Bron: Piero Messina southfront 23 januari 2023 ~~~~

Het Amerikaanse leger versterkt zijn aanwezigheid in Centraal Europa. Nieuwe troepen zijn geland in Nederland en Denemarken en meer versterkingen zullen in de komende dagen aankomen in Riga, Litouwen.

De US-navyship Mendonca is aangemeerd in de Nederlandse haven van Vlissingen en heeft meer dan 1200 voertuigen en uitrustingsstukken afgeleverd, waaronder M1 Abrams main battle tanks, Bradley infanterie gevechtsvoertuigen en een reeks wielvoertuigen van het 2nd Armored Brigade Combat Team, 1st Calvary Division. Het Amerikaanse leger heeft ook een contingent van 500 soldaten van het 2nd Armored Brigade Combat Team gestuurd: de eenheid heet de Black Jack Brigade en komt van de basis Fort Hood in Texas.

In een paar dagen tijd hebben soldaten en pantservoertuigen koers gezet naar Polen en zijn nu ingezet op het Drawsko Pomorskie Training Area, Polen.

En op 16 januari kwam het transportschip Arc Independence aan in de Deense haven Aarhus met zijn lading van ongeveer 600 stuks militair materieel. De twee missies maken deel uit van Operatie Atlantic Resolve, die tot doel heeft de oostflank van de NAVO te versterken en de militaire paraatheid van de coalitie te vergroten, een programma dat al sinds 2014 loopt en nu is versterkt.

Opnieuw is het belangrijk om te weten waar die troepen en gepantserde voertuigen naartoe gaan. En ook in dit geval is het antwoord Polen. Inderdaad, het transportschip dat aankwam in de grootste commerciële haven van Denemarken in de stad Aarhus en gepantserde militaire voertuigen bevatte, is bestemd om naar Polen te worden gebracht. De Deense landing schokte de lokale bevolking: “We hebben nog nooit meegemaakt dat we een militair schip ontvingen. Dit is de eerste keer dat wij zijn uitgekozen als doorvoerhaven voor het Amerikaanse leger. Daarom is vandaag een bijzondere dag,” vertelde Daniel Moller Jensen , de perswoordvoerder van de haven, aan de media.

De officiële uitleg van deze missie wordt gegeven door kolonel Todd Hook (stafchef van de 1st Cavalry Division). Volgens de Amerikaanse functionaris werden deze troepen vanuit Fort Hood gestuurd om hun rotatie (toerbeurt) in Europa te beginnen, ter ondersteuning van Operatie Atlantic Resolve.

Het Atlantic Resolve programma begon in april 2014 en voorziet in de aanwezigheid van militaire contingenten van de VS in Europa en Afrika. Er zijn ongeveer 6.000 regionaal toegewezen soldaten die deelnemen aan negen maanden durende Atlantic Resolve rotaties. Er zijn vier soorten U.S. Army Atlantic Resolve rotaties – gepantserd, luchtvaart, sustainment task force en division forward headquarters. Roterende eenheden voeren bilaterale, gezamenlijke en multinationale trainingsevenementen uit in meer dan een dozijn landen, waaronder: België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk.

In werkelijkheid lijkt de huidige inz rotation et van troepen geen routineoperatie. De troepenverplaatsing werd in september aangekondigd door NAVO-chef Jens Stoltenberg, die zei dat het bondgenootschap zijn aanwezigheid in de oostflank uitbreid rotation t en honderdduizenden troepen in hoge paraatheid brengt. “We breiden onze aanwezigheid in het oosten van het bondgenootschap aanzienlijk uit en zetten honderdduizenden troepen in hoge paraatheid, ondersteund door aanzienlijke lucht- en zeemachten”, zei Stoltenberg toen rotation tegen verslaggevers. De opbouw van de VS in Oost-Europa is het afgelopen jaar exponentieel toegenomen terwijl de westerse landen rotation beweren dat zij hun afschrikkingspositie tegenover het Russische leger versterken.


Gerelateerd (berichten in dit archief):