Bron: Moonofalabama 16 februari 2023 ~~~ 

Op de avond van 15 februari heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken informatie vrijgegeven over een telefoongesprek tussen minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. CGTN berichtte op 16 februari (2022 – NB: alles in deze tekst is geschreven in retropespectief – alsof het 16 februari 2022 is):

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft dinsdag de VS opgeroepen om agressieve retoriek in de dialoog over veiligheidsgaranties te laten vallen en een pragmatische benadering van dit onderwerp te tonen, meldt het staatsbedrijf Tass.

Lavrov had een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, waarin de Russische diplomaat benadrukte dat de samenwerking moet worden voortgezet.

“Van onze kant werd benadrukt dat het noodzakelijk is om gezamenlijk te blijven werken, zoals overeengekomen door de presidenten [van Rusland Vladimir] Poetin en [van de Verenigde Staten Joe] Biden tijdens hun telefoongesprek op 12 februari, in het kader van de voorstellen van de VS en de NAVO inzake veiligheidsgaranties,” citeert TASS het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Lavrov benadrukte speciaal de ontoelaatbaarheid van agressieve retoriek aangewakkerd door Washington en zijn naaste bondgenoten en riep op tot een pragmatische dialoog over het hele spectrum van door Rusland opgeworpen kwesties, met de nadruk op het beginsel van ondeelbare veiligheid.”

Rusland had de VS en de NAVO al eerder eisen gestuurd voor gesprekken over verschillende kwesties. Het belangrijkste punt voor Rusland was de term ‘niet-deelbare veiligheid’ in de zin dat de veiligheid van de ene partij de veiligheid van de andere partij niet in de weg mag staan.

Deze term is opgenomen in verschillende verdragen met Rusland. Rusland stelde dat de uitbreiding van de NAVO zijn veiligheid bedreigde en daarmee een inbreuk vormde op die verdragen. Hoewel de VS dit ontkende, is het duidelijk dat alle NAVO-uitbreidingen het potentiële gevaar voor Rusland vergrootten. Rusland en de NAVO kwamen zo in een klassiek veiligheidsdilemma terecht:

Het veiligheidsdilemma (ook wel het spiraalmodel genoemd) doet zich in de internationale betrekkingen voor wanneer de toename van de veiligheid van één staat (zoals het vergroten van zijn militaire kracht) andere staten doet vrezen voor hun eigen veiligheid (omdat ze niet weten of de veiligheid verhogende staat van plan is zijn groeiende leger voor offensieve doeleinden te gaan gebruiken). Bijgevolg kunnen veiligheidsverhogende maatregelen leiden tot spanningen, escalatie of conflicten met een of meer andere partijen, waardoor een uitkomst ontstaat die geen enkele partij werkelijk wenst; een politiek voorbeeld van het gevangenendilemma.

De VS hadden op het Russische document gereageerd door toe te geven op enkele minder belangrijke punten die Rusland al lang had geëist, maar niet op een van de grote vraagstukken waarvan de belangrijkste “niet-deelbare veiligheid” was.

Op 2 februari 2022 had ik het proces in detail beschreven:

In midden december begon Rusland de Amerikaanse stap tegen te gaan. Het publiceerde twee ontwerp-verdragen, één met de VS en één met de NAVO, die strenge veiligheidseisen bevatten:

  • Geen NAVO-uitbreiding meer naar de grenzen van Rusland.
  • Intrekking van de NAVO-uitnodiging van 2008 aan Oekraïne en Georgië.
  • Verwijdering van buitenlandse NAVO-troepen uit Oost-Europa.
  • Wettelijk bindende garantie dat in landen in de buurt van Rusland geen aanvalssystemen zullen worden ingezet die op Moskou kunnen zijn gericht.
  • Geen “oefeningen” van de NAVO of soortgelijke organisaties (VK, VS, Pl.) in de buurt van de Russische grenzen.
  • NAVO-schepen en -vliegtuigen moeten op bepaalde afstanden van de Russische grenzen blijven.
  • Regelmatig militair overleg.
  • Geen Amerikaanse kernwapens in Europa.

Rusland vroeg om schriftelijke antwoorden en dreigde met “militair-technische” maatregelen als de antwoorden negatief zouden zijn. Rusland plande en lanceerde ook nieuwe militaire oefeningen.

De antwoorden werden ontvangen, maar op Amerikaans verzoek onthield Rusland zich van publicatie. Ze zijn uitgelekt naar El Pais, gepubliceerd en hier te downloaden (pdf).

De reactie van de VS op de ontwerp-verdragen van Rusland is professioneel. Hoewel zij de belangrijkste eisen van Rusland afwijzen, met name een neutrale status voor Oekraïne, geven zij toe op minder belangrijke punten en bieden zij aanvullende besprekingen daarover aan. De reactie van de NAVO is daarentegen zeer ideologisch en wijst alle punten van Rusland af en stelt nieuwe eisen aan Rusland die bedoeld zijn om afgewezen te worden. (Toekomstige onderhandelingen zullen voortaan waarschijnlijk de NAVO uitsluiten).

Rusland moet nog officieel reageren op de ontvangen brieven. Tijdens een nieuwsconferentie na gesprekken met de premier van Hongarije merkte de Russische president op over de brieven:

Terwijl zij onze bezorgdheid negeren, verwijzen de Verenigde Staten en de NAVO naar het recht van staten om vrijelijk specifieke methoden te kiezen om hun veiligheid te waarborgen. Maar het gaat er niet alleen om dat iemand het recht heeft om vrijelijk methoden te kiezen om zijn veiligheid te waarborgen. Dit is slechts één deel van de bekende ondeelbare veiligheidsformule. Het tweede ondeelbare deel houdt in dat het onmogelijk is iemands veiligheid te versterken ten koste van de veiligheid van andere staten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een brief gestuurd aan verschillende NAVO-landen waarin het hun officiële mening vraagt over verschillende overeenkomsten die zij hebben ondertekend en waarin clausules over de ondeelbaarheid van de veiligheid zijn opgenomen:

De essentie van de overeenkomsten over ondeelbare veiligheid is dat er ofwel veiligheid is voor iedereen of er is geen veiligheid voor niemand.

Hoe is de ondertekening van deze verdragen en ondeelbare veiligheid voor allen verenigbaar met de agressieve NAVO-expansie gericht op Rusland? ‘Westerse’ ministeries van Buitenlandse Zaken zullen het moeilijk vinden die vraag te beantwoorden.

France 24 zette enkele van zijn relevante krantenkoppen van de dag (16 februari 2022) op een rijtje:

Oekraïne-crisis: Moskou kondigt einde van Krimoefeningen aan, NAVO niet overtuigd

Russisch parlement vraagt Poetin afgescheiden oostelijke Oekraïense regio’s te erkennen

Oekraïne-crisis: Russische terugtrekking stuit op scepsis bij westerse bondgenoten

Dag van de eenheid: Oekraïners hijsen vlaggen om vrees voor Russische invasie te trotseren

NAVO zegt dat Rusland lijkt door te gaan met militaire escalatie in Oekraïne

NAVO-chef zegt dat Rusland lijkt door te gaan met militaire opbouw rond Oekraïne

De speciale waarnemingsmissie van de OVSE bij de staakt-het-vuren-lijn in Zuidoost-Oekraïne meldde op 16 februari dat het aantal schendingen van het staakt-het-vuren plotseling tot boven het gemiddelde was gestegen. Op veel plaatsen aan het front vonden artillerie-uitwisselingen plaats.

In de regio Donetsk registreerde de SMM 189 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 128 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de SMM 24 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk registreerde de missie 402 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 188 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde zij 129 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Op 16 februari constateerden de waarnemers dat verscheidene zelfrijdende houwitsers (2S1 Govzdika, 122 mm) de terugtrekkingslijnen schonden. Er werden er vier gezien aan de kant van de Oekraïense regering en twee aan de kant van niet-regeringsgezinden.

Na drie min of meer rustige dagen was de plotselinge sprong in de gevechten bijzonder opvallend.

bigger

De kaart toont explosies, de kleine zwarte stippen, aan beide zijden van de wapenstilstandslijn.

bigger