Bron: sputniknews 21 december 2022 ~~~~

Russische functionarissen en sommige westerse media en deskundigen hebben het conflict in Oekraïne gekenmerkt als een proxy-oorlog van het Westen tegen Rusland. De VS en hun bondgenoten hebben tientallen miljarden dollars aan militaire hulp in Oekraïne gepompt, tienduizenden troepen getraind en Kiev ondersteuning geboden op het gebied van inlichtingen en planning op strategisch niveau.

Het militaire potentieel van bijna alle NAVO-landen wordt actief ingezet tegen Rusland, en Moskou moet zijn kennis van en inzicht in de wapensystemen, ervaring en tactieken van het westerse blok verbeteren om het gevechtspotentieel van het Russische leger te verbeteren, heeft president Vladimir Poetin gezegd.

Het is bekend dat het militaire potentieel en de militaire capaciteiten van bijna alle belangrijke NAVO-landen vandaag actief worden ingezet tegen Rusland”, zei Poetin woensdag tijdens een bijeenkomst met hoge ambtenaren van het Russische ministerie van Defensie.

“Alle informatie over de NAVO-strijdkrachten, de middelen die actief worden gebruikt in de loop van de speciale militaire operatie [in Oekraïne], om ons tegen te werken, zijn bekend. U hebt al deze informatie voor u liggen, en deze moet grondig worden geanalyseerd, en worden gebruikt bij de opbouw van onze strijdkrachten om de gevechtscapaciteit van de troepen en van de speciale diensten van Rusland te vergroten,” zei Poetin.

Poetin heeft het ministerie van Defensie en de generale staf opgedragen de “enorme gevechtservaring” die is opgedaan tijdens de militaire operatie in Oekraïne “zorgvuldig te analyseren”, deze “zo snel mogelijk te systematiseren en op te nemen in programma’s en planning voor de opleiding van personeel, de troepen als geheel en de levering van de nodige uitrusting aan de strijdkrachten”.

De president wees ook op de “aanzienlijke middelen” die de Verenigde Staten en hun bondgenoten besteden aan informatie- en psychologische oorlogsvoering tegen Rusland, waaronder de publicatie van “duizenden” nepnieuwsberichten in de westerse gedrukte media, internet en televisie, terwijl oorlogsmisdaden van Oekraïense zijde worden verdoezeld.

Poetin beschuldigde de geopolitieke tegenstanders van Moskou ervan “alles wat niet aan banden is gelegd” tegen Rusland te gebruiken, waaronder pogingen om de bevolking van Oekraïne en andere post-Sovjetrepublieken te hersenspoelen, in de nasleep van de ineenstorting van de USSR in 1991. Dit proces gaat volgens Poetin nog steeds door. Rusland, zei hij, had geprobeerd deel uit te maken van de “beschaafde” wereld, maar leerde al snel dat het daar “niet welkom” was.

Strategisch evenwicht

Rusland zal doorgaan met het opbouwen van zijn conventionele militaire potentieel en tegelijkertijd zijn nucleaire triade ondersteunen en moderniseren, zei Poetin, waarbij hij verwees naar deze laatste als de belangrijkste garantie voor de soevereiniteit van de natie en het middel waarmee Rusland bijdraagt aan het behoud van “strategische gelijkheid en het algemene machtsevenwicht in de wereld”.

“Dit jaar is het niveau van de moderne wapensystemen binnen de strategische nucleaire strijdkrachten gestegen tot 91 procent. De heruitrusting van de regimenten van de strategische raketstrijdkrachten met moderne raketsystemen met de hypersonische Avangard-kernkop wordt voortgezet”, aldus Poetin.

De president verzekerde dat de nieuwe intercontinentale ballistische raket Sarmat “in de nabije toekomst” in gebruik zal worden genomen.

Oekraïne-conflict toont behoefte aan nieuwe technologieën

Poetin prees de moed van de troepen aan het front in het lopende conflict in Oekraïne en riep zijn collega’s op de nagedachtenis van de soldaten die hun leven hebben verloren te eren met een minuut stilte. De president benadrukte dat de doelen van de militaire operatie zullen worden bereikt en dat de veiligheid van alle Russische grondgebieden zal worden gewaarborgd.

In verband met de militaire operatie zei Poetin dat het conflict heeft aangetoond dat het gebruik van drone-oorlogsvoering “bijna alomtegenwoordig” is geworden, en dat Rusland zich zal moeten bewapenen met een onderling verbonden arsenaal van drones die in elk onderdeel zijn geïntegreerd, van compagnieën en bataljons tot individuele eenheden en pelotons.

“In de nabije toekomst moet elke individuele soldaat de mogelijkheid hebben om informatie te ontvangen die door drones wordt uitgezonden. We moeten hiernaar streven,” zei Poetin. “Doelwitten moeten zo snel mogelijk worden gedetecteerd, en informatie moet [onmiddellijk] worden doorgegeven om in real time aanvallen uit te voeren.”

Rusland heeft de technische mogelijkheden om dit te realiseren, meent de president, wijzend op de ervaring van de defensiesector met de ontwikkeling van unieke onderwaterdrones, een waarschijnlijke verwijzing naar de nucleair aangedreven torpedo Poseidon.

Wat de organisatorische problemen betreft, riep Poetin het ministerie van Defensie op meer aandacht te besteden aan de kritiek en de initiatieven van burgers om het werk van het ministerie te verbeteren.

“Het is duidelijk dat de reactie van mensen die problemen zien, (en problemen bij zulk groot en complex werk duiken altijd op) emotioneel kan zijn, maar het is noodzakelijk om te luisteren naar degenen die bestaande problemen niet willen bagatelliseren, maar willen bijdragen aan de oplossing ervan.”

Topfoto: Trooper van de Volksmilitie hanteert een buitgemaakt Javelin-raketsysteem. – © Russisch Ministerie van Defensie