Bron: Moonofalabama 18 februari 2023 ~~~

Op 18 februari 2022, een vrijdag, uitte Rusland zijn bezorgdheid over de sterke toename van de beschietingen in Donbas:

MOSKOW (Reuters) – De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft vrijdag zijn bezorgdheid geuit over een sterke toename van de beschietingen in Oost-Oekraïne en beschuldigde de speciale waarnemingsmissie van de OVSE ervan de naar zijn mening Oekraïense schendingen van het vredesproces te verdoezelen.

Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten vechten sinds 2014 in de Donbass-regio in Oost-Oekraïne in een conflict dat volgens Kiev ongeveer 15.000 levens heeft geëist.

Washington en zijn bondgenoten zijn bang dat de opleving van het geweld in de Donbass deel uitmaakt van een Russisch voorwendsel om Oekraïne binnen te vallen. De spanningen zijn al hoog opgelopen door de Russische militaire opbouw in het noorden, oosten en zuiden van Oekraïne.

Moskou ontkent een invasie te plannen.

“Wij zijn zeer bezorgd over de berichten van de afgelopen dagen – gisteren en eergisteren was er een sterke toename van beschietingen met wapens die verboden zijn volgens de akkoorden van Minsk”, zei Lavrov, verwijzend naar vredesakkoorden die een einde moeten maken aan het conflict.

De milities van de Donbas-republieken zijn begonnen met de evacuatie van burgers:

Door Rusland gesteunde separatisten hebben vrijdag burgers op bussen gezet die de afgescheiden regio’s in Oost-Oekraïne verlieten, een schokkende wending in een conflict waarvan het Westen denkt dat Moskou het wil gebruiken als rechtvaardiging voor een totale invasie van zijn buurland.

In Donetsk loeiden waarschuwingssirenes nadat Donetsk en de andere zelfverklaarde “Volksrepubliek” Luhansk de evacuatie van honderdduizenden mensen naar Rusland hadden aangekondigd, waarbij vrouwen, kinderen en ouderen voorop gingen.

Uren later ontplofte een jeep buiten het regeringsgebouw van de rebellen in de stad Donetsk, hoofdstad van de gelijknamige regio. Journalisten van Reuters zagen het voertuig omringd door granaatscherven en een wiel dat door de ontploffing was weggeslingerd. Russische media zeiden dat het voertuig toebehoorde aan een militieleider.

De Oekraïense regering zei dat ze geen offensief plande of burgers aanviel.

Er waren veel vergaderingen en gesprekken tussen ‘westerse’ leiders en Lavrov en Blinken kwamen overeen elkaar te ontmoeten:

Antony Blinken ontmoet volgende week de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, terwijl deze Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat de crisis in Oekraïne een “moment van gevaar voor het leven en de veiligheid van miljoenen mensen” is.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdagavond dat Blinken een uitnodiging voor een ontmoeting met Lavrov had aanvaard, op voorwaarde dat er geen invasie van Oekraïne zou plaatsvinden. De stap biedt hoop dat de diplomatieke kanalen open blijven, zelfs nu de Amerikaanse waarschuwingen voor een dreigende invasie luider worden.

“Als ze in de komende dagen toch binnenvallen, zal dat duidelijk maken dat ze nooit serieus zijn geweest over diplomatie,” zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Blinken zei eerder op donderdag dat hij Lavrov een brief had gestuurd met een voorstel voor een ontmoeting in Europa.

Vrijdag begint een nieuwe golf van ontmoetingen tussen westerse leiders, waarbij de Amerikaanse president Joe Biden als gastheer optreedt voor een gesprek met de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de NAVO.

De vicepresident van de VS, Kamala Harris, zal ook in München aankomen voor een aantal dagen van besprekingen met wereldleiders, waaronder de Duitse kanselier Olaf Scholz, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy.

De Russische president Vladimir Poetin vergaderde met de Russische Veiligheidsraad.

De bespreking was toegespitst op de situatie rond Oekraïne en op de toenemende spanningen die door externe krachten worden uitgelokt. De president informeerde de deelnemers aan de bijeenkomst uitvoerig over zijn internationale contacten van deze week, waaronder persoonlijke ontmoetingen en telefoongesprekken. Zij wisselden ook van gedachten over veiligheidsgaranties voor Rusland.

Poetin had ook een ontmoeting met de president van Wit-Rusland Alexander Loekasjenko. In een aansluitende nieuwsconferentie betreurden beiden het klaarblijkelijk onredelijke gedrag van hun internationale tegenhangers.

Poetin:

In antwoord op een verzoek van president Loekasjenko heb ik gesproken over mijn recente ontmoetingen met buitenlandse leiders over het verstrekken door de VS en de NAVO van langdurige en juridisch bindende veiligheidsgaranties voor Rusland. Wij vinden het zowel logisch als begrijpelijk dat deze kwestie ook onze Wit-Russische bondgenoten aangaat.

Wij hebben de situatie besproken met betrekking tot de verzoeken van Rusland aan het Westen, waarvan de belangrijkste betrekking hebben op de niet-uitbreiding van de NAVO, het niet inzetten van aanvalswapensystemen in de nabijheid van de Russische grens, en de terugkeer van het militaire potentieel en de infrastructuur van het blok in Europa naar de toestand van 1997 toen de Rusland-NAVO Oprichtingsakte werd ondertekend.

Zoals ik al eerder zei, lijken de Verenigde Staten en andere leden van het bondgenootschap helaas niet bereid deze drie cruciale elementen van ons initiatief oprecht in overweging te nemen. Tezelfdertijd hebben zij een aantal eigen ideeën over de Europese veiligheid naar voren gebracht, met name over raketten voor de middellange en de korte afstand en over militaire transparantie, waarover Rusland bereid is te praten. Wij zijn bereid het onderhandelingsproces voort te zetten op voorwaarde dat alle punten in hun geheel worden bekeken, in samenhang met de belangrijkste voorstellen van Rusland, die voor ons een onvoorwaardelijke prioriteit zijn.

President Loekasjenko en ik hebben ook het intra-Oekraïense conflict ter sprake gebracht. Het akkoord blijft stagneren; ondanks al onze inspanningen helpen noch de contacten op het niveau van de adviseurs van de leiders van de landen van het Normandisch Formaat, noch het overleg met onze partners.

Kiev houdt zich niet aan de akkoorden van Minsk en is met name sterk gekant tegen een rechtstreekse dialoog met Donetsk en Lugansk. Kiev saboteert in wezen de akkoorden over wijziging van de grondwet, over de speciale status van Donbass, over lokale verkiezingen en over amnestie – op alle belangrijke punten van de Minsk-akkoorden. Bovendien worden de mensenrechten in Oekraïne massaal en systematisch geschonden en wordt de discriminatie van de Russischtalige bevolking op wetgevingsniveau vastgelegd.

De president van Wit-Rusland en ik zijn het erover eens dat de akkoorden van Minsk de sleutel zijn tot het herstel van de burgerlijke vrede in Oekraïne en het verminderen van de spanningen rond dat land. Het enige wat Kiev moet doen is aan de onderhandelingstafel gaan zitten met vertegenwoordigers van Donbass en het eens worden over politieke, militaire, economische en humanitaire maatregelen om het conflict te beëindigen. Hoe eerder dit gebeurt, hoe beter. Helaas zien we op dit moment het tegenovergestelde – de situatie in Donbass verslechtert.

Loekasjenko:

Gezien de urgentie van de situatie hebben de president en ik vandaag veel aandacht aan deze kwestie besteed en mogelijke gezamenlijke acties besproken als antwoord op het agressieve gedrag van onze westerse partners. Ik wil nogmaals benadrukken dat niemand een oorlog wil, of zelfs maar een verergering van de situatie of een conflict. Wij, Russen en Wit-Russen, zitten daar niet op te wachten.

Als mensen die goed op de hoogte zijn van deze kwestie, begrijpt u waarschijnlijk dat dit zelfs niet meer afhangt van onze buren, waaronder Oekraïne. U ziet ook duidelijk waar de escalatie van de spanningen aan onze grenzen van afhangt. Voor het eerst in decennia staan we op de drempel van een conflict dat helaas een groot deel van het hele continent in een maalstroom zou kunnen meeslepen.

We zien de onverantwoordelijkheid en, neem me niet kwalijk, de domheid van sommige westerse politici op zijn best. Er is geen enkele logica of redelijke verklaring voor het gedrag van de leiders van de buurlanden, hun werkelijk morbide verlangen om op het randje te lopen.

De president van Rusland heeft de verslechtering van de situatie in Donbass zeer mild beschreven. Helaas is het waar. De mensen daar staan klaar om het gebied te ontvluchten en zijn waarschijnlijk al op de vlucht, zoals we weten. Dit is niet normaal. Ik heb de indruk dat sommige politici die hoge en verantwoordelijke posities bekleden in de zogenaamde vrije wereld, gewoon pathologisch gevaarlijk zijn voor zowel hun medewerkers als, bovenal, voor hun eigen volk.

De geschiedenis stond op het punt zich te herhalen.

Via @PaulEckstein – Let op de lachende Turk China die het nakijken heeft.

groter

De speciale waarnemersmissie van de OVSE bij de staakt-het-vuren lijn in Zuidoost-Oekraïne rapporteerde op 18 februari 2022 dat het aantal schendingen van het staakt-het-vuren opnieuw aanzienlijk was toegenomen. Langs vele delen van het front vonden artillerie-uitwisselingen plaats.

In de regio Donetsk registreerde de SMM 591 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 553 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de SMM 222 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk registreerde de missie 975 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 860 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde zij 648 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Sinds woensdag 16 februari 2022 is het aantal schendingen van het staakt-het-vuren en explosies elke dag toegenomen.

De kaart toont explosies, de kleine zwarte stippen, aan beide zijden van de wapenstilstandslijn. Hoewel slechts enkele van de honderden explosies zijn gelokaliseerd en gemarkeerd op de kaart, toont een telling van de zwarte stippen 56 inslagen aan de kant van de Donbas en 22 aan de door de regering gecontroleerde kant van de wapenstilstandslijn. De artillerie-uitwisselingen lijken ongelijkmatiger te zijn geworden dan voorheen.

bigger