Bron: Ilya Tsukanov sputniknews 7 januari 2023 ~~~

De bekentenis komt na herhaalde verklaringen van hoge Russische functionarissen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, dat het westerse bondgenootschap in Oekraïne een “oorlog bij volmacht” tegen Rusland voert. Westerse media en sommige functionarissen, waaronder de Britse ex-premier Boris Johnson, hebben deze veronderstelling in grote lijnen van de hand gewezen.

Kiev heeft zich door de NAVO laten gebruiken in het bredere conflict met Moskou, aldus de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov.

“Op de NAVO-top in Madrid” in juni 2022, “werd duidelijk gesteld dat de belangrijkste bedreiging voor het bondgenootschap in het komende decennium de Russische Federatie zou zijn. Vandaag schakelt Oekraïne deze dreiging uit. Wij voeren vandaag de missie van de NAVO uit. Zij vergieten hun bloed niet. Wij vergieten het onze. Daarom moeten zij ons van wapens voorzien,” zei Reznikov in een explosief interview met de Oekraïense televisie.

De functionaris zei dat Kiev er door zijn “westerse partners” voortdurend aan wordt herinnerd dat het “als een echt schild de hele beschaafde wereld, het hele Westen,” verdedigt tegen de Russen, en zei dat hij persoonlijk onlangs vakantiewenskaarten en tekstberichten van westerse ministers van Defensie in die zin heeft ontvangen.

Reznikov uitte “absolute” zekerheid over de uiteindelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO en zei dat hij “ervan overtuigd was dat dit een absoluut realistische mogelijkheid is…Natuurlijk zullen zij dit politieke besluit niet via consensus aanvaarden vóór onze overwinning. Dat is duidelijk. Maar na de overwinning, als dit alles voorbij is en er een soort vrede komt, zullen de NAVO-landen in de eerste plaats geïnteresseerd zijn in de opbouw van deze veiligheidsarchitectuur. Zij hebben hun eigen zwakke plekken gezien, zij hebben gezien wie sterk en machtig is. Vandaag geven zij ons les, maar morgen zullen onze officieren, sergeanten en zelfs soldaten hun leren hoe zij de Russen moeten bestrijden. Rusland blijft een van de bedreigingen voor de NAVO, en voor Europa als geheel.”

De minister van Defensie beweerde verder dat Oekraïne “de facto al lid is van de NAVO”, in termen van naleving van vele normen van het bondgenootschap, waaronder “civiel-democratische controle” van het leger, “transparante en duidelijke” systemen bij wapenaankopen en logistiek, “en ten derde, bij de planning van gezamenlijke operaties.” De NAVO is volgens Reznikov niet alleen een militair bondgenootschap, maar een economisch en politiek blok, en de dag zal komen dat het bondgenootschap Kiev smeekt om toe te treden.

Oekraïense ‘proeftuin’

Reznikov gaf ook commentaar op de geplande levering van geavanceerde NAVO-wapens aan Kiev, en zei dat Oekraïne heeft gediend als een soort proefterrein voor westerse landen en wapenfabrikanten, en “onze partners heeft laten zien dat [deze samenwerking] werkt, en heel goed werkt, een soort gevechtstest.”

De minister wilde er niet aan toevoegen dat deze “gevechtstests” ten koste zijn gegaan van tienduizenden Oekraïense militairen, en verzuimde het willekeurige gebruik te vermelden van de door de NAVO geleverde artilleriesystemen door het Oekraïense leger om burgersteden en nederzettingen in de Donbass te beschieten.

Uiteindelijk drong Reznikov er bij de Verenigde Staten en zijn bondgenoten op aan Oekraïne te voorzien van meer wapens, waaronder ATACMS tactische raketten met een bereik van 300 km, meer luchtverdediging, meer raketten, tanks, gepantserde personeelsdragers en vliegtuigen.

De explosieve opmerkingen van de Oekraïense minister van Defensie komen in het kielzog van een reeks bekentenissen van de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel, de voormalige Franse president François Hollande en de voormalige Oekraïense president Petro Porosjenko eind 2022 dat de akkoorden van Minsk, die Moskou zag als een middel om een duurzame vrede in Oekraïne tot stand te brengen, een schijnvertoning waren, bedoeld om tijd te winnen voor Kiev om zich met hulp van het Westen te herbewapenen ter voorbereiding van een conflict met Rusland.

Topfoto: De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov tijdens vredesbesprekingen met Rusland in Wit-Rusland. Februari 2022. – © Sputnik / Александр Кряжев