband met de lening, en werd er bij Hudson op aangedrongen de “striktste geheimhouding” in acht te nemen met betrekking tot de transactie, en geen namen bekend te maken van de mensen die betrokken waren bij de “London property”, de codenaam die werd gebruikt om naar de lening te verwijzen.

Het vrijgegeven document werpt een nieuw licht op wat het Kremlin wist over de Amerikaanse en Britse banden met Hitler, en op de berekeningen van Moskou in de zomer van 1939 toen het besloot de vastgelopen onderhandelingen met Groot-Brittannië en Frankrijk over de oprichting van een tripartiete alliantie tegen nazi-Duitsland te laten vallen ten gunste van een niet-aanvalsverdrag met Berlijn om tijd te winnen voor de herbewapening en militaire reorganisatie van de USSR.

Het document is slechts één van een reeks fascinerende vooroorlogse en oorlogsinlichtingenrapporten in de schat aan gedigitaliseerd materiaal. Een ander beschrijft hoe Adolf Hitler plannen smeedde voor een staatsgreep tegen Joseph Stalin kort nadat hij kanselier werd in 1933. Een andere schetst afgebroken Brits-Franse plannen om de USSR via Finland aan te vallen om te proberen de Sovjet-Finse oorlog te rekken.
Weer een ander beschreef hoe paus Pius XII van de katholieke kerk twee maanden voor de invasie op 22 juni 1941 op de hoogte werd gebracht van Operatie Barbarossa, het geplande Duitse nazi-offensief tegen de USSR.

Dinsdag is het 102 jaar geleden dat de voorloper van de SVR, de Tsjeka, in 1920 werd opgericht. De buitenlandse inlichtingendienst stond in de Sovjettijd onder vele namen bekend, waaronder de OGPU, de NKVD en het Eerste Hoofddirectoraat van de KGB. Deze laatste werd in december 1991 formeel opgevolgd door de SVR.

Topfoto: Adolf Hitler kijkt hoe troepen Polen binnenvallen; screengrab uit nazi-propagandafilm. – © Wikipedia / Bundesarchiv